26 / 04 / 2024

İcradan satılık konut nasıl alınır?

İcradan satılık konut nasıl alınır?

İcradan satılık konut almak istiyorsanız yapmanız gereken şey önce bir avukata giderek gayrimenkulün satış dosyasını incelettirmektir. İcradan satılık konut nasıl alınır? sorusunun yanıtı haberimizde yer alıyor...




İcradan satılık konut nasıl alınır?

İcralık gayrimenkuller bedelinin yarı fiyatına satılabiliyor demiştik. Günümüzde icralık konutlar internet üzerinden bile satılabiliyor. 


İcra ihaleleri iki aşamada gerçekleşiyor. İhaleye çıkan gayrimenkul yüzde 60 bedel üzerinden açık arttırmaya sunuluyor. Alıcı bulunmadığı takdirde ikinci ihale yüzde 40'ı üzerinden satışa çıkartılıyor. Örneğin, 100 bin liralık bir konut ilk ihaleye 60 bin liradan çıkar. Bu konuta rağbet olmazsa 40 bin liradan sunulur. Yani piyasa fiyatının yarısına konut sahibi olunabilir.


İcradan satılık konut nasıl alınır?

İcradan satılık konut almak istiyorsanız yapmanız gereken şey önce bir avukata giderek gayrimenkulün satış dosyasını incelettirmektir. Çünkü ihaleye konu olmuş konutun iskan durumunu, imar vaziyetini ve imar planında alacağı konumu avukat yardımıyla değerlendirmek gerekiyor. 


İcradan satılık konut nasıl alınır?

İcradan satılık konut ihalelerinde gayrimenkulün azami limitinin üzerine 150 metrekare konutlarda yüzde 18, 150 metrekarenin altında konutlara ise yüzde 1 KDV ödeniyor. Ayrıca tellaliye ve damga resmi eklenerek, ek masrafların hesabını yapmakta gerekiyor. İcradan alınan gayrimenkulün satış tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanunu gereğince 3 yıldan önce bir başkasına satılması halinde aradaki fark kadar gelir vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor.


İcradan satılık konut alırken dikkat edilmesi gerekenler:


-İhalenin kurallara uygun bir şekilde yapıldığına ve bitirildiğine, 

-İhalede en yüksek bedeli verenin tutanağa açıkça yazıldığına, 

-İhaleye katılıp gayrimenkulü satın alamayanların teminatlarını geri aldıklarına dair zaptın imzalandığına,

-İhaleyi kazanan kişinin teminatının kasaya alındığına dair ibarenin yazıldığına,

-İcra müdürünün satışın sonlandığını ilan etmesine dikkat etmeleri gerekir.



İcralık emlak satışı!
İcralık gayrimenkul değerleme!
İcralık evlere konut kredisi alınır mı?








Geri Dön