24 / 04 / 2024

IC İçtaş-Astaldi'nin yapacağı 3. Köprü yolsuz kaldı!

 IC İçtaş-Astaldi'nin yapacağı 3. Köprü yolsuz kaldı!

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki (FSM) bakım tıkanıklığıyla gündeme getirilen ‘3. köprü’nün Sakarya ilindeki Kuzey Marmara otoyolu bağlantısı iptal edildi



Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki (FSM) “bakım tıkanıklı”ğıyla gündeme getirilen ‘3. köprü’nün Sakarya ilindeki Kuzey Marmara otoyolu bağlantısı iptal edildi. Yap-işlet-devret ihalesine müşteri bulunamadığı için bazı yolların kaldırılıp maliyeti ucuzlatılarak ihale edilen 3. köprü, Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nin bu kararıyla Anadolu kesiminde tümüyle “yolsuz” kalmış oldu.    


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş, FSM’deki onarımla yaşanan trafik bunalımı için “Bu durum 3. köprü ihtiyacını da kanıtlıyor” diyerek kamuoyundaki “tıkanıklığın gizli nedeni” kuşkusunu da adeta doğrulamıştı.  


Topbaş bu “itiraf”ta bulunurken Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi’nce açılan davada 3. köprünün Kuzey Marmara otoyoluyla ilişkisini kuran yol güzergâhının imar planlarına işlenmesi kararı hukuka aykırı bulundu.


‘Bir ayağı çukurda’


ŞPO İstanbul Şubesi’nden yapılan “3. Köprünün Bir Ayağı Çukurda” başlıklı açıklamada şu bilgi veriliyor: “İstanbul 3. Çevreyolu ve 3. Boğaz Geçişi’ni de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Sakarya iline ilişkin 1/25 bin ölçekli güzergâh planı ve 1/5 bin ölçekli anayol ve bağlantı yolları projesinin imar planlarına işlenmesine yönelik Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan karara karşı Odamızca açılan davada, Sakarya 1. İdare Mahkemesi söz konusu meclis kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar vermiştir.” Bu kararlarla birlikte aynı yol güzergâhının Tekirdağ ve İstanbul illerindeki planlara işlenmesine karşı açılan davaların da benzer kararlarla sonuçlanabileceğini belirten ŞPO İstanbul Şubesi, FSM’deki onarımla yaşanan bunalımın 3. köprünün gerekliliğini değil, “karadan ve denizden toplu ulaşımın geliştirilmesinin zorunluluğunu kanıtladığını” anımsatıyor.


İstanbul planı


Öte yandan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 17 Ekim 2010’da “oy çokluğuğu”yla kabul edilen ve 3. köprüyü içeren “1/25 bin Ölçekli İstanbul İli Kuzey Marmara Otoyolu Nazım İmar Planı”na açtığı iptal davası sürüyor.


Benzer şekilde 1/100 bin ölçekli planın notlarında da 3. köprünün onaylanması anlamına gelen ilavelerin iptaline yönelik dava henüz sonuçlanmadı.


Bu davalar sürerken 3. köprünün ihale edilmesinin de hukuka aykırı olduğunu belirten oda yetkilileri, köprünün sözde yasal dayanaklarını tümüyle yitirmesine rağmen gerçekleşmesi durumunda, İstanbul’un ünlü gecekonduları arasına bir de “yolları olmayan Boğaz Köprüsü”nün eklenebileceğini belirtiyorlar. İhalenin üzerinden aylar geçmesine karşın 3. köprünün inşaasına yönelik hazırlıkların hâlâ başlamamış olması da yüklenici İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu’nun boşa harcama yapmamak için “dava sonuçlarını bekledikleri” diye yorumlanıyor.


CUMHURİYET


Geri Dön