16 / 04 / 2024

İBB, Haliç'te su sirkülasyonu için tünel inşa ediyor

İBB, Haliç'te su sirkülasyonu için tünel inşa ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kâğıthane Deresi'ne sürekli su akışının sağlanarak Haliç'e sürekli temiz suyun girmesi amacıyla tünel inşa ediyor



İBB'den alınan bilgiye göre Kâğıthane Deresi'ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç'e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için, Boğaz'ın suları inşa edilen tünelle Kâğıthane Deresi'ne taşınıyor. Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında inşa edilecek tünel için 27 Ağustos 2009 Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla Tam Kesit Kalkanlı TBM Makinesi tünele indirilecek.

İstanbul'un bir iç limanı olan Haliç, yıllar boyu Kâğıthane Deresi'nin taşıdığı suyla beslenmiş ancak bölgedeki yoğun yapılaşma sebebiyle dereyi besleyen kaynaklar zamanla kurudu. Günümüzde Kâğıthane Deresi yalnız yağmursuları taşıyan bir dere halini aldı. Yağış olmadığı dönemlerde ve bilhassa yaz mevsiminde derede ve derenin Haliç'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu olmadığından suda çözünmüş oksijen miktarı azalıyor ve canlı yaşamı olumsuz etkiliyor.

Haliç için 38 milyon TL yatırım

Kâğıthane Deresi'ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç'e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için Boğaz'ın suları inşa edilen tünelle Kâğıthane Deresi'ne taşınacak. 2 bin 200 milimetre çapında 4 bin 100 metre uzunluğundaki tünel Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında inşa edilecek. TBM yöntemiyle inşa edilecek olan tünelle günlük 260 bin metreküp deniz suyu Kâğıthane Deresi'ne ulaştırılacak. TBM Makinesiyle günde 10 metre kazılacak tünel inşaatının 400 günde tamamlanması hedefleniyor. Boğaz'dan Ayazağa'ya kadar cazibe ile gelen deniz suyu da burada terfi ettirilerek Kağıthane Deresi'ne akıtılacak.

Avrupa Yakası 3. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı kapsamında, 32 metre derinlikten Ayazağa Deresi'ne pompa ile terfi edilecek olan deniz suyu sayesinde, Kağıthane Deresi ve Haliç'te su sirkülasyonu sağlanacak. 15 Şubat 2008 tarihinde başlanan inşaatın 21 Haziran 2011'de tamamlanması öngörülüyor. Söz konusu proje 38 milyon TL'ye mal olacak.

Program:
Tarih:   27 Ağustos 2009 Perşembe
Saat :   14.00
Yer  :   Ayazağa Orman Yolu Beykent Üniversitesi Ayazağa Kampusu Yanı


Geri Dön