28 / 03 / 2024

İcra emrine itiraz nasıl yapılır?

İcra emrine itiraz nasıl yapılır?

Alacaklının talebi üzerine İcra Müdürlüğü tarafından icra takibi işlemi başlatılabiliyor. İşlemin ilk adımı olarak alacaklıya tebligat gönderiliyor. Alacaklı bu tebligatta yazılı olanlardan yükümlü tutuluyor. Peki, İcra emrine itiraz nasıl yapılır?



İcra emrine itiraz nasıl yapılır?


İcra Müdürlüğü, alacaklının talebi doğrultusunda borçluya icra takibi başlatabiliyor. İcra takibi emri alacaklının yada alacaklı vekilinin talebi doğrultusunda başlatılabiliyor. Bu talep üzerine İcra Müdürlüğü alacaklıya tebligat göndererek durumu bildiriyor. Borçlu bu tebligatta belirtilenlerden sorumlu oluyor.


İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen bu tebligatta; 

-Ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği, 

-İtiraz hakkının olduğu,

-Mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği belirtiliyor. 


Borçlu bu tebligatta belirtilenlere uymaz ise icra takibi kesinleşmiş oluyor. Ancak borçlu tebligatta belirtilen süre içerisinde borcunu öder ise icra takibi durdurulabiliyor. İcra takibi, ilamlı ya da ilamsız olarak yapılabiliyor. 


Hukuk literatüründe sonuca bağlanmış bir davayla ilgili mahkeme tarafından verilen hükmü gösteren resmi belgeye deniyor. Kelime ise “bildirmek” anlamını taşıyor. Kısacası ilam mahkeme kararını bildiren belgeye deniyor. Bu bağlamda mahkemece bir hükme bağlanmış resmi bir belge ile açılan icra takiplerine ilamlı icra takibi deniyor.


İcra emrine itiraz edilir mi?

Borçlu, tebligat eline ulaştıktan sonra tebligatta da belirtildiği üzere bu duruma itiraz edebiliyor. İcra Hukuku'nda, takibe itiraz yazılı veya sözlü olarak yapılabiliyor. İtirazın yazılı olarak yapılması durumunda; Borçlunun '' Borçlu değilim'', '' borcum yoktur'', '' alacaklının takibe yetkisi yoktur'' vs. şeklinde yapabiliyor. 


İtiraz sözlü olarak yapılırsa; icra memuru tarafından zapta geçiriliyor ve altı ilgililere borçlu veye vekili ve icra memuru tarafından imzalanması gerekiyor. İtiraz ister yazılı ister sözlü olarak yapılsın hiç bir harca tabi tutulmuyor. 


Eve gelen icra nasıl durdurulur?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön