24 / 04 / 2024

İçinden petrol geçen köylerde 500'e yakın altyapı projesi tamamlandı!

İçinden petrol geçen köylerde 500'e yakın altyapı projesi tamamlandı!

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın Türkiye’den geçen 1076 kilometrelik kısmında uygulanan sosyal projelerle 330 köyde geçim kaynakları iyileştirildi. Toplam 110 milyon dolar bütçeli projelerden yaklaşık 50 bin hane yararlandı..



AZERİ petrollerini Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşıyarak Akdeniz’de bulunan Ceyhan Terminali’nden dünya pazarlarına ulaştıran BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın geçtiği bölgelerde çeşitli sosyal projeler uygulanıyor. Hazar’dan Akdeniz’e toplam uzunluğu 1766 kilometre olan BTC Boru Hattı, Türkiye bölümünde 1076 kilometre yol alarak hem boğazlardaki petrol tanker trafiğini azaltıyor hem de geçtiği bölgelerdeki insanların hayatını değiştirip, yeni deneyimlerle tanıştırıyor.


KIRSAL KALKINMAYA KATKI


BTC güzergahında sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak için geliştirilen ek yatırım programlarıyla bir dizi uygulama hayata geçirildi. Ek yatırım programlarından biri olan Toplumsal Kalkınma Girişimi ile hattın geçtiği güzergahtaki yerleşim birimleri için kırsal kalkınmaya katkıda bulunmaya çalışıldı. Bu kapsamda 330 köyde, temel geçim kaynaklarına yönelik faaliyetlerin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine, yeni gelir getirici kaynaklar yaratılmasına ve sürdürülebilir etkiler bırakabilmek için yerel örgütlenmelerin geliştirilmesine katkıda bulunuldu.


KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK


Bölgesel düzeyde ortaklıklar ve işbirlikleri temelinde küçük işletmelerin geliştirilmesi ile iyi yönetişim alanlarında kalkınmaya katkıda bulunmak hedeflendi. Bu kapsamda oluşturulan fonlarla, hat güzergahı üzerindeki KOBİ’ler ve girişimcilere teknik ve finansal desteğin yanı sıra mesleki eğitimler yoluyla istihdamın geliştirilmesine katkı sağlandı. BTC Şirketi, destekleri Sürdürülebilir Kalkınma Girişimi kapsamında 2016’ya kadar sürdürme kararı aldı.


500 ALTYAPI PROJESİ TAMAMLANDI


Çalışmalar 5 alanda yoğunlaştı. “Hızlı etki projeleri” çoğunlukla okul, köy odası, sağlık evi, içme kullanma suyu ile küçük ölçekli sulama sistemlerinin, hayvan içme suyu sistemlerinin kurulması, ortak kullanıma yönelik tesis ve mekanların yapımı ve iyileştirilmesini içerdi. Boru hattı boyunca büyük çoğunluğu içme-kullanma ve hayvan içme suyu olmak üzere 500’e yakın altyapı projesi tamamlandı. Ayrıca kooperatif binası, süt toplama merkezi, soğuk depo, tarımsal makine parkı, hammadde deposu, ürün işleme mekanı ve benzeri küçük ölçekli altyapı projeleri kurulmasına destek verildi. Kadınlara yönelik el sanatları-üretim becerileri kazandırma, bilgisayar kursu, ana sınıfı, köy fırını yapımı gibi amaçlar için ortak kullanım alanlarına yapım, onarım desteği verildi.   ? A.A.


Uygulamalı tarım eğitimi


“BİTKİSEL ve hayvansal üretime dayalı temel geçim kaynaklarının iyileştirilmesi” kapsamında, verim ve ürün artışı, dolayısıyla gelir kayıplarının azaltılması ve gelirin artırılması hedeflendi. Üreticilerin uygun yöntem ve teknikler konusunda bilinçlendirilmesini içeren işbaşı uygulamalı eğitim faaliyetleri, toprak analizleri, uygun gübre kullanımı, organik ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına çalışıldı. Hayvancılıkta da verimlilik ve kaliteyi arttırıcı eğitimler ve teknik destek çalışmaları yürütüldü. Koruyucu veterinerlik hizmetleri, suni tohumlamayla ırk ıslahı, hastalıklara karşı aşılamalar ve parazitlerle mücadele, kesif yem üretim tesisleri kurulmasının desteklenmesi sağlandı.


Alternatif geçim kaynakları


“MEVCUT potansiyellerden yararlanarak alternatif geçim kaynakları yaratılması” kapsamında yeni gelir getirici faaliyetlerin tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına çalışıldı. Örtü altı sebze üretimi-seracılık, çilek, bodur, yarı bodur meyvecilik, canlı çiçek, karnabahar, brokoli, fide yetiştiriciliği,  dondurma sanayii için üzümsü meyve yetiştiriciliği, organik üretim ve iyi tarım uygulamaları yapıldı. Hayvansal üretimde yarı açık sistemle serbest besi ve yem rasyon denemeleriyle hayvansal verim artışı sağlanarak mevcut potansiyeller harekete geçirildi. Süt toplama ve satışı, meyve işleme, ürün muhafaza ve soğuk depo, kovan yapımı, tekstil, el sanatları ve unlu mamuller için atölye çalışmaları desteklendi.


Kooperatiflere mali destek


“YEREL örgütlerin güçlendirilmesi, kurumsal/örgütsel kapasite geliştirilmesi” kapsamında, başta çok amaçlı tarımsal kalkınma kooperatifleri olmak üzere, köy kalkınma dernekleri, kadın kooperatifleri ve üretici birliklerinin kurulumuna doğrudan idari ve mali destek verildi. Faaliyette bulunmayan kooperatiflerin içinde bulundukları mali, idari-bürokratik sorunları giderilerek aktif hale getirilmesi sağlandı. 9 yılda 50 yerel örgüt kuruldu, birlikte çalışılan örgüt sayısı 133’ü buldu.



Hürriyet



Geri Dön