16 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan: İnşaat sektörü geriliyor!

Hüseyin Aslan: İnşaat sektörü geriliyor!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türk ekonomisinin amiral gemisinin su aldığını belirterek “İnşaat sektörü git gide geriliyor. Bu azalış, inşaat ve istihdam açısından kötüye gidişi gösteriyor. Bir an önce önlem alınması gerekiyor”



Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türk ekonomisinin amiral gemisinin su aldığını belirterek “İnşaat sektörü git gide geriliyor. Bu azalış, inşaat ve istihdam açısından kötüye gidişi gösteriyor. Bir an önce önlem alınması gerekiyor” dedi. İzmir’de, inşaat sektörünün öncülerinden Hüseyin Aslan, yıllar bazındaki istatistiklerde düşme yönünde seyir izlenmesinin risk olduğunu vurguladı. İnşaat sektöründe son yıllarda durgunluğa girilmesi gerçeğini TÜİK verilerinin doğruladığını anlatan Aslan, “2015 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 27,4, yüz ölçümü yüzde 28,4, değeri yüzde 22,9, daire sayısı yüzde 27,7 oranlarında azaldı. Bu azalış, inşaat ve istihdam açısından alarmdır. Türk ekonomisinin amiral gemisi su almaktadır” dedi. 


KONUT KREDİSİ FAİZLERİ ARTACAK

Konut kredisi faizlerinin artacağını ifade eden Hüseyin Aslan, son aylarda artan döviz fiyatları sebebiyle inşaat maliyetlerinin önümüzdeki aylarda çok daha hızlı artacağı ve çift basamaklı rakamlara ulaşacağının tahmin edildiğine değindi. Aslan, bunların yanında bankalar tarafından açılan konut kredilerinin faiz oranlarında son aylarda 2-3 puanlık artış olduğunu belirterek şunları söyledi: "Artan döviz değeri ve enflasyon beklentileri ile beraber önümüzdeki aylarda bu faiz oranlarının bir miktar daha artacağını söylemek yanlış olmaz.” 


GERİLEME SÜREBİLİR

 İnşaat sektörünün son yıllarda içinde bulunduğu durgunluğun son aylarda önceki yıllara kıyasla gerilemeye başladığına dikkat çeken Aslan, “Artan döviz fiyatları ve dönemsel değişkenlik gösteren ekonomik koşullara bakarsak, ileride inşaat sektöründeki gerilemenin ivmelenerek devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.


Son Dakika 



Haber Afyon Kurtuluş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türk ekonomisinin amiral gemisinin su aldığını belirterek "İnşaat sektörü git gide geriliyor. Bu azalış, inşaat ve istihdam açısından kötüye gidişi gösteriyor. Bir an önce önlem alınması gerekiyor" dedi. İzmir'de, inşaat sektörünün öncülerinden Hüseyin Aslan, yıllar bazındaki istatistiklerde düşme yönünde seyir izlenmesinin risk olduğunu vurguladı. İnşaat sektöründe son yıllarda durgunluğa girilmesi gerçeğini TÜİK verilerinin doğruladığını anlatan Aslan, "2015 yılının ilk yansında bir önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yiizde 27,4, yüz ölçümü yüzde 28,4, değeri yüzde 22,9, daire sayısı yüzde 27,7 oranlarında azaldı. Bu azalış, inşaat ve istihdam açısından alarmdır. Türk ekonomisinin amiral gemisi su almaktadır" dedi. Konut kredisi faizlerinin artacağını ifade eden Hüseyin Aslan, son aylarda artan döviz fiyatları sebebiyle inşaat maliyetlerinin önümüzdeki aylarda çok daha hızlı artacağı ve çift basamaklı rakamlara ulaşacağının tahmin edildiğine değindi. Aslan, bunların yanında bankalar tarafından açılan konut kredilerinin faiz oranlarında son aylarda 2-3 puanlık artış olduğunu belirterek şunları söyledi: "Artan döviz değeri ve enflasyon beklentileri ile beraber önümüzdeki aylarda bu faiz oranlarının bir miktar daha artacağını söylemek yanlış olmaz." İnşaat sektörünün son yıllarda içinde bulunduğu durgunluğun son aylarda önceki yıllara kıyasla gerilemeye başladığına dikkat çeken Aslan, "Artan döviz fiyatları ve dönemsel değişkenlik gösteren ekonomik koşullara bakarsak, ileride inşaat sektöründeki gerilemenin ivmelenerek devam edeceğini söyleyebiliriz" dedi.


Konut fiyat endeksi eylülde arttı 

Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,00 oranında artarak 194,35 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül 2015 'Konut Fiyat Endeksi'ni açıkladı. Buna göre; 2015 yılı Eylül ayında Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) bir önceki aya göre yüzde 1,00 oranında artarak 194,35 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,49 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 9,76 oranında arttı. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar 2014 yılı Eylül ayında 1459,73 TL/ metrekare iken 2015 yılı Eylül ayında 1706,33 TL/metrekare olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan TYKFE (2010=100) 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 oranında artarak 188,24 düzeyinde gerçekleşti. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,90 oranında, reel olarak ise yüzde 7,36 oranında arttı.



Afyon Kurtuluş Gazetesi


Geri Dön