25 / 04 / 2024

HSBC'nin şubelerine Hüsnü Özyeğin talip oldu!

HSBC'nin şubelerine Hüsnü Özyeğin talip oldu!

Türkiye’de ticari bankacılıktaki faaliyetlerinde küçülmeye gitmesinin ardından şimdi de bireysel bankacılık faaliyetlerini satmak isteyen İngiliz HSBC’nin şubelerine Fibabanka’nın sahibi Hüsnü Özyeğin’in talip olduğu öğrenildi.



BİR süredir hakkında Türkiye’den çıkacağı yönünde söylentilerin dolaştığı İngiltere merkezli HSBC’nin şubelerine Fibabanka’nın talip olduğu öğrenildi. Finansbank’ı Yunanlı NBG’ye sattıktan sonra daha önce Türkiye’den çıkan Portekiz merkezli Millenium Bank’ı satın alarak Fibabanka’ya dönüştüren Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in HSBC’nin sadece şubelerini almak istediği, bu konuda henüz resmi olmasa da ilk temasların kurulduğu kaydedildi. Ancak konuya yakın kaynaklar HSBC’nin satış sürecini doğrularken, kurumun şimdilik sadece şube satmak yerine tüm operasyonlarını satmayı tercih edeceğini belirtti. Operasyonların tamamının satılması konusunda arzu edilen noktaya kısa sürede gelinmemesi durumunda HSBC’nin şube satışını da bir opsiyon olarak masada tuttuğu kaydedildi.


ORTADOĞULU BANKALAR

İlk etapta parça parça satış yapmayı istemeyen HSBC’nin şimdiden bazı Ortadoğulu bankalarla konuyla ilgili ilk teması gerçekleştirdiği konuşuluyor. Ancak HSBC şu ana kadar herhangi bir kurumun satış müzakerelerini yürütmek üzere yetkilendirmiş değil. Bankanın tamamının satılması durumunda bunun yabancı bir banka olacağı öngörüsünde bulunan kaynaklar, “Eğer bireysel bankacılıktan çıkarak şube satışı yolu tercih edilip, kurumsal ve ticari bankacılıkta kalmaya karar verilirse, bu konuda Fibabanka ile anlaşma sağlanabilir. Ancak Fibabanka şubelerin tamamını değil, kendisinin seçtiği bir kısım şubeyi almak isteyecektir. O nedenle anlaşma biraz uzun sürebilir” değerlendirmesini yapıyor.


4 ÜLKEDE ADIM ATACAK

Reuters’ın adını açıklamak istemeyen 4 farklı kaynağa dayandırarak dün geçtiği habere göre de, HSBC Türkiye’deki bireysel bankacılık operasyonlarını satmak istiyor. Haberde, Türkiye dahil 4 ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda adım atmak isteyen HSBC’nin Türkiye’deki bireysel bankacılık operasyonlarını satmak istediği belirtilirken, konu hakkında bilgi sahibi kaynakların bunun kolay bir süreç olmayacağı görüşünü dile getirdi. HSBC CEO’su Stuart Gulliver Şubat sonunda yaptığı açıklamada, bankanın Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD’de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını açıklamıştı. 

HSBC Türkiye, 2014 yılında 55.9 milyon lira zarar açıkladı. Bankanın toplam aktifleri ise 2013’teki 36.23 milyar lira seviyesinden 33.8 milyar liraya geriledi. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, HSBC’nin 2014 Mart ayında 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291’e geriledi.


Hürriyet / Hülya GÜLER

 


Geri Dön