16 / 04 / 2024

Hürriyet Kaplan: Safi Port Derince Limanı dolgu alanı projesi durduruldu!

Hürriyet Kaplan: Safi Port Derince Limanı dolgu alanı projesi durduruldu!

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, Safi Holding'in limana yapacağı 400 bin metrekare dolguyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu, buna rağmen dolgu çalışmaların sürdüğünü söyledi.



CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, Derince İlçesi'nde bulunan limanın işletmesini 543 milyon dolar bedelle 39 yıllığına kiralayan Safi Holding'in limana yapacağı 400 bin metrekare dolguyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu, buna rağmen dolgu çalışmaların sürdüğünü söyledi. 


Derince Limanı'nda Safi Holding'in yapacağı 400 bin metrekare dolgu, yeni otoyol bağlantısı ve dip taramasıyla ilgili CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan partisinin Derince İlçe Başkanlığı'nda açıklama yaptı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen dolgu çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Hürriyet, şöyle dedi:


"Mahkemenin, Kocaeli Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen dolgu alanının devam etmesi, TIR'ların çalışmaya devam etmesi üzerine durumu hemen Çevre Bakanlığı'na bildirdik. Hem önergeyle hem de arayarak bildirdik. Vatandaşlarımızdan da dolgu çalışmalarının devam ettiği yönünde bir çok ihbar aldık. Çevre Bakan Yardımcısı Mustafa Satılmış beni aradı ve oraya bir hafta içerisinde Çevre Bakanlığı'ndan görevlendirme yapacağını ve mahkeme kararlarına uyulup uyulmadığına dair bir kontrol yaptıracağına söz vermişti. Ancak o gün bu gündür böyle bir görevlendirme yapıldığına ilişkin bir bilgi gelmedi."


Deprem bölgesinde böyle bir dolgu yapmanın büyük bir tehlike yaratacağını söyleyen Hürriyet konuşmasını söyle sürdürdü: 

"Bu proje gerçekleştiği taktirde Kocaeli biraz daha yaşanmaz hale gelecek ve Kocaeli'nin yaşam alanları çok ciddi derece daralacak. Hepimizi boğacak ve tehlikeye atacak bir proje. Deprem alanı burası. Körfez Fay Hattı'nın geçtiği bir alan. Böylesi bir alanda 400 bin küsurluk bir dolgu tehlike yaratacaktır. Ve daha sonrasında o dolgu alanını nasıl kullanılacağından, trafikten, ne depolayacaklarından ve üzerine neler konulacağını projede yeterli detaylandırılmamıştır." 


Mavi bayraklı Körfez'den bahsetmek isteyen belediye başkanlarının bu projeye dur demeleri gerektiğini söyleyen Hürriyet, şunları ekledi:

"Kenti yöneten belediye başkanları, mavi bayraklı Körfez'den bahsetmek istiyorlarsa bu projeye dur demek zorundalar. Aksi takdirde Derince'den Körfez'e, Körfez'den Derince'ye artık yürüyerek geçilecek. Denizin tamamen doldurulmasından, denizin kanal haline getirilmesinden bahsediyoruz. Şu haliyle bile Derince ilçemize en az 10 bin TIR giriş çıkış yaparken bu projenin gerçekleşmesi halinde 300 bin den fazla TIR geçişinden bahseder hale geleceğiz. Üstelik Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde gerçekleştirilecek bir projeden bahsediyoruz."



Derince Ekspres


Geri Dön