23 / 04 / 2024

Hürrem Sultan Hamamı 'nın VIP odaları dikkat çekiyor!

Hürrem Sultan Hamamı 'nın VIP odaları dikkat çekiyor!

Kanuni Sultan Süleyman tarafından eşi Hürrem Sultan için yaptırılan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı 'nın üç buçuk yıllık restorasyonu tamamlandı. Altın tasları ve VIP odalarıyla dikkat çeken hamam önümüzdeki hafta kapılarını açıyor



Hürem Sultan, hayatını konu alan ve izlenme rekorları kıran dizisinin ardından şimdi de hamamıyla adından söz ettirecek. Kanuni Sultan Süleyman 'ın 1556 'da Sultanahmet 'te Hürrem Sultan için Mimar Sinan 'a inşa ettirdiği ‘Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı 'nın üç buçuk yıl süren 17 milyon liralık restorasyonu tamamlandı. Tarihi hamam önümüzdeki hafta kapılarını açacak.

1910 'a kadar kullanılan ancak sonrasında kaderine terk edilen hamamın restorasyonu Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Mimar Tevfik İlter ve ekibi tarafından aslına sadık kalarak hazırlandı.

Hamamda kadınlar ve erkeklerin kullandığı iki ayrı bölüm var. Ayrı kapılardan giriyorlar. Tek sıra üzerinde iki kubbeli tek hamam olarak bilinen mekanda özel odaların yanı sıra VIP bölümler ve altın kaplama taslar da dikkat çekiyor.

‘Pir-i Pak ', ‘Keyf-i Hamam ', ‘Hürrem Sultan Erguvan Bakımı ' ve ‘Ab-ı Hayat ' isimli hamam ve masaj paketinin yanı sıra, Osmanlı hamam geleneklerinin yaşatılması da hedefleniyor. Örneğin gelin hamamında kına, dama, sünnet ve loğusa hamamlarında döneme uygun ikramlar öne çıkıyor. Hamamın bahçesindeyse 650 kişi kapasiteli Türk mutfağı restoranı ve kafeteryası var.

AKLINIZDA OLSUN

* Hamamda terliğinizden kesenize kadar her türlü ihtiyacınız temin ediliyor.
* Halvet denilen sauna odalarının buhar oranı yüzde 100, sıcaklığı 48 derece. Göbek taşı sıcaklığıysa 42 derece.
* Isınması doğalgazla sağlanıyor ancak Osmanlı 'da ‘cehennemlik ' adı verilen yerden ısıtma sistemini görüyorsunuz.
* 160 adet altın kaplama tas bulunuyor.
* Aluturka tuvaletler cam kaplanarak ilk haliyle bırakıldı, üzerine alafranga tuvaletler inşa edildi.
* 130 kişinin çalıştığı hamamın tüm personeli uzun bir eğitimden geçirildi.
Hürriyet


Geri Dön