18 / 04 / 2024

İDTM fuar alanının birinci etap inşaatı bu yıl başlayacak!

İDTM fuar alanının birinci etap inşaatı bu yıl başlayacak!

Türkiye'nin en büyük fuar alanı yatırımına başlamaya hazırlanan İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), uzun vadede tamamlanacak fuar alanının birinci etabı inşaasına bu yıl başlayacak. Birinci 2017'den, projenin tamamı ise 2019'da bitecek.



Fuar alanlarını kapsayacak ikinci etabına ise 2018 yılının ilk aylarında başlanarak, 2019 yıl sonu itibarıyla tamamlanacağını hatırlatan A. Rüştü Argıt, "Etapların tamamlanmasıyla birlikte, 300 bin metrekarelik fuar alanlarının arasında kalan lokasyonda, 35 bin metrekarelik alanda; alışveriş merkezi, kafeler, alakart ve fast food restoranların yer alacağı iki katlı bir yaşam merkezinin olmasını planlıyoruz. Verimliliği yüksek, yeşil bina standartlarında 'Leed Sertifikası' bulunan projenin, kapasitesiyle Avrupa'nın başlıca fuar merkezi olmasını hedefliyoruz. Ayrıca, söz konusu yatırımın küresel ölçekte fuarcılık sektörüne katkı sağlamasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. 


İFM'de Türkiye'nin bütün sektörlerini temsil eden fuarların düzenlendiğini ifade eden A. Rüştü Argıt, yurt içi ve dışından fuarlara katılım gösteren ziyaretçi kitlesinin Türkiye ekonomisine kayda değer seviyede katkı sağladığına dikkat çekti. Aynı zamanda, ziyaretçi katılımındaki yoğunluğun, Türkiye'nin uluslararası düzeyde konumunu güçlendirdiği görüşünü paylaşan Argıt, "Fuarlardaki çeşitlilik ve her sektörü kapsayan fuar yelpazemiz, bu yıl da artarak devam edecek" diye konuştu. 


2015'te 90 fuar düzenlendi

Türkiye'de düzenlenen fuarların geçen yıl 204'ünün İstanbul'da düzenlendiğine dikkat çeken A Rüştü Argıt, bu fuarlardan 90'ının İFM'de yapıldığı bilgisini verdi. 2015'te yurt içi ve dışından birçok ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten Argıt, şöyle devam etti: "İFM'nin işlettiği dokuz, 10 ve 11' inci fuar salonlarında geçen yıl 65 fuar ve etkinlik gerçekleştirildi. Öte yandan, İFM'yi bünyesinde bulunduran İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ise 91 ülkede faaliyet gösteren ve merkezi New York'ta bulunan 327 Dünya Ticaret Merkezi'nden biri konumunda. Türkiye'nin başlıca kamu kuruluşlarının iştiraki olan İDTM'nin, öncelikli faaliyet konulan arasında ise B2B firma eşleştirme ve ticari misyonlar konusu yer alıyor." 2015'te ayrıca, yurtdışından gelen birçok ticari heyeti ağırladıklarını anlatan Türkiye'nin başlıca kamu kuruluşlarının iştiraki olan İDTM'nin. öncelikli faaliyet konuları arasında B2B firma eşleştirme ve ticari misyonlar konusu yer alıyor. 

A. Rüştü Argıt, Türkiye'ye ticari ziyaretlerde bulunan yabancı heyetlerin, yerli firmalar ile kendi bünyelerinde görüştürdüklerini vurguladı. İş merkezlerinin geçen yılki doluluk oranlarından da bahseden Argıt, "İş merkezi bünyesinde yer alan 'WT Club' geçici ofislerimize de ilgi büyük oldu ve doluluk oranında kayda değer artış yaşadık" değerlendirmesini yaptı. 


Türkiye'deki fuarcılık sektörüne yönelik tespitte bulunan A. Rüştü Argıt, sektörün gelişim içinde olmasının yatırım ihtiyacını gündeme getirdiğine dikkat çekti. Gelişimlerin düzenli seyirde devamı için yatırımların artışını gerekli gören Argıt, "Bu amaçla, İFM de bu alandaki yatırımlarını artırdı. Ayrıca, sektör sorunlarının da aşılabilmesi için sektörel birlik gerekiyor. Bu noktada, sektörün genelini ilgilendiren konularda, fuar firmalarının iletişiminde devamlılık bekleniyor. Senede iki defa düzenlediğimiz fuar sektörü buluşmalarında bu kaynaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Aralık 2015'te düzenlenen etkinlikle de fuar sektörünün temsilcileri ile buluştuk. Bu amaçla sektör temsilcilerinin bir araya geldiği platformların artmasına ihtiyacımız var" yorumunu yaptı. 


Sektörün bugün geldiği noktada ise söz sahibi bir konumda yer aldığına işaret eden A. Rüştü Argıt, şunları kaydetti: "Türkiye fuarcılık sektörü bugün küresel ölçekte konumunu pekiştirdi.İstanbul'un ise uluslararası uçuşlar için transfer noktasında ve uluslararası ticaret ve finans merkezi konumunda bulunması nedeniyle fuarcılık sektörünün gelişimi ekonomik ve ticari gelişmeye bağlı olarak ivme kazanacak. Ticaretin başlıca araçları arasında yer alan fuarların sayıca artış göstermesini, aynı zamanda da katılımcı ve ziyaretçilerin sayılarının yukarı yönde seyretmesini bekliyoruz."


Dünya Ticaret Merkezi Yeni Fuar projesinin ilk görselleri!



Dünya Sektörel Ek 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yeşilköy’deki fuar merkezini işleten Ceyda Erem’in sahibi olduğu CNR Holding’in, yeni alanın da kiracısı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.


Birçok fuara ev sahipliği yapan İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne (İDTM) ait fuar alanının yıkılarak yerine 560 milyonluk yatırım ile inşa edilecek yeni fuar alanı için geri sayım başladı. Önümüzdeki aylarda başlaması planlanan inşaatın 2020 yılında tamamlanması planlanıyor. Yeni fuar alanı ile ilgili en büyük soru işareti ise 2005 yılında ev sahibi İDTM ile mahkemelik olan kiracı CNR’nin kira sözleşmesinin devam edip etmeyeceği.


Ceyda Erem’in şirketi CNR’nin 1992’den beri işlettiği alana 700 bin metrekarelik Türkiye’nin en büyük fuar merkezi yapılacak. Fuar alanlarının birinci ve ikinci etabı 2018’de bitirilecek. Son etabın ise 2020’de tamamlanması hedefleniyor.


1992 YILINDA KİRALADI


İDTM’nin 300 dönümlük arazi üzerindeki fuar alanı ve bir adet gösteri çadırı 1992 yılında CNR Uluslararası Fuarcılık ve Ticaret A.Ş’ye yıllık olarak kiralandı. CNR’ye bu alanda organizatör olarak fuar düzenleme, diğer fuar şirketlerine fuar alanı olarak kiralama hakkı tanındı. CNR ile İDTM arasında 2005 yılında imzalanan sözleşme bittiğinde, yenilenmedi. Ev sahibi İDTM, CNR’nin fuar alanından tahliye etmek için dava açtı. Dava 2013 yılında CNR’nin lehine sonuçlandı.

Ardından CNR, İDTM ile birlikte çalışmaya devam etti. Hatta yeni fuar alana ilişkin düzenlenen lansmana, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Başkanı ve İDTM Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar ile birlikte CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de katıldı.


Ceyda Erem’in şirketi CNR’nin 1992’den beri işlettiği alana 700 bin metrekarelik Türkiye’nin en büyük fuar merkezi yapılacak. Fuar alanlarının birinci ve ikinci etabı 2018’de bitirilecek. Son etabın ise 2020’de tamamlanması hedefleniyor.


ŞAFFAF SÜREÇ İZLENMELİ

İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, çok büyük bir ekonomik değer yaratacak olan yeni fuar alanının kiracısı belirlenirken şeffaf bir süreç izlenmesinin önemine işaret etti. Sürecin işleyişinin ve aldıkları duyumların fuar alanının yine CNR Holding’e verileceği yönünde olduğunu söyleyen Sağ, “Bu hem kamu yararı açısından doğru değil hem de sektör açısından haksız rekabet yaratıyor. Yeni kurulacak daha değerli daha geniş alana sahip olacak fuar alanı için sıfırdan ihale yapılmalı. Orası çok önemli bir aks, dünyada tanınan bir yer. Şeffaf şekilde ihalesi yapılmaz eski kiracı tekrar sözleşmesine devam ederse şaibe oluşur. Böyle bir durumda İstanbul halkı adına gerekli yasal haklarımızı kullanırız” dedi.



Avrupa’nın en modern alanı olacak

Yeni yapılacak fuar alanı 700 bin metrekarelik alan büyüklüğüyle Türkiye’nin ve havzanın en büyük, Avrupa’nın ise en modern fuar merkezi olacak. Yeni projede 300 bin metrekareyi aşan kısım fuar alanlarına ayrılacak.


DTM’nin Yeşilköy’de CNR Expo’nun da içinde bulunduğu fuar alanlarını yıkarak yerine yapacağı yeni fuar alanı ve 480 odalı iki otelin ÇED raporu aralık ayında askıya çıktı. ÇED raporuna göre alanda bulunan 4 ve 5 yıldızlı WOW oteller yıkılmayacak. Fuar alanlarının yıkımı ise ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki aylarda başlayacak.


290 BİN METREKARE KAPALI ALAN


İlk etapta, fuar alanı ve birinci otel, ikinci etapta fuar alanı ve ikinci otel, son etapta ise fuar alanı yapılacak. Birinci ve ikinci etabın 2018’in ilk aylarında bitirilmesi planlanıyor. Son etabın da 2020’de bitirilerek projenin tamamlanması öngörülüyor. Projenin toplam kapalı alanı 290 bin metrekare fuar, sergi, açık fuaye, fuaye, teknik alanlar ve kongre alanlarından oluşuyor. 300 bin metrekare fuar alanlarına hizmet edecek kapalı otopark ve 30 bin metrekare fuar ve sergi salonu ile katılımcı ve ziyaretçilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak yaşam merkezi yapılacak. Fuar alanlarının içerisinde 20 bin metrekare kongre merkezi, konferans ve toplantı salonları olacak.


Sürecin bir parçasıyız

Konuyla ilgili açıklama yapan CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı, yeni fuar alanında da İDTM ile çalışmaya devam etmek istediklerini belirtti. Tartıcı şunları söyledi: “Bu bizim parçası olduğumuz bir süreç. Yeni fuar alanı, Başkanımız Ceyda Erem’in de bizzat katıldığı lansman toplantısında İTO ve İBB başkanları tarafından açıklanmıştır. Yıllardır Türk ihracatçısına platform oluşturmak ve Türkiye ihracatına katkı sağlamak için var gücüyle çalışan CNR Holding, bu projenin önümüzdeki yıllar için planlanan fuarların yapılmasına engel olarak fuar organizatörleri ve katılımcılarını mağdur edecek, ülkemizin 2023 hedeflerine ve Türkiye ihracatına zarar verecek bir şekilde İDTM tarafından hayata geçirileceğine inanmamaktadır.”


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ


Geri Dön