20 / 04 / 2024

İDTM ile CNR arasındaki davada rüşvet skandalı!

İDTM ile CNR arasındaki davada rüşvet skandalı!

İDTM ile CNR arasındaki 'tahliye' davasının altından rüşvet skandalı çıktı. 40 kişi gözaltına alındı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş için yakalama emri çıkarıldı



İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) büyük hissedar olduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık’ın sahibi Ceyda Erem arasında yıllardır devam eden “tahliye” davası, şok bir rüşvet operasyonu ile boyut değiştirdi. Davanın İDTM lehine sonuçlanması için bazı hakim ve savcılara rüşvet verildiğine ilişkin delillerin ortaya çıkması üzerine harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında Yargıtay üyeleri, iş adamları ve avukatların da bulunduğu 40’a yakın ismi gözaltına aldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İDTM Yönetim Kurulu Başkanvekili ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ile Reina’nın patronu Mehmet Koçarslan hakkında da yakalama emri çıkarıldı. Amerika-Türk İş Konseyi toplantısı (ATC) için New York’ta bulunan Yalçıntaş’ın bugün Türkiye’ye dönmesi ve ifade vermek üzere savcılığa gitmesi bekleniyor.

Erem davaları kazanmıştı
CNR Holding’in sahibi Ceyda Erem ile İDTM arasında son 5 yıldır süren “arazi tahsisi” kavgası,  Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütüğü soruşturma ile rüşvet operasyonuna dönüştü. İDTM yönetimi tarafından kiraladığı fuar salonlarını ve ofislerini boşaltması için mahkemeye verilen Erem, yolsuzluk ve usülsüzlük yaptığı gerekçesi ile 2007’de gözaltına alınmış ancak hakkındaki suçlamalardan aklanmıştı. Kiraladığı fuar alanlarının boşaltılmasına ilişkin davaları da kazanan Erem, mahkemeye ulaşan bir ihbar mektubu üzerine davaya bakan hakim ve savcılara rüşvet vermekle suçlandı. Adalet Bakanlığı tarafından açılan soruşturma ise, davayı kazanmak için rüşvet çarkı kuranların Erem değil İDTM yönetimi olduğunu ortaya çıkardı.

1,2 milyon TL el değiştirmiş
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 6 aylık soruşturma sonucunda elde edilen deliller üzerine dün öğlen saatlerinde 5 kentte operasyon başlatıldı. Cumhuriyet Savcıları Mehmet Tamöz ve Hüseyin Kocabey tarafında sürdürülen soruşturma kapsamında 40 kişi gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere Ankara’ya getirilen aralarında Yargıtay üyeleri, avukatlar, işadamları ve polislerin bulunduğu 40 kişi, önümüzdeki 4 gün boyunca sorguya alınacak. Şüphelilerin en geç Salı günü hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. Savcılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, davanın İDTM lehine sonuçlandırılarak Erem’in şirketi CNR Fuarcılık’ın Yeşilköy’deki araziden çıkarılması için bir gecede tam 1 milyon 200 bin TL poşetlerle ilgili hakim ve savcılara dağıtılmış. Polis kameraları ile görüntülendiği belirtilen rüşvet operasyonuna ilişkin video kayıtlarının ve fotoğrafların savcılık dosyasında bulunduğu ifade ediliyor. Ceyda Erem’in de önümüzdeki günlerde Ankara’ya gelerek savcılara “mağdur” sıfatı ile ifade vermesi bekleniyor.

Geçen yıl seçimde güven tazeledi

AK Parti’nin İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevini sürpriz şekilde bırakarak 2005 yılında 10 yıllık Mehmet Yıldırım dönemini sona erdiren Murat Yalçıntaş, geçen yıl yapılan seçimlerde ikinci kez başkan seçilerek güven tazelemişti. 1965 yılında İstanbul’da doğan Murat Yalçıntaş, Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Makine Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme dalında yüksek lisans yapan Yalçıntaş, daha sonra 2 yıl Brüksel’de AB’de uzman araştırmacı olarak çalıştı. Yalçıntaş, üç yıl uluslararası bir kalkınma bankasında proje uzmanı olarak görev yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü ve özel sektörde girişimci olarak faaliyetlerini sürdürdü.
Döküm ısıtma-havalandırma ve telekomünikasyon sektörlerinde şirketleri bulunan ve İTO meslek komitesi seçimlerini 70 No’lu Madeni Eşya Komitesi’nden kendi şirketi Emaş Endüstriyel Ürünler A.Ş.’den katılarak kazanan Yalçıntaş, aynı komiteden 1995 ve 1999 seçimlerinde de Oda meclis üyeliğine seçilmişti.

DAVA SÜRECİ NASIL GELİŞTİ
CNR Holding’in sahibi Ceyda Erem, 1993’te İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi’nde kiraladığı arazide, CNR Fuarcılık adı ile faaliyet göstermeye başladı. Erem’in CNR Expo adıyla düzenlediği uluslararası fuarların başarısı sonrasında, İDTM, CNR Expo’yu kendi işletmek istedi.
İDTM yönetimi ile Ceyda Erem arasındaki kavga, Murat Yalçıntaş’ın İTO Başkanlığı’na seçilmesi sonrasında ise alevlendi. İDTM, “kiralanan arazinin boşaltılması” için Erem’in şirketini mahkemeye verdi.
İlk olarak, 2 numaralı fuar salonunun tahliyesine ilişkin dava CNR lehine tahliyenin reddi kararıyla sonuçlandı. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi bu kararı onadı. Daha sonra ofislere ilişkin açılan dava da CNR lehine sonuçlandı.
Adalet Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma süreci devam ederken, CNR Fuarcılık ile DTM arasındaki üçüncü tahliye davası bu kez DTM lehine sonuçlandı. Böylece Yargıtay 6. Hukuk Dairesi daha önce iki kez CNR Fuarcılık’ı haklı bulmasına rağmen son kararında DTM’ni haklı bulmuş oldu. İlk davalarda Erem’i, üçüncü davada ise DTM’yi haklı bulan Hakim H.E, bir ay sonra emekliye ayrıldı. H.E’nin İDTM lehine karar vermesi için 300 bin TL rüşvet aldığı öne sürüldü.

Tüm bunlar olurken Nisan 2008’de Adalet Bakanlığı’na gönderilen bir ihbar mektubunda, “Ceyda Erem’in hâkimlere rüşvet verdiği” iddiası gündeme geldi. Bu ihbar üzerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 21 Nisan 2008 günü inceleme başlatılması talimatı verdi.
Rüşvet iddialarına ilişkin ilk dava Nisan 2010’da Sincan 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile gerçekleştirilen “teknik takibe” dayalı inceleme raporu üzerine Bakırköy 2. İcra Müdürü Güleyip Öztürk ile yardımcısı Cemal Pekgöz hakkında açıldı.
Ancak Adalet müfettişi Halit Kıvrıl, yaptığı inceleme sonucunda Ceyda Erem’in değil İDTM adına hareket eden avukatlar ve bazı Yargıtay üyelerinin rüşvet çarkı kurduğunu tespit etti. Ceyda Erem’in rüşvetle karar çıkardığını iddia eden İDTM yetkilerinin Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı’na maddi çıkar sağladıkları öne sürüldü.
CNR ile İDTM arasındaki davalardaki rüşvet iddialarının Yargıtay’a kadar uzanması üzerine Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Olaya el koydum” demişti. Gerçeker, Nisan’da Milliyet gazetesinden Nedim Şener’e yaptığı açıklamada, “Yargıtay’ın böyle bir konuya sessiz kalması mümkün değil. İddialar titizlikle araştırılacaktır” diye konuşmuştu.

Yargıtay Başkanı: Haberimiz vardı

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, rüşvet operasyonuna ilişkin olarak “Soruşturmadan haberim vardı” dedi. AA’ya konuşan Gerçeker, “Suçlamaların Yargıtay ile ilgili kısmına ilişkin Birinci Başkanlık Kurulunun başlatmış olduğu bir soruşturma var. Bu soruşturmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasının neticesi bekleniyordu” dedi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan hakkında, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun da daha önce başlatmış olduğu bir soruşturma olduğunu dile getiren Gerçeker, Erdoğan’a isnat edilen suçlamanın, suç tarihi itibariyle Erdoğan’ın görevde bulunduğu zamana denk geldiğine işaret etti. Başka bir Yargıtay üyesiyle ilgili bu konuda Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca bir soruşturma yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine ise Gerçeker, “Bu aşamada bir soruşturma yok” yanıtını verdi. Gözaltına alındığı iddialarını reddeden Hasan Erdoğan ise, yaptığı açıklamada, “Olay tamamen gerçekdışı. Hakkımda herhangi bir gözaltı işlemi yapılmadı. Kaldı ki, bahsi geçen olayla ilgili görevim sebebiyle soruşturma yetkisi Yargıtay 1. Başkanlığı’na aittir” diye konuştu.

İşdünyası şaşkın
İDTM’de rüşvet operasyonunun duyulması ile birlikte işdünyası da karıştı. Çünkü İDTM Yönetim Kurulu’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOBB, İTO, İSO ve İKV gibi kuruluşlar yer alıyor. İDTM yönetiminde Yalçıntaş ile birlikte başkanvekilliği görevini yürüten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, haberleri hayretler içinde öğrendiğini belirterek, “Böyle bir şeye Murat’ın adı nasıl karıştı bilmiyorum. Murat Bey’in herhangi bir şeyi olabileceğini de tahmin etmiyorum. Çünkü DTM’de böyle bir rüşvet verilmesi söz konusu olamaz. DTM’nin kasası resmidir, açıktır. Böyle bir paranın verilmesi söz konusu olamaz” dedi. DTM’nin CNR Fuarcılık’a karşı açtığı 3 davayı da kaybettiğini hatırlatan Parseker, “Kaybettiğimiz dava için neden rüşvet verilsin, bilemiyorum” dedi. İTO’nun Yalçıntaş’tan önce başkanlığını yapan ve DTM’nin Yeşilköy’deki arazisinin CNR Fuarcılık’a kiralandığı dönem İTO Başkanı olan Mehmet Yıldırım ise, “Daha önce de bu konuda bir soruşturma açılmıştı. O dönem Sanayi Bakanı olan Zafer Çağlayan’ın gönderdiği müfettişler konuyla ilgili inceleme yapmıştı” dedi.

Yargılandığı her davadan beraat etti Bursalı bir devlet memurunun kızı olan Ceyda Erem, yöneylem araştırması mezunu. Uzmanlık alanı ise “karlılık planlaması...” Erem, 20 yaşında başladığı çalışma hayatına ilk adımı medya sektöründe atıyor. Kadınca dergisinin reklam bölümünü yönetiyor. 1993 yılında Türkiye’de fuarcılığın giderek önem kazanması üzerine yönünü bu sektöre çeviren Erem, CNR Fuarcılık şirketini kuruyor. 1997’de ise İTO iştiraki olan İDTM, kendisine ait Yeşilköy’deki fuar binalarının kiracısı oluyor. Bir salonla başladığı fuar alanı 2006’da 150 bin metrekare kapalı alan ve 8 salona ulaşıyor. Erem için Yıldırım’ın başkanlığı kaybetmesiyle zor günler başlıyor. Yeni başkan Yalçıntaş, 2005’den itibaren Erem’in fuar merkezinden tahliyesi için mücadeleye veriyor. Davalar açılıyor. İhbarlar, sorgulamalar, gözaltılar, suçlamalar ve vergi meseleleri birbirini kovalıyor.Tahliye davaları sürerken serbest bölgede bir arazinin CNR’a tahsisi ise Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in kıyağı olarak yorumlanıyor. Tüzmen’le farklı bir ilişkisi olduğu dedikodusu da bu döneme denk geliyor.
Ceyda Erem, yaşadığı tüm bu sorunların nedenini röportajlarında “Çok iyi eğitimli, sarışın, başarılı kadın” olmasına bağlıyor. 104 yıl hapis istemiyle yargılanan Erem, hakkında 14 davadan geçtiğimiz günlerde beraat etti. Erem’in çıkan kararın ardından bir açıklama yapması beklenirken büründüğü sessizlik ise dikkat çekmişti.
Radikal


Geri Dön