19 / 03 / 2024

İBB Okçular Tekkesi'ni restore edecek

İBB Okçular Tekkesi'ni restore edecek

Sultan II. Bayezid zamanında inşa edilen, 1950'lerden sonra ise kaçak yapılar tarafından işgal edilen, Okmeydanı'ndaki Okçular Tekkesi, İBB ve Beyoğlu Belediyesi'nin işbirliği ile restore edilecek.



Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuayesinde gerçekleştirilen basın toplantısında projeye ilişkin bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, II. Bayezid zamanında, günümüzden yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen Okçular Tekkesi'nin ilk spor kulüplerinden biri olduğunu ve tarihte bu dönemden sonra 3 kere daha onarımdan geçirildiğini anlattı. Tekkenin İstanbul fethinde de önemli rol oynadığı görüşünün bulunduğunu belirten Topbaş, bir görüşe göre kenti yüksekten en iyi gören nokta olan bu tekkeden fetih sabahı Fatih Sultan Mehmet'in kenti incelediğini ve fetihten sonra da bu tekkeyi kendi vakfiyesi haline getirdiğini söyledi. Topbaş, burada Osmanlı askerlerine ok talimleri verildiğini de anlattı.



 



40 gecekondu yıkıldı



 



1950'lerden sonra, tüm İstanbul genelinde olduğu gibi tekkenin olduğu bölgenin de kaçak yapılar tarafından işgal edildiğini ve bu yapıların artmasıyla tekkenin zaman içinde tamamen ortadan kalktığını belirten Topbaş, 2007 yılından itibaren yapının yeni fonksiyonlarla kente kazandırılması için çalışmalara başladıklarını, yapının bulunduğu yerdeki 40 civarındaki gecekonduyu yıktıklarını, sahiplerine enkaz bedellerini ödeyerek barınacak yer gösterdiklerini ifade etti.Tekkenin bulunduğu yerin uluslararası bir okçuluk poligonu inşa etmek üzere projelendirildiğini ve AK Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı Mimar Sinan Genim tarafından hazırlandığını dile getiren Topbaş, tekkenin aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini, camisi dışında kalan avlunun sosyal aktiviteler için düzenleneceğini, eskiden atların kaldığı ahırlar ve dervişlerin kaldığı odaların ise kültür merkezi yapılacağını belirtti.



 



Seçimden sonra



 



Projeye seçimden hemen sonra başlanacağını belirten Topbaş, 2010 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını vurgulayarak, "Böylece İstanbul'un tam göbeğinde, spor ve kültürün yan yana olduğu dünya standartlarında bir tesis inşa edeceğiz. Bu tesis, aynı zamanda semtin tarihi kimliğini de güçlendirecektir" dedi. Bazı siyasi partilerin bölgede tedirginlik yarattıklarını ve burada vatandaşlara, AK partiyi seçmeleri halinde tekkenin bulunduğu bu bölgeden çıkarılacaklarını söylediklerini anlatan Topbaş, "Bu doğru değil. Burası hayrat vakfı arazisi olduğu ve evlere tapu verilemediği için, maliye ile arazi takası



yapılarak buraları tapu verilecek hale getirildi. Ama burada, Başakşehir ve Altıntepe gibi yerlerde maalesef bu manipülasyonlar yapılıyor" diye konuştu. Topbaş, konuşmasının ardından projeyi hazırlayan Mimar Genim ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte maketin üzerinde de projede neler yapılacağını gösterdi.


Geri Dön