26 / 04 / 2024

İbrahim Turhan: İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer alması zorlu bir süreç!

İbrahim Turhan: İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer alması zorlu bir süreç!

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer almasının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi çok önemli." dedi...




Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer almasının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının sağlanması, iyi yönetişim kurallarının hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanılması çok önemli" dedi. 


ABD'nin New York şehrinde düzenlenen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör" isimli forum dizisinin ikinci etkinliği sonrası soruları yanıtlayan Turhan, forumla Türkiye'nin yapısını, toplumun özelliklerini, siyasal ve ekonomik sistemini doğrudan anlatma imkanı bulmalarının oldukça önemli olduğunu söyledi. 


"Avrupa Birliği üyelik sürecini bir temel ölçüt olarak görmemiz çok önemli" 


Turhan, küresel çalkantıların, Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinde bir oynaklığa sebep olabildiğine dikkati çekerek, bu durumun reel sektör kuruluşları, ihracatçılar ve ithalatçılar için önemli bir risk olduğunu anımsattı. 


Bunun daha etkin bir şekilde yönetilmesini mümkün kılmak için dövize dayalı opsiyon sözleşmelerini devreye almak istediklerini vurgulayan Turhan, "Çünkü vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak opsiyon sözleşmeleri, kullanıp kullanmamanın, o sözleşmeye sahip olanların ihtiyarında olduğu bir sözleşme türüdür. Bu bakımdan da bizim reel sektör kuruluşlarımıza daha sıcak gelecek bir sözleşme olacak" ifadelerini kullandı. 


Sözleşmenin başarılı olabilmesi için yurt dışındaki yatırım kuruluşlarının Türkiye'de herhangi bir kuruluşla irtibat kurmadan, doğrudan emir gönderip yatırım yapabilecekleri bir piyasa yapısı oluşturmalarının gerektiğini belirten Turhan, konuyla ilgili altyapının hazır olduğunu ancak bunun için gereken izinlerin alınmasına ihtiyaçları olduğunu söyledi. 


Turhan, opsiyon sözleşmelerinin hayata geçirilmesiyle ürün çeşitlilikleri, yeni piyasalar, yeni ürünler, yurt dışı bağlantılar ve ortak projeler ile Borsa İstanbul'u gerçek bir finans merkezi yapmaya çalıştıklarının altını çizdi. 


'BİST'in İlk 10'da yer alması zorlu bir süreç'


İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer almasının zorlu bir süreç olduğuna işaret eden Turhan, şu değerlendirmelerde bulundu: 


"Bu bir yarı. Sadece hızlı koşmanız değil diğerlerinden de hızlı koşmanız gerekir. Bu anlamda sadece Borsa İstanbul'un yapabilecekleri bu konuda sınırlı. Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının sağlanması, iyi yönetişim kurallarının hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanılması çok önemli. Sadece Borsa tarafında değil, bütün sermaye piyasası kuruluşlarımız, hatta devlet yönetiminden tutun şirket yönetimlerine kadar her yerde bu alanda çalışmaların sürdürülmesine bağlı. Yapısal reformlar bu anlamda çok önemli. 


Yapısal reformlarda bir kesintiye uğramaksızın, ivme kaybetmeksizin, çalışmamız ve bu konuda Avrupa Birliği üyelik sürecini bir temel ölçüt olarak görmemiz çok önemli. Bu anlamda da kurumsal yönetişimi artırmak yani daha şeffaf, daha hesap verebilir, daha sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılık anlamında sürdürülebilirlilik çerçevesinde oluşmuş bir yönetim anlayışını hayatın her alanına yaygınlaştırmamıza bağlı. Bunları yapmamız lazım ki, ilk 10 içerisinde yer alabilelim." 

  



Dünya


Geri Dön