26 / 04 / 2024

İbrahim Gökçüoğlu: Türkiye inşaat ve AVM ile değil sanayiyle gelişir!

İbrahim Gökçüoğlu: Türkiye inşaat ve AVM ile değil sanayiyle gelişir!

Türkiye ' ye alışveriş merkezlerinden çok sanayinin lazım olduğunu belirten EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, " Bu sistem devam ederse Yunanistan gibi çakılırız " dedi...



Türkiye'ye alışveriş merkezlerinden çok sanayinin lazım olduğunu belirten EBSO Başkan Vekili Gökçüoğlu, "Bu sistem devam ederse, Yunanistan gibi çakılırız" dedi. 


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, ülkenin gelişiminde esas unsurun üretim olduğunu belirtti. Türkiye'nin; inşaat ve AVM ile değil, sanayi ile gelişebileceğini söyleyen Gökçüoğlu, "Biz sadece kendimizi aldatıyoruz. Bu sistemle giderseniz, Yunanistan gibi çakılırsınız. Perakende AVM'yi bir senede kurarsınız, ama. sanayii kuramazsınız. Bizim ne markamız ne patentimiz var. Kendi halimizde yuvarlanıp gidiyoruz" dedi. İstihdam sorununun çözümünde mesleki eğitimin önemini vurgulayan Gökçüoğlu, "Sekiörel istihdam oranlarına baktığımızda oldukça düşük seviyedeyiz.Bugün 'Her aile 3 çocuk yapsın 'diyoruz. İsterseniz 4 çocuk yapın, ama, sanayiinizi geliştiremezseniz, Hindistan gibi olursunuz. Eğitim sistemine de baktığınızda; Meslek Lisesi öğrencisi mezun olunca gidiyor güvenlikçi oluyor. Sanayide istihdam edecek eleman bulamıyoruz" diye konuştu. 


40 yıllık makineler 


Gökçüoğlu, "Bugün, stratejik sektörlerle ilgili toplantılar ve çalışmalar ne yazık ki geriye dönüp değerlendirilmiyor; 2023 hedeflerine 8 yıl kaldı. Meselâ: makine sektörünün 100 milyar dolar ihracat hedefi var. ama. bugün 12.7 milyar dolardayız. 

40 yıllık makineler Türkiye'ye getiriliyor. 

Bu cihazlar çok fazla enerji tüketiyor. En büyük ithalat kalemimiz enerji. Ama, eski makineleri kullanarak bu açığı daha da arttırıyoruz. O halde makine sektörü 100 milyar dolar hedefini nasıl yakalayacak?" diye sordu. 


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, aynı konuda önceki gün uyarılarda bulunmuş, "Üretmeden, hak etmeden, dışarıdan sağlanan kredi ile AVM'lerden lüks alışveriş, lüks konut. Bu, Türkiye'yi çıkmaza sokabilir" demişti. 


Türkiye'de Yeniçağ 


Geri Dön