24 / 04 / 2024

Hüsnü Özyeğin: Çin'deki yatırımlarımız 220 milyon dolar!

Hüsnü Özyeğin: Çin'deki yatırımlarımız 220 milyon dolar!

Üç milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin işadamları listesinin zirvesinde yer alan Hüsnü Özyeğin, Çin'de yaptığı yatırımların 220 milyon dolara ulaştığını söyledi



Dün İstanbul'da düzenlenen Türk-Çin Ekonomi ve Ticaret Forumu'nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Özyeğin, bu ülkedeki önceliklerinin alışveriş merkezi (AVM) yatırımı olduğunu aktardı. Özyeğin, "Çin'de gündemimizde şu anda başka bir yatırım yok." dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Hüsnü Özyeğin, daha önce, Turkmall ile Çin'de ortak olarak kurduğu Star Mall Group'un bu ülkede 2 milyar dolar yatırımla 10 adet yeni AVM açacağını açıklamıştı. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ı Yunan NBG Bank'a 3,5 milyar dolara satmıştı.

Özyeğin, Çin ile Türkiye'nin inşaat alanında Afrika'da ve benzer ülkelerde de işbirliği yapmasını teklif etti. Bunun, ikili ticarete de olumlu yansıyacağını vurgularken, geçtiğimiz günlerde iki ülkenin ticarette TL ve yuan (Çin para birimi) kullanımına ilişkin aldığı kararın gerçekleşmesinin ise bankalara bağlı olduğunu bildirdi. Özyeğin, "Sadece genel müdürlükler değil, şubelerde de yuan ile ticaretin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu altyapı sağlanmadan projenin başarılı olması biraz zor." dedi. İstanbul-Ankara arasında kurulması planlanan 'hızlı tren' çalışmasıyla ilgili de bilgi veren işadamı Özyeğin, Çin'in bu alanda dünyanın en iyi ülkesi olduğunu kaydetti. Türk-Çin Ekonomi Forumu'nda konuşan China Railway Construction Genel Müdürü Mo Xuntao ise Ankara'da hızlı trenle ilgili görüşmelerin sürdüğünü, üç ay içinde yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından projeye başlayacaklarını söyledi.

ÇİN, ÜÇ YIL SONRA FAİZLERİ YÜKSELTTİ

Öte yandan Çin Merkez Bankası, ülkede yükselen varlık fiyatları ve yüksek enflasyon hakkındaki endişeleri yansıtan bir karar alarak üç yıllık aranın ardından ilk defa gösterge faizlerini yükseltti. Faizi 25 baz puan yükselten merkez bankası, bir yıl vadeli borç alma faizini yüzde 2,5'e, bir yıl vadeli borç verme faizini ise yüzde 5,56'ya çıkardı. Yatırımcıları şaşırtan faiz artırımına neredeyse her piyasa tepki verdi. Petrol fiyatları gerilerken, Avrupa borsaları eksiye döndü, dolar ise değer kazandı. Faiz artırım kararı merkez bankası tarafından ilan edilmesine rağmen, Çin bürokrasisinin en üst seviyeleri tarafından onaylanması gerekiyor. Başbakan Wen Jiabao'nun kararı onaylaması bekleniyor. Pekin yönetiminin faizin seyri konusunda daha önce aldığı kararlar, faizlerin artırılması veya indirilmesi yönünde ortak bir görüş oluştuğu takdirde kararların peşi sıra gelebileceğini gösteriyor.
ZAMAN 

 

 


Geri Dön