28 / 03 / 2024

Hüseyin Tüfek: Samsun'da 30 bin konut fazlası var!

Hüseyin Tüfek: Samsun'da 30 bin konut fazlası var!

Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Tüfek, Samsun'da ihtiyaç fazlası 30 bin konutun olduğunu söyleyerek, "Konut fiyatlarındaki durgunluğun nedeni de budur" dedi. Tüfek inşaat sektörünün zora girebileceğini belirtti...




Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Tüfek, konut üretiminin belirli bir plan dahilinde gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, "Ancak Samsun'da 30 bin stok oluştu şimdiden. Kentsel dönüşüm sırasında bunların eritilmesi, yıkılanların yerine hastane türü sosyal binaların yapılması gerekiyor. Ev barınma ihtiyacını gideren bir unsurdur. Aşırıya kaçılmamalıdır. Konut sayısı arz talep dengesini aştığından Samsun'da konut fiyatları da yerinde sayıyor" dedi. 


'SEKTÖR ZORA GİREBİLİR' 

Son yıllarda nüfusu yerinde sayan Samsun'daki konut stokunun 30 binin üzerinde olduğunu da vurgulayan Başkan Tüfek, "Şehir halkına kısa sürede bu konutları dolduracak miktarda yaklaşık 100 bin kişi eklenemeyeceğine göre inşaat sektörünün durumu hiç de parlak görünmüyor" diye konuştu. Tüfek sözlerini şöyle sürdürdü. 


'BEKLENTİLER YÜKSELİYOR' "

Rize ve Trabzon'dan inşaat işinde çalışmaya gelenler başlangıçta ameleydiler. Sonraki yıllarda sırasıyla sıvacı, kalfa ve ustalığa terfi ettiler. 1960'lı yıllarda da müteahhitliğe giriştiler. Arazilerde 'kat karşılığı' konutlar yükseldi boy boy. "Laz müteahhit" kavramı böyle yerleşti sektör literatürüne. Günümüzde artık 'yap-satçı' deniyor onlara. İnsanımızı eğitirseniz karşılığını mutlaka alırsınız. Depremde can kaybı yaşanmamasının tek yolu kalite ve eğitim, başka çare yok. Ülkemizdeki müteahhit bolluğunu, Almanya'daki sayıyla kıyasladığındaki tablo çok korkunç doğrusu. Oradakilerin toplamından fazla olabilirmiş sadece Samsun'dakiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van depreminde başı yere bakan inşaat sektörüne çekidüzen için bazı tedbirleri yürürlüğe koydu. İnşaatçılıkta güven olmazsa olmaz ilke artık. Düz konut, halk tabiriyle 'başını sokacak yer' mantığı geçersizleşiyor. Yaşam alanları odaklı projeler tutuluyor. Yapsatçılık tarihe karışıyor yavaş yavaş. Beklentiler ve çıta sürekli yukarılara tırmanıyor." 


STOKTA İFRAT NOKTASINDAYIZ


"Konut sayısı arz talep dengesini aştığından Samsun'da konut fiyatları da yerinde sayıyor. Hatta bazı bölgelerde düşüşler oluyor. Ama genelde yeni binaların metrekaresi bin liradan başlıyor. Ek donatılara göre bin 500 lirayı buluyor. İkinci el konutlarda ise bin liranın biraz altında da daire bulmak mümkün. Kentsel dönüşüm faaliyetinde de artı konutlar üretilecek. 30 bin daire yine elde kalacak yani. Her bireyin sağlıklı konutlarda yaşamaya hakkı vardır. Ancak bunca konut yapmak yerine mevcut konutlar alıcılara sunulsa kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda oluşan arazilerde sosyal alanlara ayrılsa hem mevcut konut fazlalığı eritilir hem de şehrin içerisinde nefes alınacak alanlara kavuşulur. Türkiye'nin dev firmaları bu alana gelip kentsel dönüşüm çerçevesinde konut yaparsa bizim yerli yatırımcımızın elindeki 30 bin konut kalır. Peş peşe iflaslar yaşanır" 



Sabah



Geri Dön