24 / 04 / 2024

Hisseli taşınmazlarda ecrimisil davası!

Hisseli taşınmazlarda ecrimisil davası!

Hisseli taşınmazlarda ecrimisil davası nasıl görülüyor? Ecrimisil talepli davalarda zamanaşımı süresi ne kadardır? Hisseli taşınmazlarda ecrimisil davası hakkında merak ettiğiniz soruların cevapları haberimizin devamında yer alıyor..



Hisseli taşınmazlarda ecrimisil davası


Hisseli taşınmazlarda taşınmazdan yararlanahissedardan,yararlanmayan diğer hissedarların dava yoluyla haksız kullanım bedeli isteme hakkı vardır.Ancak bu davanın açılmasından önce; (Yargıtay'ın aradığı ve dava şartı haline gelen koşul olan) intifadan men şartının gerçekleşmesi gerekiyor.


"İntifadan Men" demek; o taşınmazdan ya da gelirinden (kirası, getirisi) yararlanma arzusunu (irade beyanını) taşınmazı kullanan malik (hissedara) iletmek anlamına geliyor. "İntifadan Men" şekle tabi değildir. Yani yazılı olarak taşınmazı kullanan malike ihtar edilmesi, tespiti açısından oldukça kolaylık sağlasa da, sözlü olarak bildirildiği de tanık ve yemin dahil her türlü delille ispat edilebilir ve bu şekilde dava şartı yerine getirilebilir.


Ayrıca o taşınmazla ilgili daha önce ortaklığın giderilmesi veya elatmanın önlenmesi gibi davalar açıldı ise, veya kullanan kişi taşınmazın tümü üzerinde hak iddia ediyorsa, ya da taşınmaz gelir getiriyorsa, ( konut veya işyeri olarak kiraya verilen bağımsız bölümden kira alınması gibi) intifadan men koşulunun ispatına gerek yoktur, kendiliğinden gerçekleştiği kabul edilir.



Konuyu daha iyi kavrayabilmek için size bunu birnekle anlatalım. Diyelim ki Babanızdan miras kalan bir daire ve dükkan var. Üç kardeş olmanıza rağmen bu dairede kardeşiniz oturuyor, dükkanı da kiraya vermiş kirasını alıyor fakat size herhangi bir kullanım bedeli ödemiyor ise bu duruma sessiz kalmak zorunda değilsiniz.


Kardeşinize; sizin de bu daireden ve dükkanın gelirinden yararlanmak istediğinizi bildirdiğiniz halde, sonuç alamamanız halinde, dava açarak geriye dönük beş yıllık kullanım bedelinden hakkınıza düşeni mahkeme kanalıyla elde edebiliyorsunuz.Buradaki örnekte yer alan yararlanma isteğinizi sözlü olarak kardeşinize bildirmiş olmanız yeterlidir; bu husus tanık, yemin gibi her türlü delille ispat edilebilir.. Kardeşiniz dükkandan kira aldığı, yani dükkan gelir getirdiği için, dükkan açısından ise intifadan menin ispatına lüzum yoktur, kendiliğinden gerçekleşmiş kabul ediliyor.


Ecrimisil talepli davalarda beş yıldan öncesi zaman aşımına tabidir, ancak karşı tarafça zamanaşımı savunması süresinde ileri sürülmezse daha da geriye gidilebilir, örneğin onbeş yıllık birikmiş kullanım hakkı da talep edilebiliyor. Diğer yandan ecrimisil (haksız kullanım) alacağı mülkiyete sıkı sıkıya bağlı değildir. Bunun anlamı ise kardeşiniz o daireyi; dükkanı satmış dahi olsa yine de kendisinden geçmiş beş yıl için ecrimisil bedeli talep edebiliyorsunuz.


Ecrimisilin tespiti!

Ecrimisilin takdiri!

Ecrimisilin tebliği!

Ecrimisilin işgalcinin rızası ile tahsili!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön