29 / 03 / 2024

İBB Kas Hastalıkları Derneği'ne yer bulacak

İBB Kas Hastalıkları Derneği'ne yer bulacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kas Hastalıkları Derneği'ne yeni yer bulunmadan tahliye işlemi yapılmayacağını söyledi



İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, kurulduğu 1978'den bu yana Yeşilköy'deki binasında, Türkiye'deki 100 bine yakın kas hastasına ücretsiz tedavi ve bakım hizmeti veren Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'nin tahliye kararını durdurdu. Başkan Kadir Topbaş "Arkadaşlarımıza, başka bir yer göstermeden, `kalkın gidin, demeyin' dedim. Orada bir hizmet verilmekte. Neticede bir dernektir, sivil toplum örgütüdür. Oradan istifade edenler var. 'Buradan çıkıp gidin' deyip kestirip atmak doğru değil" dedi.
Türkiye Kas Hastalıkları Genel Koordinatörü Yakup Sayın ise "Haklıydık kazandık. Karara sevindik ama başkanın açıklamasından tahliye sürecinin bitmediği sonucu çıkıyor. Biz başka bir yere geçmekten çok, sözleşmemizin yenilenmesini istiyoruz. Bu binadan çıkmayı düşünmüyoruz" dedi. Sayın, dernekten hizmet alan hastalar için daha iyi şartlara ve lokasyona sahip bir merkez binası verildiği takdirde yönetim olarak bunu düşünebileceklerini vurguladı.

KARŞILIĞI BULUNMALI

Bakanlar Kurulu Kararı'yla 1992'de 'kamu yararına' ünvanını alan ve Türkiye'de bu ünvana sahip 18 dernekten biri olan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'ne 1 Ocak 2010 tarihinde gönderilen bir yazıyla, kira sözleşmelerinin bittiği ve 2 katlı binayı tahliye etmeleri gerektiği bildirilmişti. Karara karşı çıkan dernek üyeleri bir haftadır, 'derneğime dokunma' başlığı altında çeşitli protestolar düzenleyerek mücadele verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde bugün yapılan bir açıklamayla, tahliye kararının durdurulduğu açıklandı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş "Kullanma süreleri dolduğu için arkadaşlarımız bir tahliye kararı çıkarmışlar ve belli bir süre vermişler"dedi. Bu sürenin dolduğunu da anlatan Topbaş şunları söyledi:
"Ama karşılığını bulmadan bunu yapmak doğru değil. Bu nedenle tahliye işini durdurduk. Kendilerine, `Başka bir hazırlığınız var mı? Bir yer öneriyor musunuz?' dedik. `Hayır' dediler. O zaman sokağa mı bırakacaksınız. `Yanlış' dedik ve müdahale ettik. `Bir başka yer bulmadan çıkarılmasın' dedim. Bir yer göstermek lazım. İki taraf beraberce karar vermeliyiz"

YER BULUNUR

Dernek binasının amacı dışında lokal olarak kullanıldığı yönünde bilgiler de geldiğini ileri süren Başkan Topbaş, "Kanunen tanınan tahsis süresi doldu ve tahliye için yazılar yazıldı. Bugün de son gündü. Ama yine de bir yerel yönetim olarak, bu dernekten gerçekten istifade eden insanları düşünmek zorundayız. Bu bakıma kararımız derneğe başka bir yer gösterilmesi yönünde oldu. Yer bulunur, hazırlanır ve dernek de tüzüklerinde belirttikleri tarzda çalışmalarını sürdürür. Biz de buna destek veririz. Bizim de birçok sağlık birimimiz var. Evde bakım hizmetlerimiz, özürlü merkezlerimiz var. Kadın ve aile sağlığı merkezlerimiz var. Tüm bunların amacı, İstanbullulara hizmet etmek ve sağlıklı bir yaşam sunmak adına yapılıyor. Tabi bunun istismar edilmemesi gerekiyor. Doğru olan da budur" dedi.
Asım Güneş/Radikal

Basında yer alan diğer haberler;

 `Kas Hastalıkları Derneği yerinde kalacak'  
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kas Hastalıkları Derneği'ne yeni yer bulununcaya kadar derneğin tahliyesini durdurduğunu açıkladı. Topbaş, belediyenin Yeşilköy'deki binasında faaliyet gösteren Kas Hastalıkları Derneği'nin bu binayı kullanım süresinin dolduğunu, bu nedenle de tahliye kararının çıkarıldığını belirtti.

Derneğe tahliye için bir süre verildiğini ve verilen sürenin de bugün dolduğunu belirten Topbaş, şunları söyledi: "Ben arkadaşlarımıza alternatifini bulmadan, başka bir yer göstermeden, 'kalkın gidin demeyin'dedim. Orada bir hizmet verilmekte.

İstifade edenler var

Neticede bir dernektir, sivil toplum örgütüdür. Oradan istifade edenler var. 'Buradan çıkıp gidin'deyip kestirip atmak doğru değil. Bu nedenle tahliye işini durdurduk. 'Bir başka yer bulmadan çıkarılmasın'dedim. Kararımız derneğe başka bir yer gösterilmesi yönünde oldu. Bizim de birçok sağlık birimimiz var. Evde bakım hizmetlerimiz, özürlü merkezlerimiz, kadın ve aile sağlığı merkezlerimiz var. Tüm bunların amacı, İstanbullulara hizmet etmek ve sağlıklı bir yaşam sunmak." Dernekten yararlananlar Topbaş'a kararı için teşekkür etti. 
Vatan

Ve engelliler sokağa atılmadı...

Radikal yazdı, üyeler belediye önünde eylem yaptı, Topbaş Kas Hastalıkları Derneği'nin tahliye işlemini durdurdu

Türkiye'de sayıları 100 bini bulan kas hastasına el uzatan tek dernek olan ve dün Yeşilköy'deki binasından `çıkarılması' beklenen Kas Hastalıkları Derneği, sokakta kalmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, birikmiş kira borcu nedeniyle tahliyesi gündeme gelen Kas Hastalıkları Derneği'ne yeni bir yer tahsis edilene kadar `binadan tahliye işlemini' durdurdu. 
Türkiye'de Bakanlar Kurulu'nca onaylanan `İzinsiz yardım toplama' hakkına sahip 18 dernekten biri olan Yeşilköy'deki Kas Hastalıkları Derneği, kira sözleşmesi gereği 1991 yılından itibaren bu arsayı İBB'den bir yıllığına kiralamış, üzerine dernek binasını yapılmış ve her yıl kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenerek bugüne gelinmişti. Ancak 2006 yılında dernek, mali açıdan sıkıntı yaşamış ve 6 bin 240 TL borç, belediyenin göstereceği hoşgörüye de güvenilerek ödenememişti. Ancak dernek yöneticilerinin verdiği bilgiye göre borç daha sonra, 24 Aralık 2009'da ödendi. Buna karşın derneğe tahliye tebligatı gönderildi. Buna göre dün itibarıyla derneği boşaltmaları gerekiyordu. Radikal, dernek sayesinde sokağa çıkıp hayata tutunan hastaların sesini duyurdu, üyeler İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı ve dün Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan iyi haber geldi. "Kullanma süreleri dolduğu için arkadaşlarımız bir tahliye kararı çıkarmışlar ve belli bir süre vermişler. Süresi de dolmuş" diyen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Ben arkadaşlarımıza alternatifini bulmadan başka bir yer göstermeden, `kalkın gidin demeyin' dedim. Orada bir hizmet verilmekte. Neticede bir dernektir, sivil toplum örgütüdür. Oradan istifade edenler var. `Buradan çıkıp gidin' deyip kestirip atmak doğru değil. Karşılığını bulmadan bunu yapmak doğru değil. Bu nedenle tahliye işini durdurduk. Bir yer göstermek lazım. İki taraf beraberce karar vermeliyiz. Kanunen tanınan tahsis süresi doldu ve tahliye için yazılar yazıldı. Bugün de (dün) son gündü. Ama yine de bir yerel yönetim olarak bu dernekten gerçekten istifade eden insanları düşünmek zorundayız. Bu bakıma kararımız derneğe başka bir yer gösterilmesi yönünde oldu. Yer bulunur, hazırlanır ve dernek de tüzüklerinde belirttikleri tarzda çalışmalarını sürdürür. Biz de buna destek veririz."
Radikal

 


Geri Dön