27 / 04 / 2024

Hüseyin Aydın: Bankalar kredilerini yarıya yakın artırabilir!

Hüseyin Aydın: Bankalar kredilerini yarıya yakın artırabilir!

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların bugün verdiklerinin yarısı kadar daha kredi verebilecek güce sahip olduklarını söyledi...



Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların bugün verdiklerinin yarısı kadar daha kredi verebilecek güce sahip olduklarını söyledi. 


Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda konuşan Hüseyin Aydın, bankaların hem kamunun hem de özel sektörün finansmanında gerekli kaynağa, mali güce ve donanıma sahip olduğunu vurgularken, kredilerin sürdürülebilirliği açısından da güçlü bir özkaynakları bulunduğunu kaydetti. 


Aydın, bankaların bugün verdiklerinin yarısı kadar daha kredi verebilecek güce sahip olduklarını söyledi. 

Uç büyük il dışındaki kentlerin kredilerden aldığı payın yükseldiğine dikkat çeken Aydın, kredilerin Anadolu'ya yayıldığını bildirdi. 


Kredi kullanım oranları hakkında bilgi veren Aydın, "Nakit kredi kullandırılan KOBİ sayısı 2.7 milyon. Bunların 2 milyonu mikro işletme, 500 bini küçük, 170 bini ise orta boy işletme. Ortalama KOBİ kredisi mikro işletmelerde 41 bin TL, küçük işletmelerde 201 bin, orta büyüklükteki işletmelerde ise 760 bin TL düzeyinde. Büyük işletmelerde TL kredilerin payı yüzde 45 iken, küçük işletmelerde TL'nin payı yüzde 84 düzeyinde. Diğer bir deyişle KOBİ'lerin yabancı para riski oldukça makul bir düzeyde bulunuyor" diye konuştu. Tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranının yüzde 3 düzeyinde bulunduğunun altım çizen Aydın, "Bu oran KOBİ'lerde yüzde 3.4 seviyesinde. Sektörler itibariyle toplam krediler içinde imalat sanayinin payı yüzde 20, ticaret sektörünün payı yüzde 13, inşaatın pa' - yı yüzde 7, ulaştırma yüzde 5, tarım yüzde 3 oranında paya sahip. Kamu kesiminin kaynak ihtiyacının düşmesinden soma bankaların kredilerinin büyümesi, özel sektörün yatırımlarını, üretimini ve ticaretini büyütmesine bağlı" dedi. 


Dünya


Geri Dön