24 / 04 / 2024

İbrahim Kutluay kazandığını gayrimenkule yatırıyor

İbrahim Kutluay kazandığını gayrimenkule yatırıyor

Basketbol efsanesi İbrahim Kutluay, kazancıyla İstanbul'da emlağa yatırım yapıyor

 



Asıl üçlüğü reklamda atıyor
Basketbol efsanesi İbrahim Kutluay "üçlük atma" yeteneğini ticarette sürdürüyor. Kutluay reklam filmleri, okulu ve restoranıyla basketten daha çok kazanıyor. Kazancıyla İstanbul'da emlağa yatırımı yapıyor

Fenerbahçe'de futbol oynama hayalleri kuruyordu ancak yeteneği keşfedilince Fenerbahçe altyapısında basketbola başladı. Asıl patlamayı 1994-95 sezonunda yaptı. Ardından AEK Atina ile sözleşme imzalayarak Yunanistan'a gitti. 2003 yılında Türkiye'ye geri döndü. 22 Eylül 2004'te Seattle SuperSonics ile sözleşme imzaladı. 2005-2008 arasında Türkiye ile Yunanistan arasında adeta mekik dokudu. 2008 Temmuz'unda Türkiye'ye döndü ve geçen yıl profesyonel basketbol kariyerini sonlandırdı.

OKULU VE RESTORANI VAR
Evet 37 yaşındaki İbrahim Kutluay, Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi basketbolculardan ve ABD'de kurulmuş profesyonel basketbol ligi organizasyonu NBA'de oynama başarısını yakalayan Türklerden biri. İki kez Avrupa sayı kralı olan eski oyuncu, üçlüklerdeki yeteneğini ticaret hayatında da sürdürüyor. Reklam filmlerinde rol alan, televizyon programı yapan, Ülker'in sponsorluğunda çocuklarla gerçekleştirdiği organizasyonlara katılan, basketbol okulu ve restoranı bulunan Kutluay, basketboldaki kazancından daha fazlasını elde ediyor. Kendisini garantici bir yatırımcı olarak niteleyen Kutluay'ın gözde yatırım aracı gayrimenkul. Kısa süre borsaya yatırım yapan ancak vazgeçen Kutluay'ın İstanbul ve çevresinde kendi deyimiyle 'hatırılı sayılır miktarda' gayrimenkulü bulunuyor. Bu yıl içerisinde jübile yapmayı planlayan Kutluay, elde edilecek gelirin çocçuklara bağışlanacağı büyük bir proje üzerinde çalışıyor. İstanbul'da İbrahim Kutluay Basketbol Akademi adı altında 5 okulu bulanan Kutluay, buradaki amacının para kazanmak değil, doğru insanlarla çocuklara doğru hizmet vermek olduğunu söylüyor.Kutluay'ın hedefi Türkiye genelinde 25 okul daha açmak. İzmir, Ankara, Gaziantep öncelikle iller arasında. Geçtiğimiz yıl eşi Demet Şener ile birlikte Eyüp'teki Flatofis'te Latife adlı bir restoran açan Kutluay, bu işi çok sevmiş, büyütmeyi planlıyor.

'RESTORAN İŞİNİ BÜYÜTEBİLİRİM'
İbrahim Kutluay, geçtiğimiz yıl eşiyle birlikte Flatofis'te açtıkları Latife restoranın gidişatından memnun. Yazın terasın çok şenlendiğini ve insanların terasta yemek yemekten keyif aldığını belirten Kutluay; "Ben çok memnunum. Yiyecek içecek sektöründe olmak zevkliymiş. Şu anda değil ama ilerleyen dönemlerde bu işi de büyütebilirim" diyor.

'YATIRIMDA GARANTİCİYİM'
 Kazandığınız paraları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir dönem babam ilgileniyordu. Sonra profesyonellerden yardım aldım.Türkiye'de her zaman geçerli bir yatırım olduğu için gayrimenkule çok ciddi yatırım yaptım. Bir dönem borsaya da girdim ama çabuk vazgeçtim.

 Yatırımda neye dikkat ediyorsunuz?
Ben biraz garanticiyim. Gayrimenkul satın aldığım yerler sağlam, gelecek vaat eden yerler.

 Nerelere yatırım yapıyorsunuz?
Dükkân, daire ve arsam da var. Yatırım yerlerim ise İstanbul ve çevresi... Sayı sorma söylemem ancak hatırı sayılır. Ben bu tür konuları konuşamam.

'İLK CİDDİ PARAMI AZİZ YILDIRIM'DAN ALDIM'
 Basketboldan çok iyi paralar kazandınız. Şimdi ne yapıyorsunuz?
Basketbol kariyerimin sonuna kadar milli takımlarda oynadım ve iyi paralar kazandım. Doğru yatırımlarla da hayatımı devam ettirmeye çalışıyorum. Sporculuk çok zor ve kısa bir dönem. Bu kısa dönemi en iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Her şeyimi çok şükür basketboldan kazandım. 12 yaşında basketbola başladım. 36'da bıraktım. Profesyonel anlamda para kazanmaya başladığımda 19 yaşındaydım.

 İlk büyük transfer paranızı ne zaman kazandınız?
Fenerbahçe'de. Eskiden Fenerbahçe'de 24 yaşına kadar genç altyapıdan yetişen oyuncu kulübünden izinsiz herhangi bir kulüple imza atamıyordu. Kulüp bonservis parası isteme hakkına sahipti. Ben 24 yaşını doldurduğum yıl Tofaş'tan transfer teklifi aldım. Çok ciddi bir teklifti. Avrupa'da da eşi benzeri yoktu. İlk o zaman milyonlu rakamları duydum. Aziz Yıldırım yeni başkan olmuştu ve beni bırakmadı. İlk ciddi paramı Fenerbahçe'den aldım.

 Zirvedeyken NBA'de oynamak ve kötü bir sezon geçirmek size maddi olarak çok şey kaybettirdi mi?
NBA'deki işleyiş, insanların neler beklediği, inanılmaz pazarlama. Bana çok şey kazandırdı. Bu bana neler katabilir düşüncesiyle gittim. 31 yaşındaki bir oyuncunun o saatten sonra başarılı olması çok zordu. Maddi anlamda çok ciddi bir kaybım olmadı. Şimdi orada öğrendiklerimi okullarımda uyguluyorum.

'BASKETBOLUN BU KADAR SEVİLMESİNDE PAYIM BÜYÜK'
 Göz önündesiniz. Birçok yerde fotoğraflarınız çıkıyor. En faal sporcusunuz. David Beckham gibi siz de bu ilgiyi ailecek bunu nakde çeviriyorsunuz. Bunun size dezavantajı oluyor mu?
Özellikle bir talebim olmuyor ama öneri geldiğinde 'Hayır yapmam' demiyorum. Karşımdaki insanlar da bu işten para kazanıyor, ben de. Bunun basketbola da çok şey kazandırdığını düşünüyorum. Bu ülkede basketbol bu kadar sevildiyse benim payım da büyük. Bunu sadece ben söylemiyorum insanlar da böyle söylüyor.

 Televizyon yorumculuğunu sevdiniz mi?
Bu profesyonel bir iş. Hem emek hem de bilgi var. Basketbolun çok değeri olmadığı bir ülkede yaşadığımız için, böyle bir işe sahip olmak da ayrı bir şans.

 Disney projesini gerçekleştirirken acaba karizmam zedelenir mi diye düşündünüz mü?
Çocuklarla yapılan her şeyin doğru olduğunu düşünüyorum. Çocuklar için gerekiyorsa şaklabanlık da yaparım hiç gocunmam. Şubat tatilinde yaptık. Beklentimin çok üstünde bir organizasyon oldu. Dünyada bunu Michael Jordan da yaptı.

 Son olarak reklamlara da el attınız, üstelik ailece...
Reklam filmi ailemizle bağdaştı. Firmayla oturup konuştuk. Bizim aile hayatımızı yansıtan evimizde kullandığımız ürünler vardı. Evimizdeki gibi davranıyoruz. İrem'in ilk profesyonel işi oldu. Onun payı doğduğunda açılan hesabına eklendi.

 Ne zaman jübile yapacaksınız?
Bu yıl içerisinde yapacağım. Bunu da geniş kapsamlı bir projeye çevirmek, elde edilecek geliri çocuklarla ilgili bir vakfa bağışlamak istiyorum. Birçok yabancı antrenör ve oyuncuyla birlikte oynadım. Hepsini davet etmeye başladım. Farklılık yaratmak istiyorum.

'HEDEFİM TÜRKİYE GENELİNDE 25 OKUL'
Kutluay; "Ben okuluma hiçbir zaman gelir kazanayım diye bakmadım. Cebimden de koymuyorum, kazanıyorum da. Doğru insanları orada toplayarak çocuklara doğru hizmet vermeye çalışıyorum. 18-20 kişilik bir antrenör kadrom var. İstanbul'da 5 okul oldu. Hedefim Türkiye genelinde en az 20-25 okul açmak" dedi.
Sabah

 


Geri Dön