26 / 04 / 2024

İBB’den Kağıthane toplu konut projesinde 1,8 milyon dolarlık hata!

İBB’den Kağıthane toplu konut projesinde 1,8 milyon dolarlık hata!

İBB’nin Kağıthane toplu konut projesinde, toprak kaymasına karşı yeterli önlem alınmadığı için kamuyu 1 milyon 843 bin dolar zarara soktuğu iddia ediliyor. Toplu konutların teslim tarihi 8 eylül.



Yurt gazetesinden Mehmet Demirkaya'nın haberine göre, Kağıthane Seyrantepe’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptırdığı 560 adet toplu konut projesi, toprak kaymasına karşı gerekli önlem alınmadığı için kamuyu yaklaşık 4 milyon TL (1 milyon 843 bin dolar) zarara soktu. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım Müdürlüğü’nün bulunduğu Seyrantepe Mahallesi 7693 ada 8-14 nolu parsellerin zemini 14 Şubat 2014 tarihinde, kendisinden yaklaşık 40 metre daha düşük kotta bulunan parsele kaydı. Söz konusu bitişik parselde ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan toplu konutların kaba inşaatları bulunuyordu. Kaymaya karşı önlem olarak yapılan istinat duvarları, yağmurun da etkisiyle çöktü.


8 Kasım’a kadar tamamlanacak


Büyükşehir Belediyesi zemini kayan parsel için, 14 Temmuz 2014 tarihinde 'Kağıthane İlçesi Seyrantepe Mahallesi 7693 ada, 8-14 Parsel ve Eski 11 Parsellerde İksa Sistemi Projesi Yaptırılması' adıyla bir ihale açtı. İhale sonucu 1 Eylül 2014 tarihinde yayımlandı. Buna göre ihaleyi 3 milyon 992 bin 236 TL’ye (1 milyon 843 bin dolar) İstanbul Teknik Arı İnşaat San. Tic. Ltd. Şirketi aldı. Belediyenin bitişik parseldeki toplu konut projesini de yürüten İstanbul Teknik Arı İnşaat'ın, iksa sistemini 8 kasıma kadar tamamlaması gerekiyor.


Zemini kayan parsellerin bitişiğindeki araziye 560 adet toplu konut yaptırmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 9 Ekim 2012 tarihinde bir ihale düzenledi. İhaleyi 49 milyon 940 bin TL’ye İstanbul Teknik Arı firması almıştı. Söz konusu ihalenin kapsamında, konutların yanı sıra, altyapı ve çevre düzenlemesi de bulunuyordu. Arazide bulunan gecekondular yıkıldı, ağaçlar kesildi. Toplu konutlar için, zemini çöken parsele doğru arazi kazılarak düzleştirildi, toprağın kaymasına karşı duvarlar da yapıldı. Ancak korucu duvarlar yağmurda çöktü.


İhale şartnamesine göre toplu konutların da 8 eylüle kadar bitirilmesi gerekiyor.


Yurt Gazetesi




Geri Dön