18 / 04 / 2024

İdris Güllüce: ÇED'i sokaktaki insana sorsanız lazım değil der!

İdris Güllüce: ÇED'i sokaktaki insana sorsanız lazım değil der!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "ÇED gerekli değildir'den ne anlarsınız diye sokakta onbin adama sorsanız 'Lazım değil ağabey, git işine bak, anlarım ben'der. Fakat öyle değil. Kanun teklifiyle düzelteceğiz bunu" dedi.




"Saraçoğlu Mahallesinin geleceğine" ilişkin sorular üzerine Güllüce, bu bölgenin nasıl değerlendirileceğinin yarışmayla belirleneceğini söyledi. Bu alandan herkesin faydalanması gerektiğini vurgulayan Güllüce, "Ne yapılacağını belirlemek için yarışma yapılıyor. Kimsenin kristalleşmiş, kesinleşmiş bir projesi yok. Benim de yok. Öyle ticari filan olması da düşünülmüyor. Nasıl olmalı ki orası en iyi olsun. O binaların çoğu da riskli... Ne yapılması gerektiğiyle ilgili yarışma düzenlenmekte. Ondan sonra da buna karar verilecek. AVM falan filan değil ama ne? Nasıl olmalı ki orası en güzel olsun. Burada her düşünen insanın düşüncesine de ihtiyacımız olduğunu da söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. Güllüce, kentsel dönüşüm konusundaki soruları yanıtlarken şöyle konuştu: "Çevreyle inşaatçılık, çevreyle şehircilik, birbirinin alternatifi falan değil. Birisinden bahsederken diğerini yok saymak, diğerini önemsememek değil. Biri diğerinin tercihi ya da biri diğerinin alternatifi diye bir şey söz konusu değil. Mekansal stratejik plan, hepsine yön verecek bir şey. Şu anda başladık. Bütün bu sorunların bizden sonraki kuşaklarda en azından daha aza inmesinde fayda olacak bir şey." 



TEK BİR MODEL YOK 


Kentsel dönüşüm konusunda tek bir model oluşturulamadığmı vurgulayan Güllüce, hangi model denilirse denilsin mutlaka bir başka sorunla muhatap kalındığını anlattı. Güllüce, kentsel dönüşümü Bakanlığın yanı sıra belediyelerin, TOKİ'nin ve özel sektörün de yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Peki hangi modeli uygulayacağınızı düşündüğünüzde prototip bir şey üretemiyorsunuz. Her yerinki bir başka şey. İstanbul'da Kadıköy'de Bağdat Caddesinde 1,80'den 2,07'ye çıktığı zaman herkes orada kentsel dönüşüm yapabildi. Bir nevi orada varsılların istifade edeceği yasaya döndü." 



Günboyu


Geri Dön