20 / 04 / 2024

İcra ve iflas daireleri tebliği!

İcra ve iflas daireleri tebliği!

Noter, Vekaletname, İcra ve İflas Daireleri ile İlgili 197 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 31 Ağustos 1989 tarihinde 20268 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. İşte tebliğ esasları...



İcra ve iflas daireleri tebliği!


A- NOTERLER TARAFINDAN DÜZENLENEN VEKALETNAMELERDE YER ALACAK ASGARİ BİLGİLER


1 - 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 257. Maddesinin Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, 1/8/1989 tarihinden itibaren noterler tarafından düzenlenen vekaletnamelerde bulunması gereken bilgilerin yanı sıra aşağıdaki yazılı bilgilere de yer verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.


a) Vekaletname verenin adı, soyadı, unvanı, adresi,


b) Vekaletname verenin varsa gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi dairesi sicil (Hesap) numarası,


c) Vekaletname verilenin adı, soyadı, unvanı, adresi,


d) Vekaletname verilenin varsa bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi dairesi sicil (Hesap) numarası,


e) Vekaletname verilen avukat ise, bağlı bulunduğu baro,

Noterler bu bilgilerin vekaletnamelerde eksiksiz ve doğru olarak bulunmasından sorumlu olacaklardır.


2 - 1/8/1989 Tarihinden önce düzenlenen ve yukarıdaki bilgilerin tamamını kapsayan vekaletnameler ile bu tarihten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında, mahkemelerde icra ve iflas dairelerinde dava ve iş takip edilmesine başlanması halinde eksik olan bilgiler vekaletnamelerin arkasına vekil tarafından yazılmak ve imzalanmak suretiyle tamamlanır.


B - MAHKEMELERDE VE İCRA VE İFLAS DAİRELERİNDE DAVA VE İŞ TAKİBİNDE BULUNAN AVUKATLARLA İLGİLİ OLARAK MAHKEMELER VE İCRA VE İFLAS DAİRELERİNDE BİLGİ VERME


1 - 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148 ve 149. Maddelerinin Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak mahkemelere (yüksek mahkemeler dahil) ve İcra ve İflas dairelerine (İcra ve İflas işlerinin yazı işleri müdürleri tarafından yürütüldüğü yerler dahil), 1/8/1989 tarihinden itibaren, vekil olarak dava veya icra ve iflas zorunluluğu getirilmiştir.


a) Mahkemeler (yüksek mahkemeler dahil) ve icra iflas daireleri (icra ve iflas işlerinin yazı işleri müdürleri tarafından yürütüldüğü yerler dahil); 1/8/1989 tarihinden itibaren vekil olarak dava takip etmeye başlayan avukatların vekaletnameleri ile dosyalarından yararlanarak, ekli “Yüksek Mahkemeler, Mahkemeler ve İcra İflas Dairelerinde Dava ve İş Takip Eden Avukatlarla ilgili Olarak Doldurulacak Bilgi Formu”nda bulunan bilgileri “Maliye ve Gümrük Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Vergi İstihbarat Şubesi Ulus-Ankara” adresine göndereceklerdir.


b) Esas olarak bilgi formları, 1/8/1989 tarihinden itibaren dava veya icra ve iflas işlerini yürüten avukatlar hakkında doldurulacaktır. Ancak, 1/8/1989 tarihinden önce başlayan ve devam etmekte olan dava ve icra takipleri, 1/8/1989 tarihinden sonra başka bir avukatın takip etmeye başlaması halinde, bu yeni avukat hakkında da bilgi verilecektir.


c) Bilgi formları, ilgili mahkemelerin yazı işleri müdürlükleri ve icra ve iflas dairesi müdürlükleri tarafından doldurularak tasdik edilecektir.


d) Bildirimler, üçer aylık dönemler halinde (Ocak, Şubat, Mart-Nisan, Mayıs, Haziran-Temmuz, Ağustos, Eylül-Ekim, Kasım, Aralık) doldurularak ilgili olduğu dönemi takip eden ayın (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim) en geç 15. günü akşamına kadar taahhütlü olarak gönderilecektir.


e) Bilgi formlarının basım ve dağıtımı Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Vergi daireleri ile mal müdürlükleri bölgelerinde bulunan mahkemelere ve icra dairelerine bu formların intikalini sağlayacaklardır.


2 - Bilgi formlarında yazılı bilgilerin eksik, yanlış ve yanıltıcı olmasından mahkeme yazı işleri müdürleri ve icra iflas dairesi müdürleri sorumlu olacaklardır. Eksik, yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılacaktır


3 - Adalet Bakanlığı ve Maliye ve Gümrük Bakanlığından

Tebliğ olunur.




Geri Dön