19 / 04 / 2024

İdris Güllüce'nin 1 Kasım programı!

İdris Güllüce'nin 1 Kasım programı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 1 Kasım programını yayınladı. Güllüce bugün Mahmutbey Gişeleri Ulaştırma Bakanlığı Yol Kenarı Denetim İstasyonuna gidecek.İşte İdris Güllüce'nin 1 Kasım programı...



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 1 Kasım programını yayınladı. Güllüce bugün Mahmutbey Gişeleri Ulaştırma Bakanlığı Yol Kenarı Denetim İstasyonuna gidecek.


1 Kasım 2014 Cumartesi programı


Yer  : Mahmutbey Gişeleri Ulaştırma Bakanlığı Yol Kenarı Denetim İstasyonu


Saat : 12:00


İrtibat için: Mehmet Ali Aktürk 


0505 452 04 68





Trafikte seyreden otobüs, kamyon ve servis minibüslerinde kullanımı hızla artan on numara yağ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi.


 


Bakanlık, Emniyet Müdürlükleri ve Jandarma Komutanlıklarında görevli trafik zabıtaları ile işbirliği sağlanıp egzoz gazı emisyon ölçümlerini ve on numara yağ kullanımlarını çok sıkı takip edecek.  Yapılan denetimler sonucunda 2872 sayılı kanunun 20 (a) maddesi gereği egzoz pulu olmayan araçlara 875 TL idari para cezası, egzoz gazı eşik değeri üzerinde çıkan taşıtlara 1.755 TL para cezası para cezası kesebilecek.   


 


Ankara İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucu son iki ayda bin 200’ün üzerinde araç denetlendi, uygunsuzluğu tespit edilen araçlara ilgili mevzuat uyarınca toplamda 126 bin TL idari para cezası uygulandı.    


 


10 numara yağın hem araçlara hem de hava kirliliğine çok ciddi etkisi söz konusu. Egzoz emisyonu ölçümünü doğru yaptırmayan araçlarda, aracın aksamına zarar verdiği gibi fazlaca yakın tüketimine neden oluyor. 10 numara yağ kullanımı da belki vatandaş o an ucuz diye tercih edebiliyor ama uzun zaman dilimleri için baktığımızda çok daha büyük maddi kayba neden olmakta.  


 


Yapılan denetimler, hava kirliliğini önlemek amacıyla gerçekleştiriliyor. Trafikte seyreden motorlu taşıtların egzoz ölçümü ve denetimi, “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği” ile yapılıyor.


 


 Bu kapsamda yönetmeliğin 7. Maddesi uyarınca resmi ve hususi otomobillerin trafiğe çıktıktan itibaren 3 yılın sonunda her 2 yılda bir diğer araçların ise, trafiğe çıktıktan itibaren her yıl egzoz emisyonlarının ölçülmesi ve denetlenmesi gerekiyor.


 


Geri Dön