18 / 04 / 2024

İcra siteleri yeni iş kapısı oldu!

İcra siteleri yeni iş kapısı oldu!

İcra dosyaları sayısındaki patlama sanal alemde yeni girişimcilere kapı açtı. Son yıllarda birbiri ardına açılan icra siteleri, icra müdürlükleri ve vergi dairelerinin açık artırma, ihale ve pazarlık usulüyle yaptığı satışların duyurusunu gerçekleştiriyor



İcra dosyaları sayısındaki patlama sanal alemde yeni girişimcilere kapı açtı. Son yıllarda birbiri ardına açılan icra siteleri, icra müdürlükleri ve vergi dairelerinin açık artırma, ihale ve pazarlık usulüyle yaptığı satışların duyurusunu gerçekleştiriyor. Bazıları hizmet paketleri sunuyor. Bu konuda faaliyet gösteren birçok girişim var. Sektör yeni girişimcilere de açık...


Eskiden adliye koridorlarında askıya çıkarak ya da gazeteler aracılığıyla duyurulan icralık ürün ilanları, sanal alemde onlarca icra sitesinin doğmasına neden oldu. Bu portallar, icra müdürlükleri ve vergi dairelerinin açık artırma, ihale ve pazarlık usulüyle yaptığı satışların duyurusunu gerçekleştiriyor. Ulusal ya da yerel gazetelerin yanı sıra, Basın İlan icra dosyaları sayısındaki patlama sanal alemde yeni girişimlere kapı açtı. Son yıllarda birbiri ardına açılan icra siteleri; icra müdürlükleri ve vergi dairelerinin açık artırma, ihale ve pazarlık usulüyle yaptığı satışların duyurusunu gerçekleştiriyor. 


Kurulan siteye özel geliştirilecek yazılımın ardından günlük ilanlar takip edilerek siteye icralik.com'u kuran Can Emrah Özoral girişi yapılıyor. Sisteme belli bir ücret karşılığında üye olunuyor. Daha çok para kazanmak için de fark yaratmak gerekiyor. Sunulan hizmetler kapsamında gerekirse Hakkari'deki bir ihale de zamanı olmayan bir müşteri adına alınan vekaletle takip edilebiliyor. 

Müşteriden ulaşım ve ihalenin kazanılması halinde komisyon ücreti alınıyor. Bazı siteler, alınan icralık üründen sonra da müşteriye sağladığı desteği sürdürüyor. Belediyeye ödenecek tellaliye, vergi dairesine yatırılacak vergiler, icra müdürlüKayıtdışı faaliyet gösteren de var Geçmişi birkaç yıla dayanan icra siteleri işinde sadece yazılım yapılarak para kazanılmıyor. 


Sektörde ayakta kalmanın yolıı kreatif düşünerek sürekli yenilenmekten geçiyor. İcra sitelerinin sahipleri, bu işi. 

insanların yaptıkları "ciddi" alımlar nedeniyle ciddi bir iş ahlakı anlayışıyla yapmak gerektiğini belirtirken, sektörde biraz kar yapıp çekilmek isteyenlerin olduğunu, halkın bu konularda bilinçlendiğini, kimi seçeceğini iyi bilen bilinçli icra takipçileri olduğunu anlattı. 

Kayıtdışı faaliyetin de olduğu sektörde müşterinin güvenini kazanmak büyük önem taşıyor. 

ğüne ödemekle mükellef olunan harçlar ve birçok yasal prosedüre ait işlem icra sitesinin ekibi tarafından gerçekleştirilebiliyor. 

İcra sitelerinin bireysel üyeleri olduğu gibi oto galerileri ve emlakçılar da üyeleri arasında yer alıyor. İcra sitelerinin üyelerinden bazıları da bu işi kazanç kapısı haline getirenler... Bu kişiler, ellerindeki birikimlerle ihalelere katılarak aldıkları menkulleri daha iyi fiyatlara satıp kar elde ediyor. 


Kör dana da, mezar taşı da icraya düşüyor Büyüyen icra pazarında çoğunluğu gayrimenkul olmak üzere ayda ortalama 6 bin ihale gerçekleşiyor. Krizin piyasalardaki etkileri, icra ihalelerinin sayısındaki artıştan da görülüyor. Özellikle gayrimenkulde yüzde 50'lere yakın artış olduğu belirtiliyor. 


İcra ihalelerinde her türlü gayrimenkul ve taşıt aracının yanı sıra trajikomik denebilecek şeylere de rastlanıyor. İhalelerde canlı hayvandan kör danaya, kurbanlıklardan ziynet eşyasına, gıdadan tekstile, mezar taşından ahıra, bebek bezinden biberona üretim ve ticarete konu olabilecek, nakde çevrilebilecek değişik değerler de alıcı buluyor. Ayrıca, marka logoları, senaryolar, sanat eserleri gibi ekstrem şeyicramatik.com'un kurucusu İlhan Kaya, ihale duyurularının icra sitelerinde yayınlanması ile ihalede talep almayan ürünlerin dahi alıcı bulmasının sağlandığını, bunun da malı icralık olana faydası bulunduğunu ifade ederek, daha uygun fiyata gayrimenkul ya da araç almak isteyenlerin icra sitelerini takip ettiğini söyledi. 


İlanları resigıli olarak siteye eklemeye başladıklarını bildiren Kaya, iyi ekibin yanı sıra bu tür siteler için reklam ve tanıtımın büyük önem taşıdığını kaydetti. Kaya, icralık malları takip edip ihaleye katılan ve aldığı menkulü daha sonra iyi fiyatla satanlar arasında belli bir birikimi olan üniversite öğrencileri bulunduğunu da kaydetti. 

İcra satışları artıyor lere de rastlamak mümkün... 


Verilere göre, Türkiye genelindeki 985 icra dairesinde icra dosyası sayısı yaklaşık 15 milyona ulaştı. 2002'de 5 milyon 933 bin olan rakam gelinen süreçte 2.5 kat artış gösterdi. Artışta; özkaynak sıkıntısı yaşayan firmaların borçlcraburada.com Genel Müdürü Caner Çakı, üyelerine hukuki süreçte, satın alma kararlarında ve karlılık analizlerinde destek verdiklerini ifade ederek, sadece satış şartnamelerine ya da sadece satış şartnameleriyle hasar kayıt durumlarına ulaşmak isteyenlerle, hukuk ve avukatlık desteğinden faydalanmak isteyen müşterileri için farklı hizmet paketleri ve ödeme seçenekleri bulunduğunu söyledi. Çakı, her geçen gün icra satışlarının arttığını da belirtti. Bu arada, 2009'da 7.5 milyar TL olan icra pazarının, bu yıl 15 milyar TL'ye ulaştığı belirtiliyor. 

NEDEN BU İŞ: 2008 yılında Türkiye'de böyle bir hizmetin eksikliğini fark ederek açtım. Bir arabaya ihtiyacım vardı. Öğrencilik zamanındaki birikimimin az olmasından dolayı nasıl karlı alabilirim diye bakarken aklıma icra yolundan çok ucuza satılan evimiz geldi. İcradan almak karlı olur diye düşündüm ama şartnamelere ulaşmanın oldukça zaman alan ve masraflı iş olduğunu fark ettim. Ben de 'bütün şartnameleri bir site adı altında toplayan bir yer var mı' diye araştırdım ve olmadığını görünce hemen gereken her şeyi hazırlayıp bu işe başladım. 6 ilde 60 kişilik personelle üyelerimize ekspertiz ve ihale katılımı ile ilgili 'sınırsız' hizmet veriyoruz. Basın İlan Kurumu ve çeşitli medya kuruluşlarıyla yaptığımız üyeliklerle icra bilgilerini ediniyoruz. Yaptığımız 5 milyon dolarlık yatırımla 2012'de milyar TL'lik portföye ulaştık. 


FIRSATLAR: Var olan bir pazara girmektense internette yeni bir sektör ya da iş kolu yaratılması daha avantajlı. 

İcralık ürünlerdeki artış büyük potansiyel yaratıyor. Layıkıyla yapıldığında para kazandırıyor. Kısa sürede kar elde edip sektörden çekilmek isteyenler insanlarda güvensizliğe neden oluyor. Sektörde kayıtdışı olarak hizmet verenler söz konusu. Bu firmalar sadece 1-2 kişi çalıştırırken sahte mail adresleriyle sanki 20-30 kişilik ekiplere sahipmiş gibi davranarak faaliyet gösteriyor. Bu nedenle vaadedilen hizmeti yerine getirme konusunda müşteriler ciddi sıkıntılar yaşayabiliyor. 


NEYE DİKKAT ETMEK LAZIM: Güveni oturtmak ve iş ahlakı çok önemli. 

BAŞLANGIÇ GİDERLERİ: Ortalama 25 bin TL'den başlar.

 AYLIK ORTALAMA KAZANÇ: 3 bin-(çok kapsamlı bir siteyse) 100 bin TL POTANSİYEL YERLER: Kapsamlı hizmet verilerek ihalelere katılım söz konusu ise büyük şehirler. Paket satış yapılıyorsa yerin önemi yok. 

Son yıllarda icraya düşen ürünlerdeki artış, sadece icra dosyalarının ya da icra dairelerinin sayısını artırmadı, bazı girişimcilere de yeni iş alanı yarattı. 



Bazıları hizmet paketleri sunuyor. Bu konuda faaliyet gösteren birçok girişim var. Sektör yeni girişimcilere de açık... 

Yüksek yulaflı tarhana üretildi Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK-T0VAG 1001 Programı ile desteklenen bir proje kapsamında besin değeri yüksek yulaflı tarhana üretildi. 

UÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Göçmen, buğday unu, yoğurt ve farklı sebzelerle mayalanarak hazırlanan tarhananın, B vitamini, kalsiyum, demir, çinko gibi mineraller, organik asitler ve serbest aminoasitler açısından iyi bir kaynak, çocuklar, yaşlılar ve hastalar için oldukça sağlıklı bir gıda maddesi olduğunu söyledi. 

Göçmen, tarhanaya yulaf eklenmesiyle lif miktarını arttırdıklarını, yulafta bulunan bir çeşit lif (beta-glukan) sayesinde de tarhananın, kolestrol düzeyini düşürücü ve kan şekerini düzenleyici etkiye kavuştuğunu ifade etti. 

sepeti.com'dan mağaza yapılır sepeti.com, bireysel ya da kurumsal olarak e-ticarete atılmak isteyenlere 3-4 dakika içerisinde mağazasını açma imkanı sunuluyor. Alt alan adı mantığı ile "gumus.sepeti.com" gibi e-ticaret platformu veren sepeti.com, yaklaşık 20 yıldır yazılım dünyasının içinde olan Hakan Kadir Erdemir tarafından, Doğa Girişim ve 3 melek yatırımcıdan alınan kaynakla 1 Temmuz 2013'te yayın hayatına başladı. Birçok hizmeti ücretsiz veren sepeti.com; iki e-ticaret paketi ve iki hizmet paketi ile mağaza sahiplerinin tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor. 

Sınırsız ürün, kategori ve resim girişi imkanı tanıyan sepeti.com; kendi alan adının dışında "dukkani.com", "marketi.com", "dunyasi.com" ve "fabrikasi.com" alan adlarıyla da hizmet veriyor. 

"Kendi alan adım var" diyenler için de mağaza oluşturulabiliyor. 

sepeti.com, aylık 55 liraya eticaret sitesine sahip olma imkanı sunuyor, sepeti.com'un kurucusu Hakan Kadir Erdemir, şu ana kadar 50'nin üzerinde bireysel ya da kurumsal girişimciye hizmet verdiklerini belirtirken, 2013 yılı sonu hedefinde 500 mağazaya, önümüzdeki yıl hedefinde ise 3 bin girişimciye ulaşmayı öngördüklerini bildirdi. 

Hedeflerinden birinin de Ortadoğu tarafında büyümek olduğunu ifade eden Erdemir. bu yöndeki görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. 

Kendi hesabına çalışan kadınların oranı yüzde 10 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Türkiye'de kendi hesabına çalışan kadın oranının 100 kişide 10 düzeyinde bulunduğunu belirterek, "Erkeklerdeyse bu oran yüzde 20'nin üstünde. En azından erkek nüfusun sahip olduğu bu oran yakalanırsa. Türkiye'de kadının öncü olduğu bir ekonomik ivme yaşayabiliriz. Bir toplumun yarısı, görünmez engellerle karşılaşıyorsa orada iş verimliliği de toplumsal denge de olmaz" dedi. Türkiye'de girişimci sayısının da düşük olduğuna dikkat çeken Kalsın, Türkiye'de her 100 kişiden sadece beşinin girişimci olduğunu, bu oranın Avrupa'da yüzde 12, ABD'de yüzde 11 düzeylerinde bulunduğunu bildirdi. 

AOÇ, Anadolu Yakası'nda bayilik verecek Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü Süt ve Süt Mamulleri Fabrikasında üretilen süt. yoğurt, ayran, tereyağı, peynir çeşitleri, dondurma ile Mayalandırma Sanatları Fabrikasında üretilen bal. domates suyu, meyve suları, sirke, turşu ile şarap çeşitlerinin İstanbul Anadolu Yakasında bayilik, satış ve pazarlama hizmeti ihalesi, açık eksiltme usulüyle 11 Aralık 2013'te gerçekleştirilecek. 

Ankara'da yer alan AOÇ Müdürlüğü Binası'ndaki ihalede, zarflar açıldıktan sonra evrakları tamam olan iştirakçiler arasında yüzde 15 iskonto oranı üzerinden açık eksiltmeye gidilecek. İşin süresi, sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 5 yıl olarak belirlenirken, geçici teminat 60 bin lira. kati teminat ise 120 bin lira oldu. 

550 projeye Teknogirişimci Sermaye Desteği Bilim. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yıl 1.800'e yakın kişinin Teknogirişimci Sermaye Desteği için proje sunduğunu, 550'sini desteklediklerini söyledi. 

Ergün, "100 bin lira hibeyle şirketlerini kurup teknoparklarda veya başka yerlerde bu destekleri alacaklar. Eğer daha fazla proje çıkarsa onu da karşılayacak çalışmalarımız sürüyor" dedi. 

Projeleri dünya ligine taşıyacak bir düzleme ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Ergün, 4 Aralık'ta teknogirişimciler ve melek yatırımcılarla buluşturacaklarını bildirdi. Ergün, "Yeter ki bir hayalleri olsun, projeleri olsun. 

Allah'a şükür artık kaynaklarımız bol. Para sıkıntısı çekmiyoruz. 

Mesele para değil, proje... Hedefi 12'den vurmak kaydıyla her türlü projeye açığız" şeklinde konuştu. 

MÜSİAD'dan Genç İşadamları Kongresi MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen "Uluslararası Genç İşadamları Kongresi" bu yıl 6-7 Aralık tarihinde Haliç Kongre Merkezinde yapılacak. 

"İş Dünyasında Rızk ve Risk İkilemi" temalı kongreye, 50 farklı ülkeden bin 500'ü yabancı 5 bin işadamı katılacak. Kongrede ayrıca, başlangıç seviyesindeki en başarılı 100 projeye yerli ve yabancı sermaye gruplarından oluşturulacak fonla doğrudan yatırım yapılması sağlanacak. 

Kongrede, "İş Dünyasında Rızk", "İş Dünyada Risk" ve "Bireysel Risk-Toplumsal Rızk" başlıklı 3 oturum yapılacak. Kongrede ayrıca kanaat, rızk. bereket gibi kavramların ticari düşünce sistemimizin merkezine oturtmanın yolları aranacak. 



Yıldız Taşdelen Erli/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön