16 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Kent bilgi sistemleriyle 400 milyon tasarruf sağlayacağız!

İdris Güllüce: Kent bilgi sistemleriyle 400 milyon tasarruf sağlayacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "Hedefimiz, en küçük belediyemizi bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek, kent bilgi sistemleriyle 400 milyon liranın üzerinde bir tasarruf sağlamak" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Hedefimiz, en küçük belediyemizi bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek, kent bilgi sistemleriyle 400 milyon liranın üzerinde bir tasarruf sağlamak" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bir otelde düzenlenen "Akıllı Kentler-Bulut Kent Bilgi Sistemi" bilgilendirme toplantısı, sistemin tanıtım filminin gösterimi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Süleyman Salih Birhan'ın yazılım hakkındaki sunumuyla başladı.


Toplantıda Bakan Güllüce, "kent bilgi sistemlerinin" bulut teknolojisiyle yaygınlaştırılması için sahadan veri toplanmasına ilişkin uygulamanın canlı örneğini, Elazığ Valiliğine bağlanarak yaptı. Vali Murat Zorluoğlu'yla gerçekleştirilen bağlantıda, valilik binasının resmi ve tarihi bilgileri sisteme canlı olarak aktarıldı. 


Güllüce, bakanlık olarak akıllı bilişim kentlerinin temelini attıklarını belirterek, "Hedefimiz en küçük belediyemizi bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek, kent bilgi sistemleriyle 400 milyon liranın üzerinde bir tasarruf sağlamak" diye konuştu. 


Türkiye'nin 1830'lu yıllardan bu yana gelişmesinin önüne engeller çıkarıldığını ifade eden Güllüce, şunları söyledi:


"Son 50 seneye baktığımız zaman bile sağ-sol meselesi, Kürt meselesi gelmiş, Alevi-Sünni meselesi gelmiş, laiklik-antilaiklik meselesi gelmiş, birçok alanda ıskalamışız. Gelişmiş ülkelerle muasır medeniyet seviyesine ulaşma yarışında aramızdaki mesafeyi kapatmak için koşmamız lazım. Yürümek yetmiyor, eksiklerimizi koşarak telafi edeceğiz. Çünkü biz daha ileri giderseniz, 1699'dan beri ıskalamışız. Bu bakımdan çok hızlı hareket etmemiz lazım."


Türkiye genelinde altyapı haritalarıyla ilgili sıkıntılar olduğunu aktaran Bakan Güllüce, kazılar sırasında kazaların olması, herhangi bir eksiklik olduğu anda müdahaledeki gecikme dolayısıyla altyapı haritalarının yapılması gerektiğini bildirdi. 


Doğalgazdan yerin altındaki telefon kablolarına kadar standartların oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Güllüce, "İnşallah bu seçimi de atlatırız ve daha hızlı harekete başlarız" ifadesini kullandı. 


Diğer her alanda olduğu gibi yazılımlarda da milliliği öne aldıklarını vurgulayan Bakan Güllüce, bakanlık olarak bu konuda hassas davrandıklarını dile getirdi. 


"Ben Genel Müdüre şunu söyledim. 'Bu toprağın çocuğunun yazdığı yazılım 1-0 öndedir" diyen Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Her alanda dünyanın en teknolojik savaş gemilerini kendi işçimizle, memurumuzla, mühendisimizle, kaynağımızla, milli gemi projesi yapıyorsak, yazılımlarda da kendi milli yazılımını destekleyen çabalar harcamalıyız. Birisi bir yerden başlayacak. Savunma sanayindeki millilik kadar yazılımın da milli olması için çaba harcıyoruz, harcayacağız. Türkiye'de ne zaman milli hamleler olmuşsa o milli hamleleri başlatanların burunlarının tam üzerine yumruk gelmiş. Bu hep olmuştur. Demirden korkan trene binmesin. Biz bu topraklar için bu millet için varız. Yazılımın Türkiye'de kendi yerli şekilde gelişmesinin bir milli mesele olduğuna inanıyoruz. Kimseden de tırstığımız, korktuğumuz yoktur." 


Bu topraklarda güçlü olmanın, güçlü ekonomi ve güçlü orduyla mümkün olduğuna işaret eden Güllüce, Türkiye'nin lider ülke olma özelliği bulunduğunu ve etraftaki ülkelerin umudu durumunda olduğunu belirtti.


Güllüce, bu yapılanların hepsinin dünya ile arayı kapatma çalışmaları olduğunu aktararak, şunları kaydetti:


"Bunu hızla kapatmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden de hükümet, teşvikler ve başka projeler de uyguluyor. Ekonomisi iyi olmayan, küçük belediyeler, gelişmemiş belediyeler bu projelerden azami istifade edecektir. Ekonomisi iyi olan belediye başkanları, siz isterseniz bana kızın, ben ekonomisi iyi olmayan belediye başkanlarına pozitif ayrımcılık yapacağım. Çeken bilir, o yüzden ben sizlerin derdini biliyorum. Olabildiğimiz ölçüde, imkanlarımız ölçüsünde belediye başkanlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum, bilesiniz istiyorum. Ben biraz önce espri yaptım, durumu iyi olan belediye başkanları bana kızmazlar, onların da hoşlarına gider."


Bakan Güllüce, emeği geçenlere ve bakanlık çalışanlarına da teşekkür ederek, projenin ülkeye, millete hayırlı olması temennisinde bulundu. 


Toplantıda, belediyelerinde sistemi uygulayan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da görüşlerini dile getirdi. 


Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise projenin belediyelere sağlayacağı yararları anlattı.


AA


Geri Dön