18 / 04 / 2024

Hişyar Özsoy, TOKİ konutlarını meclise taşıdı!

Hişyar Özsoy, TOKİ konutlarını meclise taşıdı!

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, İnönü Mahallesi’nde yapılan TOKİ konutlarındaki yaşanan sorunları, soru önergesi ile meclise taşıdı. Soru önergesinde, TOKİ konutlarının yapım sürecinde ve sonrasında yaşanan sıkıntıları dile getirdi.



Özsoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde,  TOKİ  konutlarının yapım sürecinde ve sonrasında yaşanan sıkıntıları dile getirdi.


Özsoy, “2012 yılı itibariyle Bingöl ili merkez ilçesi İnönü Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yapımına başlanan ve yapımını TOKİ’nin üstlendiği 1971 yılı deprem konutlarının hak sahiplerinin çeşitli mağduriyetlere maruz kaldığı tespit edilmiştir.


2015 yılının Temmuz ayında anahtar teslimi yapılması planlanmış, ancak anahtar teslim 15 Ekim 2015’e ertelenmiştir. Fakat bu tarihte de teslimat yapılmamıştır. Yapılan araştırmalara göre, TOKİ’nin yaptığı kentsel dönüşüm projelerinde ha sahiplerine yapılan kira yardımının Bingöl ilinde yapılmadığı bilgisine ulaşılmıştır” dedi.


Özsoy, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Bingöl’de ortalama 600 TL olan kira bedeli hak sahiplerine ödenmediğinden bu 3 yıllık süre zarfında hak sahibi başına 21 bin 600 TL olmak üzere toplamda 614 hak sahibinin 13 milyon 262 bin 400 TL kira ödediği tespit edilmiştir. Verilecek olan dairelerin detayları hak sahiplerine verilmemiş, kullanılan malzeme hakkında bilgilendirme yapılmamış, anlaşma detayları da hak sahipleri ile paylaşılmamıştır. Hak sahiplerine herhangi bir resmi bildirim yapılmamış, sadece gayrı-resmi ve gayrı-ciddi bir şekilde projenin bitmiş halini gösteren bir maket gösterilmiştir. Makette belirtilen yeşil alanların çokluğu, evlerin büyüklüğü ve kalitesi bitmiş projeye yansımamıştır. Evler söz verilenden küçük, kullanılan malzemeler kalitesiz ve bitmiş projede yeşil alan miktarı oldukça az tutulmuştur. Hak sahiplerine sözleşme dahilinde resmi bir bilgilendirme yapılmadığı, sözleşme imzalama sürecinin alelacele ve özensiz yürütüldüğü ve mağdurların elinde herhangi bir resmi belge bulunmadığı için mağdur aileler hiçbir hak talep edemeyecekleri bir konuma düşürülmüşlerdir. Buna ek olarak hak sahiplerinden edindiğimiz bilgilere göre, evlerini vermek istemeyen kişiler belirli aralıklarla Bingöl Belediyesi tardından aranarak ‘evlerinizi vermezseniz zorla kamulaştıracağız’ denmiş ve ev sahipleri sözleşmeye imza atmaya mecbur bırakılmışlardır” dedi.


CEVAP ARANAN SORULAR

Özsoy, soru önergesinde şu sorulara cevap istedi:


1-Hak sahiplerinin teslimatın gecikmesinden dolayı oluşan mağduriyetlerini gidermek için bakanlık nezdinde herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?


2-TOKİ ile Bingöl Belediyesi arasında imzalanan protokol bakanlığınızca bilinmekte midir? Bu protokol neden kamuoyuna açıklanmamıştır. Bu protokolü kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?


3-TOKİ uygulamaya geçirdiği projelerde hak sahiplerine 18 ay boyunca aylık 680 TL kira yardımı yapmaktadır. Bingöl ilinde, TOKİ tarafından hak sahiplerine herhangi bir kira yadımı yapıldı mı? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?


4-Bingöl ili 1. derece deprem bölgesi olması nedeniyle en fazla 5 kat yapılmasına imar izni verilirken neden TOKİ’ye 8 kat izni verilmiştir?


5-Aynı özelliklere sahip ve aynı çatı altında yer alan dairelerin; manzara, cephe, yon, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, gün ışığı gibi özelliklerine göre alınan şerefiye parası kuradan önce neden belirlenmemiştir? Şerefiye parasının önce istenip sonra iptal edilmesinin sebebi nedir?


6-M² fiyatı 1000 TL olarak belirlenen yapılarda KDV oranı %1 olarak kabul edilmiştir. 120 m² olarak yapılması planlanan daireler 98 m² olarak yapılmıştır. Ancak KDV parası 120 m²  üzerinden alınmıştır. 98 m² KDV parası alınması gereken hak sahiplerinden neden 120 m²


KDV parası alınmıştır.


7-Yaptığımız araştırmalara göre, yapılacak dairelerin detaylarını gösteren anlaşma detayları metni hiçbir hak sahibine verilmemiştir. Bunun sebebi nedir?


8-TOKİ alanına yapılması planlanan doğal gaz boru hattı proje dahilinde neden yapılmamıştır? Doğalgaz borularının döşenmesi, doğalgazın şehre gelmesinden sonra konut çevreleri tekrar kazılıp mı yapılacaktır?


9-Edinilen bililere göre, konutlarda yapılan doğalgaz sisteminin hatalı olduğu tespit edilmiştir. Bu hatanın giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?


10-Konutların yapımında kullanılan malzemelerin kalitesiz olması, konutların daha oturmaya bile başlanılmadan deforme olmasına yol açmıştır. Hak sahiplerinin konuyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi için ne tür planlamalar ve çalışmalar yapılmıştır?


Haber  12


Geri Dön