25 / 04 / 2024

Hükümetten KDV indirimi!

Hükümetten KDV indirimi!

Hükümet bazı sektörlerde ÖTV ve KDV indirimine gitti. Alınan Bakanlar Kurulu kararıyla konut ve mobilyada ortalama % 10 fiyat indirimi beklenirken, beyaz eşya sektöründe yazın yapılan düğün alışverişi erkene çekilecek.



Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisi 30 Nisan'a kadar sıfır olarak uygulanacak. Döner koltuk ve sandalyeler, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar, büro mobilyaları, mutfakta ve yatak odalarında kullanılan ahşap mobilyalarla plastik maddeden yapılan mobilyaların KDV'si 30 Nisan'a kadar yüzde 8 oldu. 


DAMGA VERGİSİ SIFIRLANDI 

Bakanlar Kurulu, konutta KDV oranlarını da yeniden düzenledi. Karara göre, binde 9,48 olarak uygulanan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleriyle ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi sıfır olarak uygulanacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde de metrekare vergi değeri bin lira ila 2 bin lira arasındaki konutların tesliminde yüzde 8,2 bin liranın üzerindeki konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak. 


SATIŞLARDA % 20 ARTIŞ BEKLENİYOR 

Sektör temsilcileri, uygulamanın ekonomiye can suyu olacağını belirtiyor. Konut ve mobilya fiyatlarına yüzde 10 düşüş beklenirken, züccaciye ve beyaz eşyada ise yüzde 6.7’lik bir fiyat düşünü öngörülüyor. İndirimlerin ağırlıklı olarak yaz aylarında yapılan düğün ve çeyiz alışverişini öne çekeceğini belirten  Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Yıldız, ÖTV indiriminin beyaz eşya satışlarını yüzde 20 artıracağını söyledi. 


1.5 milyon konut satışı garanti

Konuttaki indirimlerin etkisini 2018 yılından itibaren görüleceğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Öte yandan beyaz eşya ve mobilyadaki ÖTV ve KDV indiriminden dolayı bu sektörlere olan talep ise hızla artacak” diye konuştu. Dünyanın köklü gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Coldwell Banker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da emlak sektörünün merakla beklediği konutta KDV indirimiyle satışlarda 1.5 milyon rekorunun kırılmasına kesin gözüyle bakıldığını söyledi. 


Yatların ÖTV’si de sıfırlandı

Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak ÖTV oranı da sıfır olarak saptandı, KDV'si yüzde 1 oranına indirildi. Bakanlar Kurulu gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı.


15 bin bayi hareketlenecek 


Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler: ÖTV’nin kaldırılması iç pazardaki daralmanın önüne geçecek. ÖTV teşviki 60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdam sağlayan, 500’ü aşkın yan sanayi ve 15 bin bayiye sahip çok geniş bir eko sistemi canlandırarak, ekonomik ivmeyi artıracaktır. Gerçekleştirilen ÖTV indirimi hem üretici hem de tüketiciler için bir can suyu olacak.


Şirket hisselerine borsada doping etkisi

Bu arada ÖTV indirimi, Borsa İstanbul'da (BİST 100) işlem gören şirketlerin hisselerini yukarı yönlü hareketlendirdi. BİST 100'de işlem gören beyaz eşya ve ev aletleri firmaları yüzde 6'ları aşan artışlar görüldü. İhlas Ev Aletleri, Vestel beyaz Eşya, Arçelik A.Ş., Doğtaş Kelebek, Alarko Carrier'in hisselerindeki artış olumlu yönde etkilendi.


KONUT
Fiyatlar yüzde 10 düşer

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik: Düzenleme sektöre ciddi moral verecek. Özellikle satış vaadinde alınan damga vergisi indirimi direkt olarak konut alacak müşteriye bir jest Düzenlemeyle hem sektör hem de müşteri mutlu olacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan itibaren alınacak konutları ilgilendirdiği için mevcut konutlarda değil ama yeni yapılacak konutlarda yüzde 10'luk indirim yapılır. Daha doğrusu satışa çıkacak konutlar yüzde 10 daha aşağı satışa çıkar. 1 milyon lira ve altındaki tüm konutları ilgilendiriyor.


DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: KDV indirimi ve konut satışında alınan verginin kaldırılması vatandaşı konut almaya daha fazla teşvik edecek. Bu uygulama konut alıcısına yüzde 7 ila 10 arasında fiyat avantajı sağlamış oldu. Örneğin; konut almak isteyen bir vatandaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre, 35 ila 50 bin lira arasında bir fiyat avantajı sağlayacak. Yapılan bu düzenlemeler, konut alıcısının finansal yükünü hafifletecek ve konut satışlarının artmasını sağlayacak. 


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: Sektör olarak arsa rayicine bağlı KDV ödemesi yapılması konusunda uzun süredir iyileştirme bekliyorduk. Ekonomiyi canlandırmak adına 20 yıla uzayan vadeyle ikinci kampanya dönemindeyiz. Şimdiden ciddi bir taleple karşılaştık.


BEYAZ EŞYA
Ürün fiyatlarına yansıtacağız 

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer: ÖTV’nin sıfırlanmasını sektör açısından olumlu karşılıyoruz ve tüketici için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Özellikle döviz kuru ve maliyetlerin yükseldiği bir dönemde yaşanabilecek fiyat artışları karşısında tüketici de önemli bir avantaj yakalamıştır. Arçelik olarak biz de ÖTV’nin sıfırlanması kararı çerçevesinde, bu indirimi fiyatlarımıza yansıtarak, tüketicilerimizin satın alma gücüne destek vermeye devam edeceğiz.


ZÜCCACiYE

ÖTV kararı kalıcı olsun

ZÜCDER Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan: Yılda 2,2 milyar dolar cari fazla vererek ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan züccaciye sektörü, en çok yüksek KDV oranları ve ÖTV'den etkileniyordu. Alım gücünde yaşanan kaybın etkilerinin giderilmesi açısından ÖTV’nin sıfırlanması, sektör ve nihai tüketici açısından oldukça önemli ve sevindirici. Bu kararın sürekli ve kalıcı olmasını bekliyoruz."


MOBiLYA: Mobilya almanın tam zamanı

MOBSAD Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu: Ekonomideki daralmanın dikkat çekici boyutlara ulaşması üzerine mobilyada KDV yüzde 18’den 8’e indirildi. Bunun olumlu tarafı, mobilyanın ana hammaddelerinden biri olan döşemelik kumaşın (tekstil ürünleri) yüzde 8 olmasıyla arada oluşan yüzde 10’luk KDV farkının kalkmasının yararı olacaktır. Alınan bu karar doğrudan yüzde 10 KDV indirimi anlamına gelecek ve bu da fiyatların düşmesini sağlayacaktır. Bu karar  3 ayla sınırlanmamalı. 


Akşam 


Geri Dön