24 / 04 / 2024

Hz. Mevlana 'nın evinin bulunduğu yer tespit edildi!

Hz. Mevlana 'nın evinin bulunduğu yer tespit edildi!

Araştırmalar sonucu Hz. Mevlana 'nın evinin bulunduğu yer tespit edildi. Hz. Mevlana 'nın evi ve medresesinin bulunduğu yerde bugün, Sabah Dershaneleri 'nin Ahmet Sağır şžubesi bulunuyor...



Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz ve Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan 'ın bir yılı aşkın süredir yürüttüğü araştırma sonucu Hz. Mevlana 'nın evinin bulunduğu yer tespit edildi. Hz. Mevlana 'nın evi ve medresesinin bulunduğu yerde bugün, Sabah Dershaneleri 'nin Ahmet Sağır şžubesi bulunuyor.

Konuyla ilgili Sabah Dershaneleri Ahmet Sağır şžubesi 'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, Anadolu Selçuklu Devleti 'nin payitahtı olan Konya 'nın birçok tarihi esere sahip olduğunu, fakat bunların büyük bir çoğunluğunun yok edildiğini söyledi.

Konya 'daki tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için çalıştıklarını dile getiren Uz, bu çalışmalar kapsamında Hz. Mevlana 'nın Medresesi 'nin yerini aradıklarını anlattı. Tapu Kadastro 'nun kayıtlarını inceleyerek daha sağlıklı sonuçlara ulaşmaya çalıştıklarını bildiren Uz, “Konya 'daki birçok tarihi eserin yerini bulduk. Bunlardan bir tanesi de Hz. Mevlana 'nın Evi ve Medresesi 'dir. Bu çalışma kapsamında, aynı bölgede yani çifte Merdiven Mahallesi 'nde Akıncı Medresesi, Seyfiye Medresesi, Kadı İzzettin Türbesi ve Atabekiye Türbesi de tespit edilmiş oldu. ” diye konuştu.
Mevlana Medresesi 'nin yerini bulmak için araştırmacılar tarafından bir hayli çalışma yapıldığını dile getiren Mehmet Ali Uz, “Medresenin yeri ile ilgili tarifler verilmiş, tapu kayıtları üzerinde durulmuş fakat günümüzdeki yeri tam olarak belirtilememiştir. Medresenin yerine apartmanlar yapılırken kabir kalıntıları çıktığından bahsedilir. Oysa ki Mevlana Medresesi arsasına son bina yapılıncaya kadar hiçbir apartman yapılmamış, arsa durumunu aynen muhafaza etmiştir. Mevlana 'nın evi, yani Molla-i Atik Medresesi ile Seyfiye Medresesi adeta birbirine bitişik gibidir. ” dedi.

Hz. Mevlana 'nın evinin yani Molla-i Atik Medresesi 'nin bugünkü yerinin, Sabah Dershanesi 'nin Ahmet Sağır şžubesi 'nin bulunduğu yer olduğunu dile getiren Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, “Binanın bugünkü bulunduğu yerde o dönem bir de bahçe vardır. Bahçenin ortasında bir havuz bulunmaktadır. Medrese binası bahçenin güney batı köşesinde bulunmaktadır. Merhum Mehmet Önder 'in, Doç. Dr. Caner Arabacı 'nın ve bizim tespit ettiğimiz arsanın eski tapu kayıtları 21 pafta, 242 ada, 35 parsel iken sonradan 916 ada ve 57 parsel olarak değişmiştir. Bin 17,5 metrekare olan arsanın 135 metrekare kadarı yola terk edilmiştir. Bina, yaklaşık 889 metrekare alana inşa edilmiştir. Bu duruma göre, eski Mevlana Medresesi 'nin hiçbir özel şahısta bir metre yeri yoktur. ” ifadelerini kullandı.

ASIRLAR SONRA YİNE EĞİTİM YUVASI OLDU
Sekiz asır sonra Medrese yerinin parçalanıp bölünmeden yine bir eğitim kurumunun eline geçmesine dikkat çeken Mehmet Ali Uz, “Böylece vakfın gayesi de korunmuş oluyor. Cenab-ı Hakk 'ın böyle Mevlana 'nın hayırla yad edilmesine bizi vesile kıldığı için de Allah 'a hamd ediyoruz. Bundan sonra binanın üzerine ‘Bu bina Hazreti Mevlana 'nın evi ve medresesi üzerine inşa edilmiştir ' yazılı bir levha asılması, dershanenin adının ‘Sabah Dershanesi Mevlana şžubesi ' olarak değiştirilmesi ve Hz. Mevlana 'nın medrese ile ilgili sözleri, kısa hayatı ve eserlerinin yer alacağı bir Mevlana köşesinin yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. ” diye konuştu.

Sabah Dershanesi Ahmet Sağır şžubesi 'nin yapıldığı arsanın ait olduğu Büyükkoyuncu Hizmet Vakfı 'nın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erkul ise şunları söyledi: “Bu bina Büyükkoyuncu Hizmet Vakfı 'nın bünyesinde gönüllü bağışçılarımız tarafından bir yıl içerisinde yapılmış ve tamamlanmıştır. O zaman bu binanın yıkılarak yerinin otopark olarak yapılması düşünülmüştür. Fakat bu fikir kısa sürede son bulmuştur. Binanın bulunduğu yerde Hz. Mevlana 'nın evi ve medresesinin bulunduğunu bilmiyorduk. Ayrıca, Hz. Mevlana 'nın isminin burada yaşatılacak olması da önemlidir. Dershanemizin isminin değiştirilmesi konusundaki isteklere de cevap verebilmek için çalışacağız. Burası inşallah ebediyete kadar eğitim yuvası olarak varlığını sürdürecektir. ”

Sabah Dershanesi Ahmet Sağır şžubesi Müdürü Ahmet Eraslan da “Hz. Mevlana 'nın evinin ve medresesinin binamızın bulunduğu yerde olduğunu öğrenince duygulandık. Öğrencilerimize ve velilerimize Konya 'yı gezdirmek, Konya 'nın tarihi ve kültürel yerlerini tanıtmak istiyorduk. Anlaşılan işe dershane binamızdan başlayacağız. ” ifadelerini kullandı.
Bugün


Geri Dön