19 / 04 / 2024

İBB Galataport'un akıbetini açıkladı!

İBB Galataport'un akıbetini açıkladı!

Habertürk gazetesi köşe yazarı Nagihan Alan bugünkü yazısında Karaköy Galataport projesini kaleme aldı. İşte o yazı...



Yıkımlarla tartışma yaratan Galataport proje sinde süreç şöyle gelişti:  Karaköy Salı pazarı Kruvaziyer Limanı, 2013 yılında Doğuş Holding'e 702 milyon TL karşılı ğında satılmıştı. Şubat 2015'te ise burada Galataport projesine başlandı. Ağustos 2016'da projenin finansmanı için altı Türkiye kökenli bankayla toplam 3.3 milyar lira kredi anlaşması yapıldı. Temmuz 2016 yılında gerekli izinlerin alındığı belirtildi. İnşaatın da önümüzdeki yıl tamamlanacağı söylenmişti ama önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi inşaatı durduracak bir adım attı. Koruma Kurulu, Galataport projesi kapsamında tescilli kültür varlığı Paket Postanesi'ni restorasyon projesine aykırı bir şekilde yıkan yetkililer hakkında yasal işlem başlatılmasına karar verdi. 2 Numaralı Kültür Varlıklan Koruma Bölge Kurulu, projeyle ilgili suç duyurusunda bulunmasının ardından İBB inşaatı ve tadilat tutanağını önceki gün mühürledi. Kurul, yerinde yaptığı incelemede, Karaköy Yolcu Salonu'nun restorasyon projesi kapsamında bazı kısım larının sökülmesi gerekirken iş makineleriyle yıkıldığını tespit etti. Koruma Kurulu ayrıca Paket Postanesi'yle ilgili hazırlanan yeni restorasyon projesinin de uygun n olmadığına karar verdi.Peki Doğuş ve Bilgili'nin ortak olarak kurduğu Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları AŞ'nin Galataport projesinin bundan sonraki süreci nasıl olacak? Yıkı lan binaların üstüne bir bardak su mu içilecek? Muhataplarına sorduk. Ne Beyoğlu Belediyesi'nden ne de proje ortaklarından cevap alabildik. İBB ise sadece "Projede uyumsuzluk var, kurul bakıyor karan onlar verecek" demekle yetindi ama o uyumsuzluğun nasıl giderileceğine dair bir bilgi vermedi. 


Tekrar bakılacak!


DOĞUŞ Grubu ve Bilgili Holding'e bağlı BLG Capital'in ortaklığıyla Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları AŞ'nin kurulmasıyla Şubat 2014'ten itibaren Galaport projesi kapsamında faaliyetler başladı. Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili'nin projenin Şubat 2015'te başlayacağını duyurmasının ardından hız kazanan faaliyetler kapsamında projenin 2018 yılının son çeyreğinde tamamlanması hedefleniyordu. Ama 16 Şubat 2017'de Karaköy Yolcu Salonu yıkıldı. 1 Mart 2017 tarihinde tarihi Paket Postanesi'nin denize bakan ön cephe duvarı ile kısa yan duvarlan ayakta bırakılarak, kalan kısmı yıkıldı. Karaköy Yolcu Salonu'nun restorasyon projesi kapsamında bazı kısımlarının sökülmesi gerekirken iş makineleriyle yıkıldığının tespit edilmesiyle İBB inşaatı ve tadilat tutanağını mühürledi. Hal böyle olunca çalışmalar durdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne projenin akıbetini sorduk. Belediye yetkilileri, projede bir uyumsuzluk olduğunu ve kurulun tekrar baktığını söyledi. Uyumsuzluk giderilirse kurulun kararına göre projeye devam edilip edilmeyeceği belli olacak. Yani projenin akıbetini kurulun karanna bağlı durumda. Aynı soruyu proje ortaklanna da yönelttik fakat bir açıklama yapmayacaklarını söylediler.




Neler Yapılıyor?


Proje Karaköy Rıhtımı ile Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampusu'na ait bina arasındaki sahil şeridinde yer alıyor. Projeye devam edilirse terminal alanı için üç ayrı araç girişi inşa edilecek. Doğudaki ve batıdaki kapılar ana giriş-çıkış diğer kapı vale hizmeti verecek. Projenin ana fonksiyonu kruvaziyer terminali, ona hizmet eden bekleme alanları ve biletleme kontuarları olacak. 


KÖRÜK SİSTEMİ 


Kullanım alanları içinde duty free dükkânları, teknik alanlar, otel, restoran ve diğer ticari işletmeler de olacak. Limana cruise gemileri ile varan yolcular buraya körükle ulaşacaklar. Bu sistem dünyada ilk olacak. Projenin senede 3 milyonu kruvaziyer yolcuları olmak üzere yaklaşık 7 milyon yabancı turiste hizmet vermesi hedefleniyor. Proje kapsamında Karaköy ile Tophane arasındaki 1.2 kilometreni sahil şeridi halka açık olacak. Tophane Saat Kulesi ve Nusretiye Camii'nin yer aldığı alan bu proje bağlamında yeniden inşa edilecek. Geçici olarak Paket Postanesi'nin yerine taşınacak İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı olacak bir çağdaş sanatlar müzesi de yeniden inşa edilecek fonksiyonlar arasında yer alıyor.


Habertürk 


Geri Dön