25 / 04 / 2024

İcradan alınan evin masrafı ne kadar?

İcradan alınan evin masrafı ne kadar?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri gerçek kişiler arasında yapılabildiği gibi, icra müdürlükleri ile gerçek kişiler arasında yapılabiliyor. Peki, icradan alınan evin masrafı ne kadar? 2016 icra tapu harcı ne kadar?



İcradan alınan evin masrafı ne kadar?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri gerçek kişiler arasında yapılabildiği gibi, icra müdürlükleri ile gerçek kişiler arasında yapılabiliyor.


Cebri satış işlemi, borçlulara ait taşınmaz malın borcu tahsil amacıyla icra müdürlüğü kanalıyla satılarak tapuya ihale alıcısı adına tescili işlemi oluyor. 


İcradan alınan taşınmaz malların tapu işlemleri için de belli harçların ödenmesi gerekiyor. Peki, icra tapu harcı ne kadar?


Örneğin borçlunun sahip olduğu evin, icradan 100 bin TL'ye satıldığını düşünelim. İcradan alınan evin masrafı ne kadar? 100 bin TL'lik ev alınırsa toplam masrafı ne olur?


Cebri satış tapu harcı müzekkerede yazılı satış bedeli üzerinden her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu durumda alıcının ödeyeceği harç bedeli 2 bin TL oluyor. Satıcıdan da 2 bin TL tahsil ediliyor. 


Ancak ihalede satıcının ödemesi gereken harç icra dairesi tarafından tahsil edilmişse sadece alıcıdan harç alınıyor. Veraset ve intikal vergisi, vergi dairesine yatırılmadıysa bu vergi de alınıyor. 


Ayrıca döner sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre bir ücret tahsil ediliyor. Bu bedel 2016 yılı için 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.


2016 yılı tapu harçları ve damga vergisi tarifesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön