19 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan'dan kentsel dönüşüm uyarısı!

Hüseyin Aslan'dan kentsel dönüşüm uyarısı!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerdeki hazine arazilerinde oturan insanların tapu sorununun giderilmesi için tanınan sürenin Mayıs 2015'te sona ereceğini belirtti...




Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerdeki hazine arazilerinde oturan insanların tapu sorununun giderilmesi için tanınan sürenin Mayıs 2015'te sona ereceğini belirterek, "İmar affından faydalanarak tapu tahsis belgesini almış, her türlü altyapı hizmeti sağlanmış, emlak vergisini her yıl düzenli ödemiş bu vatandaşlarımızın durumu adeta bir oldu, bittiye getirilmek isteniyor. İzmir'de binlerce insanın barınma ihtiyacı sözkonusu ve bu durum alarm veriyor. Kanun değişikliği şart" dedi.


Hazine ya da belediye arazileri üzerine ev inşa etmiş olan vatandaşların bugüne kadar 2981 sayılı İmar Affı Kanunu kapsamında yeraldığını, kanunun imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenlemeyi amaçladığını kaydeden Aslan, bu kanunun kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu dolayısıyla Mayıs 2015'te yürürlükten kalkacağına dikkati çekti.


“İKİ TÜRLÜ DE CİDDİ ZARAR VERİR”


Sadece İzmir'de nüfusun dörtte biri gibi büyük bir oranın hazine ya da belediye arazilerinde tapusuz yaşadığını ve mevcut tarihe kadar tapularını alamamaları halinde emrivaki ile karşı karşıya kalacaklarını dile getiren Aslan, " Hazine arazileri üzerinde yıllar önce ev yapmış sonra bunu üç, dört kata kadar çıkmış, imar affından faydalanarak, tapu tahsis belgesini almış, ödentilerini yapmış, buna mukabil hem merkez hem yerel yönetimler tarafından elektriği - suyu bağlanmış, numaratajı konmuş binlerce insanımız var. Bu insanlara tapunuz yok diyemezsiniz. Bölgenin bütün çilesini çekmiş, her yıl emlak vergisini düzenli şekilde ödemiş insanlar bunlar. Şimdi siz şu an hiçbirşey yapmayıp, Mayıs 2015 tarihinden sonra bölgedeki bu insanlara 'tapunuz yok, dolayısıyla bu arazileri boşaltın', kaçak yapılarla aynı statüde diyemezsiniz. Böyle bir emrivaki hem kentsel dönüşümü başlamadan bitirir hem de altından kalkılamayacak türde sosyal problemlere neden olur" diye konuştu.


“ŞİMDİDEN UYARIYORUZ…”


Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse başta Büyükşehir olmak üzere ilgili belediyelerin bu sorunu görmezden gelmek yerine vatandaşın mağduriyetini önlemeye yönelik çalışmalar yapması gerektiğini sözlerine ekleyen Aslan, "Biz bu konuda üzerimize düşen uyarı görevini yapıyoruz. Her konuda olduğu gibi yine önemli bir öngörüde bulunuyoruz. Vatandaşlar konunun takipçisi olmalı ama asıl mevcut kanunda acilen değişiklik yapılmalı ve bu hakların belirlenmesine yönelik bir madde eklenmelidir” dedi. 



Yenigün


Geri Dön