19 / 04 / 2024

Hisseli tapuyu ayırma!

Hisseli tapuyu ayırma!

Hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hisseli tapuyu ayırma işlemi nasıl yapılıyor? İşte yanıtı...



Hisseli tapuyu ayırma!

Hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge olarak karşımıza çıkıyor.


Bilindiği üzere hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. 


Buna karşın hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapuyu ayırma işlemi nasıl yapılıyor.


Hisseli tapuyu ayırmak..

Tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemi tapuyu ayırma işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


Hisseli tapuyu ayırma işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi ve hizmet bedelinin ödenmesi gerekiyor.


Hisseli tapuyu ayırma için gereken belgeler..

- Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış plan ve eki belgeler,


- Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine alt veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi,


- İstendiği takdirde, tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısı kadar) taşınmaz mal sahibinin son alt ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


- Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya il idare Kurulunun olumlu kararı.


İşlemin mali yönü..

Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (6. a, b) pozisyonuna göre; Ayrılan taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden) az olmamak kaydıyla, beyan edilecek değerleri üzerinden binde 6 oranında tapu harcı mal sahibinden tahsil edilir.


Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret ve Eğitim Katkı Payı tahsil ettirilir.


Hisseli tapuyu tek tapuya çevirme!


Geri Dön