24 / 04 / 2024

İ Yapı İnşaat Afrika'ya enerji veriyor!

İ Yapı İnşaat Afrika'ya enerji veriyor!

İ Yapı İnşaat, Afrika'nın fakir ülkesi Mali'de bin megavatlık enerji işine soyundu. 10 yıl içinde tamamlanması planlanan bu dev projenin ilk etabı Ekim 2017 tarihte başlayacak.



İ YAPI İNŞAAT firması 2011 yılından bu yana Afrika'da inşa ettiği enerji santralleriyle göz kamaştırıyor. Afrika'nın fakir ülkesi Mali'de bin megavat enerji işine talip olan İ Yapı İnşaat, bu dev projeyi 10 yıl içinde tamamlamayı hedefliyor. Mali'nin enerji ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaya hazırlanan İ Yapı İnşaat İnşaat'ın etap etap ilerleyecek olan projesinin ilk bölümü ise 50 megavattan oluşuyor.


Yaklaşık 60 milyon euro' luk yatırım değerine sahip olan projenin ilk etabı ekim 2017 tarihte başlayacak. Toplam işin bin megavat olacağı ve 10 yıllık zaman dilimi de düşünüldüğünde yatırım değeri tabii ki o oranda artacak. 


Yine Afrika'nın bir başka ülkesi Burkina Faso'nun enerji danışmanlığı işini de yürütecek olan İ Yapı İnşaat, böylelikle ülkenin tüm enerji projelerini de üstlenecek. 32 milyon kişiye enerji sağlayacak olan İ Yapı İnşaat, Afrika'nın en büyük enerji üssü haline gelecek.


Gönüllü danışmanlık hizmeti veriyor

Mali'nin başkenti Bomako'da yaptıkları enerji projeleriyle adından sıkça söz ettiren İ Yapı İnşaat, özellikle enerji alanında yaptıkları danışmanlık hizmetleriyle de dikkat çekiyor. Gündüz elektriği olan, gece ise 8'den sonra elektriği kesilen Bomako'nun ciddi enerji açığı bulunuyor. Bu konuda Enerji Bakanlığı yetkililerine danışmanlık hizmeti verdiklerini anlatan İ Yapı İnşaat CEO'su İdris Nebi Yılmaz, Mali halkının milli kaynaklarını iyi kullanamadığını belirtti. Pek çok konuda Malililere danışmanlık hizmeti verdiklerini anlatan Yılmaz, “Örneğin Mali'de büyük bir nehir var ama Mali halkı bunu kullanmasını bilmiyor. Proje danışmanlarımızla birlikte nehirden nasıl enerji üretilebileceği konusunda onlar için projeler geliştirdik. Başkent’in değişik noktalarında dev çöp dağları var. Bunlardan enerji üreterek kurtuluna bilir ve bu kötü görüntü ve sağlıksız alanlar ortadan kalkmış olacaktır” dedi.


Geçmiş dönemlerde Türkiye’de partnerleri yüzünden sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Yılmaz, Çok yakında Türkiye'de ki enerji projelerinde de yer alacaklarını açıkladı, Afrika'daki tecrübelerini Türkiye'ye taşımaya hazırlandıklarını bildirdi. Henüz projelerin askıda olduğunu anlatan İdris Nebi Yılmaz, yakında bu konuda önemli açıklama yapacaklarını kaydetti.

 

Pek çok aileyi ev sahibi yaptı

2011'dan bu yana Afrika’da enerji işleri dışında konut projeleri de inşa eden İdris Nebi Yılmaz, bugüne kadar Bin’in üzerinde konut yaparak, pek çok aileyi ev sahibi yaptı. Özellikle sosyal konut projeleriyle dikkat çeken İ Yapı İnşaat, birçok Afrika ülkesinin de konut açığına da çare oldu. Mali'de iyi arazilerin devlete ait olduğunu bildiren İdris Nebi Yılmaz, “Ülkede ciddi manada konut açığı var. Bu yüzden devlet bir kısmını finansa ederek halkını konut sahibi yapmaya çalışıyor fakat bu yeterli değil, bir çok değerli iş adamına rehberlik yaptık ve bunu sürdürmeye de kararlıyız” dedi. İnşa ettikleri konutların büyüklükleri 45 ile 120 metrekare arasında değiştiğini söyleyen Yılmaz, evlerin 200 metrekare üzerine tek kat olarak inşa edildiğini belirtti. Mali'de toplam 4 bin konuta imza attıklarını söyleyen Yılmaz, bunu Burkina Faso ve Nijerya’nın da takip ettiğini hatta Gana da yakın takipte oldukları anlattı. Geçmiş yıllarda Türkiye’ de yaşadıkları sıkıntıları atmak üzere olduklarını ve çok yakında Türkiye’de gayrimenkul pazarında da yeniden ve büyük projelerle boy göstereceklerini açıkladı. 


Geri Dön