27 / 04 / 2024

Hollanda’nın en büyük camii 2015’te açılıyor!

Hollanda’nın en büyük camii 2015’te açılıyor!

Hollanda’nın Utrecht şehrinde inşaatı devam eden Ulu Cami Başkanı Yücel Aydemir, Hollanda’nın 4. büyük şehri olan Utrecht şehir merkezinde böyle bir caminin diğer din mensupları için de örnek bir ibadet mekânı olması açısından önemli olduğunu söyledi.



Hollanda’nın Utrecht şehrinde inşaatı devam eden Ulu Cami Başkanı Yücel Aydemir, Hollanda’nın 4. büyük şehri olan Utrecht şehir merkezinde böyle bir caminin diğer din mensupları için de örnek bir ibadet mekânı olması açısından önemli olduğunu söyledi. Aydemir, “Yaşamış olduğumuz toplum içinde kalıcı olduğumuz kesinleşti. Bu vesileyle ibadethanemizi de diğer dinlere açmayı uygun bulduk” dedi. Caminin hikâyesini anlatan Aydemir, “İlk göçmen mahallesinde Türkler artık kendilerini en güzel şekilde temsil edecek bir mabet arayışına girmişlerdi. 90’lı yıllar cami gençleriyle belediye yetkilileri arasında sayısız görüşmeyle geçti. Bir taraftan cemaat parasını hazırlamaya başladı. 2008 yılında temel atıldı ve İnşallah 2015 gibi de ibadete açılacak” diye konuştu. Hollanda’daki en büyük ve en yüksek minarelere (44 metre) sahip camiyi inşa ettiklerini ifade eden Yücel Aydemir, “Şehrin ana meydanlarından birisinde insanlığın ve Müslümanlığın iftihar abidesi olarak yükselmektedir” dedi.


ÇOK KOMPLEKS BİR YAPI

Hollanda Diyanet Vakfı’nın ve Avrupa’daki Müslümanların maddî ve manevî desteğiyle yaptırılan cami hakkında bilgi veren Aydemir, “İki minare de şeffaf, yani camdan oluşuyor. Kubbenin yarım ayı şeffaf. İbadethane her taraftan ışık alıyor. Caminin konsepti şeffaf ve açık. Caminin zemin katında 650 metrekarelik bir dükkân alanı mevcut. İkinci katta ders lokalleri, Yönetim Kurulu odası, diğer dinler için bir oda (25 metrekare), bayanlar için güzel ve büyük bir buluşma yeri, erkekler için bir çay ocağı ve 350 metrekare büyüklüğünde konferans salonumuz mevcut. Üçüncü kat ise mescit (ibadet) alanı olacak. Camimizin dördüncü ve beşinci katı ise mahfel olarak tasarlandı. Yani mahfeller ile beraber üç kat yüksekliğinde mescit alanımız bulunuyor. Aynı zamanda mescit bölümünde (20 adet lavabo) abdest yerleri bulunuyor. Cemaatimiz için minarelerin içinde iki adet asansör ve ayrıca bir adet de yük taşıyıcı asansör bulunuyor. Bayan cemaatimize günlük 5 vakit namaz kılmak için ayrı bir giriş yeri de ayrılmış durumda.”


RESMÎ AÇILIŞ MAYIS 2015’TE

Ulu Cami İmamı Süleyman Coşkun, önümüzdeki yıl açılacak camide 2 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceğini söyledi. Coşkun “Günümüz mimarisini yansıtan farklı bir cami. Çocuk ve gençlerin eğitim alanları, bayanlar için özel bölüm ve diğer dinlere de mahsus bir mekân ayarlandı. Bu diğer camilerde olmayan bir ilk olma açısından dinimizin hoşgörüsü açısından son derece önemli” dedi. Utrecht’de esnaflık yapan Yakup Akbulut ise, Ulu Cami’nin şehrin gurur abidesi olduğunu söyledi. Akbulut “İnşallah güzel bir cami olacak. Utrecht çok kültürlü bir şehir. Onun için farklı din mensupları için ayrı bir mekânın yer alması şehrin kaynaşması birlikteliği adına önemli” diye konuştu.  


Yeni Asya 


Geri Dön