29 / 03 / 2024

Hollanda bisiklet yolunda elektrik üretiyor!

Hollanda bisiklet yolunda elektrik üretiyor!

Hollanda, artan elektrik ihtiyacını karşılamak için bisiklet yoluna entegre ettiği güneş panelleri ile elektrik üretmeye başladı. Proje kapsamında bisiklet yollarının bazı kısımları güneş panelleri ve koruyucu özel bir kapla kaplandı.





Dünyada ilk defa kullanılan ve maliyet yüksekliği nedeniyle pahalı bir yatırım olan SolaRoad Projesi, ülke genelindeki bisiklet yollarında uygulanırsa Hollanda'nın yıllık elektrik tüketimi olan 110 bin GWh'nin yüzde 25'i buradan karşılanacak. 



Yıllık yüzde 3 artan elektrik ihtiyacını karşılamak için sürdürülebilir kaynaklardan elektrik üreten Hollanda, bu sistemle ilk etapta trafik ve sokak lambalarının aydınlatılmasını sağlıyor.


SolaRoad Projesi İletişim Müdürü Jannemieke van Dieren yaptığı açıklamada, projenin ilk çalışmalarının, temiz enerji kaynaklarının yaygın ve etkin olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla bağımsız araştırma enstitüsü TNO'da başladığını söyledi.


Van Dieren, Hollanda'nın yıllık elektrik harcamasının 110 bin GWh olduğunu, yenilenebilir enerjide yeni kuşak teknoloji uygulaması olarak nitelendirdiği SolaRoad Projesi ve benzerlerinin enerji ihtiyacının artması ile daha fazla kullanılacağını ifade etti.


Bu proje ile bisiklet yolu üzerine entegre edilmiş güneş panellerinden güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesinin sağlayacağını belirten Van Dieren, ilk etapta güneş sisteminin bulunduğu 100 metrelik alan çevresinde üretilen elektriğin, trafik ışıkları ve gece aydınlatmalarında kullanılacağını kaydetti.


Proje saçma mı harika mı?

Hollanda vatandaşı 23 yaşındaki Casper Smit, 100 metrelik yolun 3 milyon Euro'ya mal olduğunu ve sadece 3 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olduğunu dile getirerek, " Bu kadar çok parayı böyle bir projede harcamak bana saçma geliyor, diyelim ki otoyollar da böyle bir sistemle donatılsın, o zaman ağır vasıtalar için daha çok paralar harcayacağız" dedi.


Johan Kruisheer ise bu teknolojinin harika bir girişim olduğunu savunarak, " Her ne kadar şimdilik çok masraflı gözükse de bu projede çok büyük potansiyel var" diye konuştu.


Hollanda'nın çok farklı amaçlar için yolları olduğunu belirten Kruisheer, bu gibi yolların Hollandalıların rekabetçi ruhunu ortaya çıkarmak için harika olduğunu söyledi.


Hollanda'da yaşayan Gökay Göçeroğlu, güneş enerjisinin her ne teknoloji olursa olsun kullanılmasının destekçisi olduğunu ancak bu teknolojinin ilk etapta pratik bir uygulama gibi gelmediğini kaydetti.


TNO Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Hollanda'nın 140 bin kilometre civarında yol ve yaklaşık 500 kilometrekare güneş paneli yerleştirilebilecek çatılarının bulunduğunu, yolların güneş enerjisi üretiminde daha etkin kullanılabileceğini bildirdi.


Yol altyapısına güneş hücrelerinin yerleştirilmesinin, gelecekte güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesi için farklı bir metot olabileceği, güneş enerjisi pazarına yeni bir ivme kazandıracağı ifade edildi.


Proje kapsamında bisiklet yollarının bazı kısımları güneş panelleri ve koruyucu özel bir kapla kaplandığı, panellerin kırılmayan bir yapıda olduğu kaydedildi.


Hürriyet


Geri Dön