24 / 04 / 2024

İBB 4.5 yılda 81 tarihi eseri ihya etti

İBB 4.5 yılda 81 tarihi eseri ihya etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4.5 yılda 57'si biten 24'ü devam eden toplam 81 eseri ihya etmek için 150 milyon YTL harcadı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dört buçuk yılda restorasyon işleri kapsamında 57'si biten 24'ü devam eden 81 proje için 150 milyon YTL harcandı. Hırka-i Şerif ve Selim Paşa Camileri restore edildi. Küçük Ayasofya'da büyük bir çevre düzenlemesi kapsamında bölge yayalaştırıldı. Sur-u Sultani projesi çerçevesinde Topkapı Sarayı bahçesinde Aya İrini Müzesi ile Sur-u Sultani arasında kalan gecekondular yıkıldı. Bahçeyi ve çevreyi düzenledi. Gülhane'de Has Ahırları restore ederek, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne dönüştürüldü.

Emirgan Korusu'ndaki köşkler, Büyükada, Bostancı, Beşiktaş gibi tarihi iskeleleri, Özbekler Tekkesi, Taksim Tarihi su deposu Maksemi gibi birçok tarihi eseri restore edildi. Ayrıca İstanbul'un Fethi Panoramik Müzesi kuruldu. Tarihi Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu'nu ise "İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi"ne dönüştürüldü.

Anemas Zindanları, Tekfur Sarayı, Eminönü Laleli Cami, Beşiktaş Deniz Müzesi, Beyoğlu Elif-i Efendi Tekkesi, Kasımpaşa'da Deniz Kuvvetleri ait tarihi binaları, Silivri Ortaköy Camisi gibi onlarca projenin restorasyonu da devam ediyor. Bu arada İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan Yenikapı'daki metro kazısı arkeolojik kazıya dönüştürüldü. Bu iş için bugüne kadar 28 milyon YTL'lik bir bütçe kullanıldı.

Tarihi ve Çevre Müdürlüğü'nün 24 projesi daha hazır. Atıf Efendi Kütüphanesi, Ali Paşa Sarayı, Davut Paşa Kışlası, Hünkar Kasrı restorasyonu gibi birçok proje önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek.

Geri Dön