16 / 04 / 2024

İETT 2012 yılında 59 yeni hat açtı!

İETT 2012 yılında 59 yeni hat açtı!

İETT’nin 2012 Yılı Faaliyet Raporu’nu Belediye Meclisi’ne sunan Genel Müdür Hayri Baraçlı, 5 bin 349 otobüsle günde 3,5 milyon yolcu taşıyan İETT’nin 2012 yılında 59 yeni hat açtığını ve 1705 yeni otobüs aldıklarını belirtti



İETT’nin 2012 Yılı Faaliyet Raporu’nu Belediye Meclisi’ne sunan Genel Müdür Hayri Baraçlı, 5 bin 349 otobüsle günde 3,5 milyon yolcu taşıyan İETT’nin 2012 yılında 59 yeni hat açtığını ve 1705 yeni otobüs aldıklarını belirterek, “Çalışmasını yürüttüğümüz projelerimiz hayata geçtiğinde İETT bir yıldız gibi parlayacak” dedi.

5 bin 349 otobüsle her gün 3,5 milyon yolcu taşınıyor


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İETT Genel Müdürlüğü’nün 2012 Yılı Faaliyet Raporu’nu kabul edildi. Rapor 128 evet, 66 hayır oyuyla, meclis üyelerinin oy çokluğuyla onaylandı. Belediye Meclisi Başkan Vekili Ahmet Selamet'in yönettiği toplantıda raporu Meclise sunan İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, hazırladıkları 5 yıllık stratejik plan doğrultusunda İstanbulluların ulaşım ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayabilmek için çalıştıklarını belirterek, 142 yıllık bir tarihe sahip İETT’nin yönetim politikasını ekonomi, ekoloji, enerji ve etkinlik kavramları üzerine kurduğunu söyledi.


2012 yılında İETT’ye ait 2695 otobüsten oluşan filomuzla 641 hatta 5 milyon sefer ile 170 milyon km yol kat ederek, 480 milyon kişiye toplu taşıma hizmeti sunduklarını ve 6 bin 674 açık, 4 bin 578 kapalı olmak üzere toplam 11 bin 252 durakta İstanbullulara hizmet verdiklerini anlatan Hayri Baraçlı, “5 bin 512 kilometrekarelik yüzölçüme sahip İstanbul’un en uç noktalarına kadar toplu ulaşım hizmeti götüren bir kurum olarak, 2012 yılında 59 yeni hat açtık. Bir taraftan kamu hizmeti sunarken diğer taraftan 2654 adet özel halk otobüsünün denetim ve yürütümünü gerçekleştiren kurumumuz, toplamda 5349 otobüs ile günde 3,5 milyon yolcu taşıyor. İstanbul genelinde toplu taşımacılığın yüzde 32’si İETT’nin sorumluluğunda yerine getiriliyor” diye konuştu.


Metrobüs yurtdışına örnek oldu


İstanbul'un ana arterlerindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, hızlı ve konforlu ulaşım sağlamak amacıyla işletmeye alınan metrobüs sisteminin İstanbulluların son yıllarda en çok tercih ettiği toplu ulaşım aracı olduğuna dikkat çeken Baraçlı, şöyle konuştu; “İlk etabı 2007 yılında tamamlanan Metrobüs’ün 4. Etabı’nın geçtiğimiz yılın Temmuz ayında açılmasıyla, 42 km’lik hat uzunluğu 52 km’ye çıkarıldı. Söğütlüçeşme-Beylikdüzü arasında 410 araç ile 6 hatta 24 saat hizmet veriyoruz. Bir günde yaklaşık 750 bin yolcu taşıyoruz. İETT olarak toplu taşımacılığın asli unsurlarını yerine getirirken, seyahat konforunu iyileştirecek çalışmalar da yürütüyoruz. Bu kapsamda metrobüs araçlarımızda oluşan rahatsız edici kokuların etkisini azaltan koku uygulaması başlattık. Dünyanın ilk ve tek kıtalararası toplu taşıma sistemi olan Metrobüs’ün diğer toplu ulaşım araçlarına entegrasyonu ile birlikte İstanbul trafiğine getirdiği olumlu katkılar da her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor. Metrobüsün İstanbul’daki bu başarısı, dünyanın dört bir tarafından gelen ulaşım uzmanları, belediyeciler ve siyasetçilerden oluşan heyetler tarafından incelenmiş ve farklı ülkelerde kullanılmak üzere modellenmiştir. Yapılan işbirliği çerçevesinde Pakistan’ın Lahor kentinde hizmete açılan metrobüs sistemi, Mısır’ın Kahire, Arabistan’ın Mekke şehirlerinde de uygulanacak.”


Toplu taşımanın kalitesini ciddi oranda artıran metrobüs sisteminin İstanbul’un ulaşımına yaptığı pozitif etkinin bir sonucu olarak yurtdışından birçok ödüle layık görüldüğünün altını çizen Baraçlı, “Dubai’de düzenlenen 59. UITP Kongresinde “Toplu Taşımayı Özendiren En İyi Ulaşım Modeli Ödülü” ile Almanya’nın Leipzig kentinde düzenlenen uluslararası taşımacılık forumu taşımacılık zirvesinde “Ulaşım Başarı Jüri Özel Ödülü”ne layık görülen Metrobüs sistemi, başarılarını saygın kurumlardan aldığı ödüllerle tescillemiştir” dedi.


Toplu ulaşım sektöründe meslek standartlarının belirlenerek bir disiplin oluşturulması ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ile işbirliği protokolleri imzaladıklarını ve bu kapsamda 2012 yılında Metrobüs Sürücüsü Ulusal Meslek Standartlarını tamamladıklarını aktaran Baraçlı, Minibüs Şoförü, Okul Servis Aracı Şoförü, Kamu Personeli Servis Aracı Şoförü ve Otobüs Şoförü standartları hazırlama çalışmalarının ise sürdüğünü kaydetti.


İETT Akademi ile sağlıklı trafik hedefleniyor




İETT’nin yaşanan kazalarda sürücülerin hata paylarını en aza indirecek, yetkin ve nitelikli sürücüleri yetiştirmeyi hedeflediği ‘İETT Akademi’yi bu yıl içinde hayata geçireceğini dile getiren Baraçlı, şunları kaydetti; “İETT sürücülerinden başlayarak tüm toplu ulaşım araçlarının sürücülerine vereceğimiz teorik ve pratik eğitimler ile ‘İETT Akademi’yi sürekli bir eğitim merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. İstanbul’da her gün binlerce trafik kazası meydana geliyor ve bu kazaların yüzde 95’i sürücü hatalarından kaynaklanıyor. İETT Akademi; Sürüş eğitimini vermek üzere modern cihazlarla donatılan Simülasyon Merkezi, Psikoteknik Laboratuarı, sürücülerin mutlu ve verimli çalışmalarını sağlayacak İş Yeri ve Ruh Sağlığı Merkezi, derslikler ve konferans salonu gibi unsurları da bünyesinde barındıracak.”


“EN 13816 Yolcu Taşımacılığında Hizmet Kalitesi Yönetimi Standardı”nı baz alarak oluşturdukları hizmetlerin kalitesinin ölçülebilir olmasını mümkün kılan yol ve yöntemleri belirlediklerini de aktaran Baraçlı, “Hizmet Kalitesi Ölçüm Modeli” ile kurumumuza ait her noktada açık ve gizli denetimlerle hizmet kalite seviyesini ölçerek iyileştirmeye açık alanlarını tespit etiklerini söyledi.


Teknoloji yatırımları İstanbulların hayatını kolaylaştırdı


Dijital Arşiv Projesi kapsamında kurumumuza ait tüm yazışma, evrak ve dokümanların fiziki düzenlemelerle elektronik ortama aktarılması ve bu dokümanların elektronik imza ile yürütülmesini sağlayacaklarını aktaran Baraçlı, “Doküman Yönetim Sistemi çalışmalarının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu yıl içinde dijital imza uygulamasına geçmiş olacağız. Yine aynı proje kapsamında kurumumuzun 142 yıllık tarihi arşivini,  iki yıldır yürüttüğümüz titiz çalışmalar sonunda gün yüzüne çıkarıyoruz. İstanbul’un sosyal, kültürel ve şehircilik tarihine ilişkin bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış 1 milyon 200 binin üzerindeki tarihi belgeyi, yılsonunda tüm araştırmacıların kullanımına açacağız. Yapılan işlerde yüksek standartları korumak ve sunulan hizmetin kalitesini sürekli artırmak, çalışma kültürümüzün en önemli unsurlarındandır. Bunun için çalışanlarımızın performans ve morallerini yükseltecek, motivasyonlarını artıracak her türlü eğitime büyük önem veriyoruz” şeklinde konuştu.


Yabancı turistlerin yoğun olduğu bölgelerde hizmet veren vatmanlarımıza İngilizce eğitimi, kurum şoförlerimize “Erişilebilir ve Güvenli Toplu Ulaşım” başlığı altında  “Güvenli Araç Kullanma ve İleri Sürüş Teknikleri” eğitimleri, Özel Halk Otobüsü şoförlerine yönelik ise Halkla İlişkiler, İletişim, İşletmecilik Bilgileri ve Özel Halk Otobüsü yönerge mevzuatı konularında eğitimler vermeye devam etiklerini hatırlatan Baraçlı, EN 15838 Müşteri İletişim Merkezleri Standardı belgelerini alarak 7 kalite belgesini kurumumuza kazandırdıklarını belirtti.


EFQM Mükemmellik Modeli,  “Acil Müdahale Sistemi” ve “Temiz Çevre” gibi alanlarda projeler yürüttüklerini, İstanbul’a kazandırdıkları Elektronikkart’ın 6 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığını anlatan Baraçlı, internet üzerinden sosyal kart başvurusunda bulunan 60 yaş üstü vatandaşların kartlarını postayla, İstanbul’daki 11 üniversiteden 38 bin 109 öğrencinin kartını kayıt esnasında kendilerine teslim ettiklerini söyledi.


Yeni otobüslerle maliyet yüzde 70 azaltılıyor


“Hayat geçirdiğimiz AKYOLBİL projesiyle otobüslerin seyir durumlarının izlenmesi ve yolcunun bilgilendirilmesini sağladık” diyen Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü; “30 bin 291 km’lik yol ağına sahip İstanbul gibi bir şehirde insanların hayatında önemli bir yer tutan ulaşımı rahatlatmak, daha hızlı, konforlu, güvenli ve erişilebilir bir hizmet verebilmek adına filo yenileme çalışmalarımızı başlattık ve tüm kaynaklarımızı seferber ederek 1705 yeni otobüs alım ihalesi gerçekleştirdik. Burada yaptığımız alımlar ile ilgili bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum: 2012 yılında planlamalarını yaparak ihalelerini tamamladığımız otobüslerin, üretim süreçlerinin uzaması ve teslimatların 2013 yılına sarkması nedeniyle 2012 yılı bütçe gerçekleşmesi düşük kalmıştır."


Son yılların en büyük yatırımları arasında yer alan ve tamamen İETT'nin geliştirdiği “yeni araç alım modeli” ile alınan 1705 yeni otobüsün kalanının 2013 yılında teslim alınmasıyla filolarının gençleşeceğinin altını çizen Baraçlı, "Böylece bakım-onarım, garaj işletim,  lojistik, stok, yedek parça ve acil müdahale gibi birçok maliyet kalemimizde yüzde 70 oranında tasarruf sağlamış olacağız. Çevreye duyarlı otobüslerle şehrin nefes almasını sağmak için filomuzda bulunan dizel yakıtlı otobüslerimizi CNG’li otobüslere dönüştürüyoruz. Yeni aldığımız ve dönüştürdüğümüz doğalgazlı otobüslerle filomuzdaki CNG’li araç sayısı 360’ı bulmuş olacak. İETT sadece aldığı yeni araçlar ile değil, sağladığı geri hizmetiyle de kısa sürede dünyanın en güçlü filolarından biri haline gelmiş olacak” diye konuştu.


İETT otobüslerinin yaş ortalaması 12.5’tan 3.5’a düşüyor…


Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili M. Ergün Turan da Kadir Topbaş’ın belediye başkanlığı döneminde İstanbul’a damga vuran yüzlerce büyük iş olduğunu belirterek, “Bundan sonra böyle bir belediye başkanı döneminde 1700 tane otobüs almak, halk otobüsü ve otobüs AŞ’nin aldığı otobüslerle İstanbul’a 3 binin üzerinde yeni konforlu ve çevreye duyarlı otobüs kazandırmak yapılacak iş değildir. İETT’de alınan 1705 otobüsün 300’e yakını şu ana kadar hizmete alındı. Gerisi de bu yıl içinde gelecek. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ve ekibine böyle önemli bir hizmetten dolayı gerçekten teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


“Samimiyetle, inanarak söylüyorum; bundan sonra hiçbir belediye başkanına kolay kolay nasip olmayacak bu yatırımlar da bizlerin de imzası ve desteği var. 2013 yılı içinde İETT’de yaş ortalaması 12,5’tan 3,5’a düşecek. Düşük tabanlı, klimalı, çok çağdaş, engelli vatandaşların da yararlanacağı çevreci araçlardan bahsediyoruz” diyen Ergün Turan, “Sadece İETT yılda 480 milyon yolcu taşıyor. İETT’nin ve İBB’nin kontrolü yılda yaklaşık 1 milyar insan taşınıyor. Yani bu ufak bir şey değil. 1 milyar insanı konuşuyoruz. 142 yılı geride bırakan tarihi bir kurum olarak İETT’nin bugünkü çağdaş normları yakalayarak kurumu başarıyla geleceğe taşıyor olmasından gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

İBB


Geri Dön