25 / 04 / 2024

İdris Serdar: Konutların hayatı tehdit etmemesi gerekiyor

İdris Serdar: Konutların hayatı tehdit etmemesi gerekiyor

Türkiye'de herkesin depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini ifade eden Serdar, "Konutlarımızın, işyerlerimizin depreme karşı dayanıklılığına özen göstermeliyiz" dedi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yaşanan konutların hayatı tehdit etmemesi gerektiğini belirterek, "Ayrıca depremler, zorunlu deprem sigortasının önemi ve gerekliliğini de çok daha net bir şekilde karşımıza çıkarıyor" dedi. İdris Serdar, Kastamonu'da meydana gelen 4,5 şiddetindeki depremle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ülkemiz topraklarının yüzde 98'i deprem bölgelerinde yer alıyor. Türkiye'yi deprem açısından 5 farklı risk bölgesine ayırıyoruz. Kastamonu ise Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın etki alanında, 2. dereceden risk bölgesinde yer alan bir şehrimiz. Fay hattını ortadan kaldıramayız ama
depreme karşı önlem alabiliriz" dedi.

Türkiye'de herkesin depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini ifade eden Serdar, "Konutlarımızın, işyerlerimizin depreme karşı dayanıklılığına özen göstermeliyiz. Yaşadığımız konutlar hayatımızı tehdit etmemeli. Ayrıca depremler, zorunlu deprem sigortasının önemi ve gerekliliğini de çok daha net bir şekilde karşımıza çıkarıyor" diye konuştu.

KASTAMONU'DA 55 BİN 919 KONUT
İdris Serdar, depremin konutlar üzerinde yarattığı maddi zararı teminat altına alan zorunlu deprem sigortasının önemli bir ihtiyaç olduğunu ve yalnızca konutların yıkılması durumunda değil, irili ufaklı pek çok hasarda da tazminat ödediğini söyledi. DASK'ın bugüne kadar yaptığı 20 milyon TL'ye yakın hasar ödemesinin yüzde
97'sini sadece kısmi hasar ödemelerinin oluşturduğunu belirten Serdar, şunları kaydetti:

"Kastamonu'da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 55 bin 919 konut bulunuyor. Bu konutların 11 bin 693'ü, yani yüzde 20,91'i zorunlu deprem sigortası ile güvence altına alınmış durumda. Depremin konutlarımız üzerinde yarattığı maddi zararın yükü altında ezilmemek ve deprem sonrasında zor durumda kalmadan hayata devam edebilmek için tüm vatandaşlarımızı zorunlu deprem sigortası yaptırmaya davet ediyoruz."

DASK VE ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kar amacı gütmüyor.

Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye'deki 27 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 13 bin 500 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafındanyapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık  görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.
AA


Geri Dön