19 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Türkiye'nin 3 boyutlu haritası çıkarılacak!

İdris Güllüce: Türkiye'nin 3 boyutlu haritası çıkarılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Türkiye'deki bütün yerleşim alanlarının fotoğrafları çekilecek. Bu çekilen fotoğraflarla elde edilen görüntüler daha sonra sayısallaştırılarak ülkenin 3 boyutlu haritası çıkarılmış olacak" dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yerleşim alanlarının 3 boyutlu haritasının çıkarılmasına yönelik projenin başlatıldığını açıkladı. 

Güllüce, Meclis'te sohbet ettiği bir grup gazeteciye, "çok önemli" dediği projenin hazırlık aşamalarının tamamlanıp ihale sürecine geçildiğini söyledi. 1.5 yıl sürecek proje kapsamında kiralanacak uçakların haziran ayında havalanmasını öngördüklerini belirten Güllüce, "Bu uçaklarda 3 boyutlu fotoğraf çeken kameralar olacak. Uçuşlar 3 ay sürecek ve Türkiye'deki bütün yerleşim alanlarının fotoğrafları çekilecek. Bu çekilen fotoğraflarla elde edilen görüntüler daha sonra sayısallaştırılarak ülkenin 3 boyutlu haritası çıkarılmış olacak" dedi. 


Güllüce, yaklaşık 25 milyon liraya mal olacak proje tamamlandığında her alanda çalışmalara zaman ve maliyet olarak yarar sağlayacağını söyledi. Güllüce söyle devam etti: "Türkiye'deki tüm yapı envanterine ait veriler bu yolla çıkarılmış olacak. Yeni imar alanlarıyla ilgili planlamalar yapılırken bu bilgilerden yola çıkılacak. Yine bu bilgiler tapu kadastrodan deprem sigortasına kadar tüm devlet kurumlarının kullanımına açılacak. Şu ana kadar bütün bu çalışmalarda her kurum kendi çalışmasını yapıyordu, bu hem ciddi zaman alıyor, hem de ciddi maliyete yol açıyordu." 


Radikal



Geri Dön