19 / 04 / 2024

Hüsnü Gürpınar: Sakarya'da 25 bin konut kontrol edilmeli!

Hüsnü Gürpınar: Sakarya'da 25 bin konut kontrol edilmeli!

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, 1999 depreminden sonra dışarıdan bakıldığında hasarsız görünen çok katlı binaların yeni deprem yönetmeliği şartlarına göre mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, şehirde bu durunda 25 bin konut v




Marmara Depremi'nde büyük acılar yaşandı. Ancak acılardan gerekli ders çıkarılmadı. Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen yaklaşık 500 binada toplam 900 hasarlı konut (daire) hala onarılmadı. 3 yıl önce ağır hasarlıya çevrilen ve yıkılması gereken konutların büyük kısmında yasak olmasına rağmen ikamet ediliyor. 


Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı ve çok katlı deprem yönetmeliğini taşımayan güvensiz yapıların muhtemel bir depremde büyük can kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.


SAĞLAMLIK 


Büyükşehir Belediyesi ve Valilik onarım süresi sona eren orta hasarlı konutlar için yaklaşık 3 yıl önce yıkım kararı alındı. 'Binam sağlam' diye itirazda bulunanlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son kez binalara sağlamlık testi uygulattı. inceleme sonucunda 900 konuttan sadece 90 konut güvenli çıktı, 810 konutta büyük risk olduğu belirlendi. Ancak yıkım kararının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen bu karar henüz uygulanmadı. Büyük tehlike ve yasak olmasına rağmen orta hasarlı konutların büyük kısmında hala ikamet ediliyor. Bu binalarda oturanlar ise çıkarılacakları korkusuyla görüş bildirmekten kaçınıyor. 



25 BİN BİNA 


Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise şehirdeki orta hasarlı binaların yanı sıra hasarsız gibi görünen binaların yeni deprem yönetmeliği şartlarım karşılamadığım belirterek, şiddetli bir depremde bu binaların can ve mal kayıplarına sebep olabileceği uyansında bulundu. Gürpınar, "1999 depreminden sonra dışarıdan bakıldığında hasarsız görünen çok katlı binalarında yeni deprem yönetmeliği şartlarına göre mutlaka kontrol edilmelerinin hayati önem taşıyor. Şehirde bu durumda olan 25 bin konut bulunuyor." dedi.



HESAP SORMA 


Şehirdeki yapı stokunun yüzde 60'ının 20 yaş ve üzeri yapılardan oluştuğu dile getiren Gürpınar, bunların büyük bölümünün ise ruhsatsız olduğu ve mühendislik hizmeti almadan üretildiğine dikkat çekti. 1999 depreminden önce yapılan ve yürürlükte bulunan 2007 Deprem Yönetmeliği'nin istediği şartları sağlamayan çok katlı binaların muhtemel bir depremde can güvenliği için tehlike arz ettiğini dile getiren Gürpınar, "Oysa hukuk, 1999 depreminden sonra hazırlanan imar planlarının hazırlayıcı ve tasdik edicilerini sorumlu tutarak hesap sormuş olsa idi ceza davaları şahıslara, hıikuk davaları da şahıslara ve kurumlara karşı açıla bilseydi, bugünkü ağırdan alma ve ihmal yerini köklü tedbirlere bırakır gelecekte ayııı akıbete uğramak istemeyen idareci ve bürokratlar ile siyasi irade herkesten fazla depremi düşünür hale gelirdi" ifadesini kullandı. 



Yeni Haber (Adapazarı)



Geri Dön