27 / 04 / 2024

İcra nedir?

İcra nedir?

İcra nasıl olur? İcra nasıl durdurulur? İcra nedeniyle hapis söz konusu mudur? Sorularınızın yanıtı detaylarıyla haberimizde...



İcra nedir?

İcra, bir mahkeme ilamının veya bir idari kararın yetkili organlarca yerine getirilmesi; borçlunun alacaklıya karşı yapmak veya ödemekle yükümlü bulunduğu bir şeyi adli bir kuruluş aracılığı ile yerine getirmesini ifade ediyor. Söz konusu kavram "cebri icra" olarak da karşımıza çıkıyor.


İcra nasıl konulur?

Meydana gelen bir borcun ödenmemesi ile alacaklının söz konusu borcunun tahsilini adli bir kuruluş olan İcra aracılığı ile yapılıyor.


İcra nasıl kalkar?

Borçlunun borcunu ödemesi halinde icraya konu olan ve tapu kütüğünde belirtilen gayrimenkul üzerindeki tutu sınırlaması kalkar.


İcra nedeniyle hapis..

İcraya konu olan bir borcundan dolayı, borçlunun hapsedilmesi söz konusu değildir. Anayasamızın 38. maddesine göre, borç ya da yerine getirilmeyen taahhütler için kişinin özgürlüğü kısıtlanamıyor.


Ancak İcra müdürünün imzası bulunan bir tutanakla alacaklıya tüm borcunu taksitle ödemeyi taahhüt ettiği halde ödemelerini yapmayan kimseler hakkında 3 aya kadar hapis cezası verilebiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön