29 / 03 / 2024

IC İçtaş ve Limak'tan Gökova Körfezi'ne çimento fabrikası!

IC İçtaş ve Limak'tan Gökova Körfezi'ne çimento fabrikası!

IC İçtaş ve Limak Holding, Gökova Körfezi'ndeki Yeniköy-Kemerköy termik santralinin ardından aynı lokasyonda çimento fabrikası kuracak. 150 milyon dolara mal olacak fabrika 2019'da üretime başlayacak.



IC İçtaş ve Limak Holding'in termik santraldeki ortaklıkları yeni bir işbirliği doğurdu. İki holding, Gökova Körfezi'ndeki Yeniköy-Kemerköy termik santralinin ardından aynı lokasyonda çimento fabrikası kuracak. Konuyla ilgili ilk açıklamayı Ekonomist'e yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkam Nihat Özdemir, 150 milyon dolara mal olacak fabrikanın 2019'da üretime başlayacağını söylüyor. 


Son yıllarda devreye giren yatırımlar ve özelleştirme ihalelerinin en önemli iki aktörü olan İbrahim Çeçen ve Nihat Özdemir, termik santralde yaptıkları ortaklığı yeni bir alana daha taşıma karan aldı. İki holding, eşit ortak oldukları Gökova Körfezi'ndeki Yeniköy-Kemerköy termik santralinin ardından aynı yerde yeni bir yatırım için daha kollan sıvadı. IC İçtaş ve Limak Holding, Gökova Körfezi'nde çimento fabrikası kurmaya hazırlanıyor. 150 milyon dolar yatırımla hayata geçirilmesi planlanan çimento fabrikası üretime 2019 yılında başlayacak. Konuyla ilgili ilk açıklamayı Ekonomist'e yapan Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, bu karan yeni aldıklarını ve bu yılın sonuna kadar yatırıma başlayacaklarını söylüyor. 


KAPASİTE 2 MİLYON TON 

Ege'de çimento sektörüne yönelik önemli yatırımlar bulunuyor. Akçansa, Çimentaş, Batıçim ve Batı Söke'nin ardından gelecek bu yatırım Muğla'nın ilk çimento fabrikası olacak. Bu yılın sonunda inşasına başlanacak fabrikanın yıllık 2 milyon ton klinker üretecek kapasitede olması planlanıyor. IC İçtaş ve Limak Holding'in bölgedeki ilk önemli yatırımı enerji alanında olmuştu. İki şirket, 2014 yılında özelleştirme ihalesine çıkan ve Gökova Körfezi'nin ortasında yükselen Yeniköy-Kemerköy termik santrallerinin işletme hakkını 2 milyar 671 milyon dolara almıştı. Bu iki santral 23 Aralık 2014 tarihinde devreye alındı. Yenileme yatırımlarıyla Yeniköy Termik Santrali iki ünitesiyle 420 MW ve Kemerköy Termik Santrali de üç ünitesiyle 630 MW kurulu güce ulaştı. Böylece bu iki santral toplam bin 50 MW kurulu gücüyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'ini karşılayan bir noktaya geldi. 


SANTRALİN YANINDA OLACAK 

Buradaki üretimin tam gaz devam ettiğini dile getiren Nihat Özdemir, yaptıkları fizibilite çalışmalarının ardından buranın hemen yanında çimento fabrikası kurmak üzere fikir birliğine vardıklarını anlatıyor. Fabrikanın 2019 yılında üretime başlayacağını ifade eden Özdemir, önemli bir değer yaratacaklarını kaydediyor. 


HIZLANAN YAPILAŞMA ETKİLİ OLDU 

Muğla'ya yatırım kararında en önemli etken limanlara olan yakınlık ve ihracat potansiyeli oldu. Nihat Özdemir, Çanakkale'den Antalya'ya birçok limanın çok yakınında yer alacak fabrikanın üretiminin önemli bir kısmını ihraç edeceğini söylüyor. Özdemir, bu bölgenin gerek Avrupa'ya gerekse Ortadoğu ve Afrika'ya açılmada önemli bir nokta olduğunu kaydediyor. İhracatın yanı sıra Bodrum başta olmak üzere Muğla'da yeni imara açılan alanlar da aslında bu yatırım kararına yön vermiş görünüyor. Bölgede hızlanan yapılaşma ile fabrikanın önemli bir iş yükü olacağı ortada. 


Ekonomist



Haber Hürses Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Kilis Valisi İsmail Çataklı’yı makamında ziyaret eden Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, kente 250 milyon dolarlık yatırımla çimento fabrikası kurulacağını söyledi. Nihat Özdemir, Kilis Valisi İsmail Çataklı’yı makamında ziyaret ederek, kısa süre önce göreve başlayan Çataklı’ya başarı diledi. Özdemir, Kilis’te çimento fabrikası kurmak istediklerini belirterek, yapılacak yatırım hakkında bilgi verdi. Tesisin yatırım bedelinin 250 milyon dolar olduğunu belirten Özdemir, açılacak bu fabrika vasıtasıyla binlerce kişilik istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Vali Çataklı ise Kilis’in tarihi ve kültürel potansiyeli ile ön plana çıktığı gibi sanayisiyle de ön plana çıkması için her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Vali Çataklı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, Özdemir’e teşekkür etti.




Hürses



Geri Dön