28 / 03 / 2024

Hoşgörü Anıtı yapılma kararı, İstanbul Valiliği'ne takıldı!

Hoşgörü Anıtı yapılma kararı, İstanbul Valiliği'ne takıldı!

Yerebatan Sarnıcı üzerine 'Hoşgörü Anıtı' yapılması kararı, İstanbul Valiliği'ne takıldı...  



Kars'ta 'ucube' tartışmaları sürerken İstanbul İl Genel Meclisi'nin Yerebatan Sarnıcı üzerine 'Hoşgörü Anıtı' kararını AKşžAM 'Gözebatan Hoşgörü' manşetiyle duyurdu.

Haberin yayınlanmasının ardından 'Sarnıcın üzerine anıt olur mu' tartışmaları başladı. Bazı uzmanlar 'Yerebatan Sarnıcı'nın üzerine Anıt yapılmasında sakınca yok ancak sarnıca getireceği yük iyi hesaplanmalı' derken, bazıları ise 'Kars'taki İnsanlık Anıtı, tarihi yapılar bahane gösterilerek yıkılmak istenirken eşsiz tarihi eserlere sahip tarihi yarımadanın ortasına yapılacak anıtın yeri de, yapılış amacı da yanlış' diye tepkisini dile getirmişti. Bu tartışmalar sürerken anıtla ilgili İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreter Sabri Kaya AKşžAM'a konuştu. Kaya 'Meclis'in aldığı karar tavsiye niteliğindedir. Meclis, Sultanahmet Meydanı'na anıt dikeceğiz dese onu da mı uygulayacağız Yıkılacak meclis binasının yeri yeşil alan olarak düzenlenecek.

Yıkılacak binayla birlikte Turizm Polis Merkezi, eski sıbyan mektebini de içine alan arazinin projelendirme çalışmaları sürüyor. Koruma Kurulu'na göndereceğimiz projede anıt yok' dedi. Anıt fikrini meclise taşıyan CHP'li Meclis üyesi Erhan Bozan ise ' Meclis tavsiye değil anıtın yapılması yönünde bir karar aldı. Koruma Kurulu'nun onayından sonra tarihi yapıya uygun sarnıca zarar vermeyecek bir anıtın yapılması gerekir' dedi. Öte yandan İl   Genel Meclisi binasının   yıkımının iki ay içinde tamamlanacağı öğrenildi.

Akşam/Ercan SARIKAYA


Geri Dön