24 / 04 / 2024

İbrahim Dumankaya, inşaat işçiliğinden zirveye uzandı!

İbrahim Dumankaya, inşaat işçiliğinden zirveye uzandı!

İbrahim Dumankaya, ekonomik nedenlerle 1953'te Rize'den İstanbul' a geldi. İnşaatlarda çıraklık, ustalık, kalfalık derken 1963' te kardeşi Halit Dumankaya ile kendi şirketleri Dumankaya İnşaat'ı kurdu...



İbrahim Dumankaya, ekonomik nedenlerle 1953'te Rize'den İstanbul'a geldi. İnşaatlarda çıraklık, ustalık, kalfalık derken 1963'te kardeşi Halit Dumankaya ile kendi şirketleri Dumankaya İnşaat'ı kurdu. Geçtiğimiz yıl kardeşi ite yollarını ayırıp İbrahim Dumankaya Holding'i ve grup şirketlerinden DKY İnşaat'ı kurarak farklı sektörlerde çocukları ve torunları ile yola devam ediyor. 


Şantiye tozu yutmayan bir inşaat şirketi patronu var mıdır bilinmez ama işçilikten başladığı sektörde zirveye çıkan holding sahibinin sayısı herhalde fazla değildir. Sektöre inşaat işçisi olarak başlayıp, kalfalık, ustalık derken, Türkiye'nin en önemli müteahhit gruplarından birinin sahibi olmaya uzanan öyküye en iyi örneklerden biri İbrahim Dumankaya Holding ve patronu İbrahim Dumankaya gösterilebilir. 


İbrahim Dumankaya Holding'in ve grup şirketlerinin kurucusu ve onursal başkanı İbrahim Dumankaya, iş hayatına girişini "Ekonomik sebeplerle Rize'den İstanbul'a geldiğimde henüz 16 yaşındaydım. O günkü tüm sermayem çalışkanlığım ve hayallerimdi. İşçilikle başladım, çalışarak zirveye tırmandım" sözleriyle özetliyor. 

İşçilik, kalfalık, ustalık olmak üzere tüm aşamalardan geçerek bugünlere geldiğini belirten Dumankaya, 1957'de kardeşi Halit Dumankaya ile birlikte ilk taahhüt işi olan Çınarcık Dispanseri'nin yapım işlerini aldığını, ilk işinin en çok heyecan duyduğu iş olduğunu, 'ya başarısız olursam' korkusuyla işi büyük titizlikle tamamladığını vurguluyor. Taahhüt işlerinden kazandıklarını konut işlerine aktardığını ve 15 bin aileyi ev sahibi yapmanın mutluluğunu yaşadığını vurguluyor. 


30 yıldan bu yana İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis üyesi ve üç dönem de Dünya Ticaret Merkezi'nin yönetim kumlu üyeliklerini yapan İbrahim Dumankaya, ilerleyen yaşına rağmen hala dinç  ve işlerini takip ediyor. Gençlere de, çok çalışmalarını ve bilmedikleri sektörlerden uzak durmalarını öğütlüyor.


Hayatta hiçbir şeyin tesadüfü olmadığını, çalışmayanın başarılı olmasının mümkün olmadığını belirten Dumankaya, "Özellikle inşaat sektörü görüldüğü kadar kolay bir iş değil. Binlerce insanın güvenliğinin sizin elinizde olması çok mesuliyet istiyor. Bir deprem ile yaptığınız her şey yıkılabilir. En ufak bir hata gelecekte ciddi sıkıntılar doğurur" diyor. Kardeşle 50 yıllık ortaklık bitti 1963 yılında İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kumlan Dumankaya İnşaat, başta inşaat sektörü olmak üzere yapı malzemeleri pazarlamasından otomotive, sigortacılıktan PVC kapı ve pencere sistemleri üretimine kadar pek çok alanda hizmet veren bir şirkeüer topluluğuna dönüştü. 


İstanbul 'un çeşitli semtlerinde markalı konut projeleri yapan Dumankaya İnşaat, grubun lokomotif şirketi olurken, 

Toyota'rıın Türkiye'deki en büyük bayilerinden biri. Dumankaya Grubunda 1990'h yılların ikinci yansında ikinci kuşak işbaşı yaptı, ikinci kuşaktan ibrahim Dumankaya'nın oğlu Ali ve Halit Dumankaya'nın oğlu Uğur Dumankaya, okullarını bittikten sonra 1994 yılından itibaren Dumankaya Grubunun çeşitli kademelerinde çalıştılar, ikinci kuşağın hatta üçüncü kuşağın işlerin başına geçmesi ibrahim ve Halit Dumankaya kardeşlerin çocukları ile ayrı yollarda yürüme karan almalarına neden oldu. 


Uğur Dumankaya, Dumankaya İnşaat'ın kaptan köşküne otururken, babası ANAP eski milletvekili ve bakanı Halit Dumankaya ise murahhas üye olarak görev aldı. ibrahim Dumankaya Holding'i kurarak onursal başkan olan İbrahim Dumankaya ise dümeni ikinci oğlu Ali Dumankaya'ya ve yönetimi de diğer oğullanna emanet etti. 

ibrahim ve Ali Dumankaya ise kurdukları DKY inşaat Gayrimenkul Anonim şirketi, DKY Otomotiv, DKY Sigorta, Dumankaya Yapı Malzemeleri ile ticari faaliyetlerini devam ettiriyorlar. 



Onursal başkan oldu 



İbrahim Dumankaya bugün onursal başkanlık yapüğı şirketini oğullan (büyükten küçüğe) Ömer, Ali, Savaş ve Orhan ile torunlan İbrahim Aykut ve Hayriye Sinem'e emanet etmenin mutluluğunu yaşıyor. 

Hala her sabah saat 07.00'da kalkıp evine yakın şantiyeleri gezdiğini, uzak şantiyeleri de haftada bir ziyaret ettiğini belirten İbrahim Dumankaya, "Arsa geliştirme konusunda hala ben söz sahibiyim. Gidip görmeden asla iş yapmam. Çocuklarıma da bunu öğütlüyorum. Ayrıca çok çalışıp tutumlu olmak da bir diğer öğüdüm" diyor. 2013 yılında kurulan Dumankaya Holding'in bordrolu çalışan sayısı 200, taşeronlarla birlikte yarattığı istihdam bine çıkıyor. 

Otomotiv ve yapı sektörlerindeki faaliyetleri ile yıllık 150 milyon TL ciro yapan grubun, 2014-2016 yılları arasında 2.8 milyar TL'lik proje geliştirme hedefi bulunuyor. 


DKYİnşaat'ın dümeninde Ali Dumankaya ve Ömer Dumankaya yer alırken, kardeşleri Orhan DKY Otomotiv ve DKY Sigoı ta'nın, Savaş Dumankaya da Dumankaya Yapı Malzemeleri şirketinin yönetiminde. 

İç mimar olan torun Sinem ise mimari projelerle ilgilenirken, inşaat mühendisi olan torun Aykut da 20 yaşından bu yana şantiyelerde. 


Hazır beton işine girmek istedi İnşaat sektörünün gelişmesinde, bugüne gelmesinde katkıları olan İbrahim Dumankaya, 1974 yılında Transtürk Holding ile birlikte hazır beton işine girmek istediğini ancak o dönemde döviz almanın yasak olması nedeniyle makine alamadıklarını söylüyor. Dumankaya, Turgut Özal döneminde, dövizin serbestleşmesiyle hazır beton makinelerinin Türkiye'ye girebildiğini, hazır betonun Türkiye'ye 10 yıl gecikmeli olarak girdiğini belirtiyor. 


Zeytin küfeleri ile harç taşınırken daha sonra gaz tenekeleri ile harcın taşınmaya başladığını, bugün ise son teknolojilerin kullanılmasının kendisini memnun ettiğini vurgulayan Dumankaya, bu nedenle eski teknolojiler ile üretilen konutların bir an evvel yenilenmesi gerektiğini de hamlatmadan edemiyor. 

Yeniden İstanbul markasını yarattı Bugüne kadar 15 bin aileyi konut sahibi yaptıklarını belirten İbrahim Dumankaya, çocuklarının 'Yeniden istanbul' markasını yaraüp kentsel dönüşüm işine girmesinden büyük keyif aldığım söylüyor. 


Kentsel dönüşümün Türkiye için son derece önemli olduğuna vurgu yapan Dumankaya, "İnsanlar yıkım aşamasında kum gibi dağılan kalitesiz konutlarda oturuyorlar. Dönüşüme karşı çıkanlara yıkımı yapılan eski bir evi izlemelerini öneriyorum. O zaman bu işin önemini kavrayacaklardır" diyor.


Kentsel dönüşümde ciddi anlamda sahada olduklarını belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Kentsel dönüşümde ana konseptiıııiz aile ve mahalle konsepti" diyor. 

Bu amaçla Yeni Sahra bölgesinde 50 dönümlük alanda topal lama yaptıklarını, hedeflerinin 250 dönüme ulaşmak olduğunu, belirten Dumankaya, Kartal'da Deniz Yıldızı, Tuzla'da Lokum Evler projelerini de geliştirdiklerini de vurguluyor. 


Dönüşüme özel toplantı salonu Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 12 binden fazla insan ile görüşülmüş. Kentsel dönüşüm deyince sözü kardeşinden alan Ömer Dumankaya ise "Kat malikleri ile hemen her akşam bir araya gelip ne istediklerini konuşuyoruz. Bu amaçla Vizyon Projesi içinde 100 kişilik bir kentsel dönüşüm toplantı salonu oluşturduk. Burada insanlar ile bir araya geleceğiz" diyor. 


Kentsel dönüşüm görüşmelerinin aktif ismi olan  torun Aykut Dumankaya, "Geçenlerde evinin kentsel dönüşümde yenilenmesini istemeyen bir teyze ile görüşürken teyze, "Ben komşum Zehra olmadan yaşayamam. Balkonuma çıkıp Zehra diye seslenemeyeceksem yeni evi ne yapayım" deyince insanların anılarından ayrılmalarının güçlüğünü anladım. Bıı olaydan sonra kentsel dönüşüm konusunda bir kitap hazırlamaya karar verdim." 



EKONOMİST  MORTGAGE




Geri Dön