19 / 04 / 2024

İbrahim Gökçüoğlu: Türkiye'den 97 ülkeye yatırım yapılıyor!

İbrahim Gökçüoğlu: Türkiye'den 97 ülkeye yatırım yapılıyor!

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Kalkınma Ajansı ve Dünya Gazetesi'nin birlikte düzenlediği "7. Dünya Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli"nde konuşan Gökçüoğlu, uluslararası yatırım ortamlarının dünyada hızla geliştiğini söyledi...



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye'den 97 ülkeye yatırım yapıldığını söyledi.


Ege Bölgesi Sanayi Odası,  İzmir  Kalkınma Ajansı ve Dünya Gazetesi'nin birlikte düzenlediği "7. Dünya Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli"nde konuşan Gökçüoğlu, uluslararası yatırım ortamlarının dünyada hızla geliştiğini, yurt dışı yatırımların firmaların uluslararası rekabet edebilirliliği açısından önemli olduğunu anlattı.


Türkiye'nin son yıllarda gerek ticaret hacminde gerekse aldığı yabancı yatırımlarda hızlı bir ivme yakaladığına dikkati çeken Gökçüoğlu, "Türkiye'den 97 ülkeye yatırım yapılmaktadır. Bu yatırımların yüzde 86'sı Avrupa ve Orta Asya'da toplanırken en çok yatırım yapılan 20 ülkedeki yatırımlar, toplam yatırımların yüzde 78'ine ulaşmaktadır" dedi.


Türkiye'nin komşu ülkelerine yaptığı toplam yatırımların 5,5 milyar dolar olduğunu ve bunun toplam yatırımların yüzde 22'sine denk geldiğini ifade eden Gökçüoğlu, geçen yıl yurt dışına 4 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını, buna karşın Türkiye'ye ise 13 milyar dolarlık yabancı sermayenin girdiğini kaydetti.


Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok köklü olduğuna işaret eden Gökçüoğlu, iki ülke arasında 2002 yılında 10 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2013'de 37,9 milyar dolara ulaştığını, Almanya'nın Türkiye'nin ihracatında 13,7 milyar dolar ve yüzde 9'luk pay ile birinci sırada yer aldığını, 24,2 milyar dolar ithalat yapılan Almanya'nın Rusya ve Çin'in arkasından en fazla ithalat yapılan ülke sıralamasında 3'ncü olduğunu ifade etti.


- Türkiye'de 39 bin yabancı firma var


İzmir ile Almanya arasında 2,1 milyar dolarlık dış ticaret hacminin olduğunu, bu hacmin 1 milyar dolarının İzmir'den Almanya'ya yapılan ihracat, geri kalan kısmının ise ithalat olduğunu belirten Gökçüoğlu, 30 Haziran 2014 itibariyle Türkiye'de 39 bin 183 yabancı firmanın bulunduğu, 5 bin 834 Alman sermayeli firmadan 494'ünün de İzmir'de faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.


Almanya'da 3 milyonun üzerinde Türk yaşadığını, bu kişilerin 72 bin işletme kurarak 350 bin kişiyi istihdam ettiğini ve Alman ekonomisine 40 milyar avroluk bir ciroyla katkıda bulunduğunu vurgulayan Gökçüoğlu, Türk işletmelerin 2015 itibariyle 120 bini aşacağını, 700 bin kişinin istihdam edileceğinin tahmin edildiğini söyledi.


Gökçüoğlu, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin 18 milyonluk nüfusu, 543 milyar avro tutarında bir gayri safi yurtiçi hasılası ile büyük bir yatırım ve ticaret merkezi konumunda bulunduğunu, bölgenin yatırım açısından da çok cazip olduğunu sözlerine ekledi.


Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Thomas Gerlach ise Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti hükümetinin yatırımcılara büyük kolaylıklar sağladığını, bölgenin çok cazip imkanlarıyla Türk yatırımcılar için büyük avantajlı bir bölge olduğunu söyledi.


Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da ekonominin bir örgütlenme oyunu olduğunu, oyun planının iyi olmasının başarıyı getirdiğini belirterek, "Dünya çapında oynanan oyun planının artık giderek uluslararası hale geldiğini hepimiz yakından biliyoruz, hissediyoruz" dedi.




AA


Geri Dön