29 / 03 / 2024

İFM çalışmaları hızla devam ediyor!

İFM çalışmaları hızla devam ediyor!

İFM çalışmaları hızla devam ediyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Rahvalı "İFM'nin hafriyat çalışmalarının yüzde 98’i tamamlandı. Ruhsat süreci de tamamlandı ve üst yapı inşaatı konusunda engel kalmadı" dedi.




Anadolu Ajansı (AA), İstanbul'un dünyanın sayılı finans merkezleri arasına girmesini sağlayacak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ndeki (İFM) çalışmaları görüntüledi.


Ataşehir ve Ümraniye ilçe sınırları içinde yer alan İFM'de çalışmalar hızla devam ediyor. Proje alanındaki mülkiyet sahibi olan kamu bankaları, kamu kurumları ve özel şirketlerin yer alacağı proje alanında hafriyat çalışmalarının yüzde 98'i tamamlandı.


AA muhabirine İFM ile ilgili gelinen aşamayı değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, İFM projesinin Türkiye ekonomisinin 2023 hedefleri için çok büyük önem taşıdığını söyledi.


Projede hızla yol aldıklarını ve hafriyat çalışmalarının yüzde 98'inin tamamlandığını belirten Rahvalı, ruhsat sürecinin de tamamlandığını ve üst yapı inşaatı konusunda engel kalmadığını açıkladı.


Rahvalı, Ağaoğlu Grubu olarak, İFM kapsamında yer alan özel proje alanıyla rekreasyon parsellerinde 115 bin 497 metrekare alan üzerinde geliştirdikleri projede, yaklaşık 940 bin 750 metrekarelik inşaat alanı ve toplam bin 448 adet bağımsız bölümleri bulunduğunu aktardı.


Proje içerisinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAO Gayrimenkul, İş GYO, Enisler gibi önemli kurumların genel merkezlerinin de yer alacağını aktaran Rahvalı, "Kurumların ihalesinin nasıl yapılacağı konusunda ise BDDK ve SPK'ya ait parsellerin hizmet binası ihalesi yapıldı. Diğer parsellerin sahipleri de kendilerine ait gayrimenkul şirketleri marifetiyle söz konusu ihaleleri gerçekleştirecek" diye konuştu.


Ağaoğlu olarak böyle yüksek prestijli bir projenin hakkını vermek üzere Ömer Çamoğlu Mimarlık Ofisi ile titiz bir çalışma yaptıklarının altını çizen Rahvalı, şunları kaydetti:


"İFM projesinin bütününe ait mimari çalışmayı ise ABD’li HOK firması gerçekleştirdi. Dünyadaki birçok finans merkezi projesi incelendi. Bunların arasında ABD başta olmak üzere İngiltere, Dubai ve Uzakdoğu'daki finans merkezleri bulunuyor. Çalışmanın sonunda ihtiyaçlar tespit edildi ve proje tasarlandı. İFM projesi, Türkiye ekonomisi için son derece önemli bir yatırımdır. Biz de Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak bu projede görev üstlenmiş olmaktan dolayı mutluyuz. İFM dünyanın sayılı metropollerinden biri haline gelmiş İstanbul’u, küresel finans trafiğinin de merkezlerinden biri haline getirecek. İFM, Türkiye’nin gelecek yüzyıllarına yapılan en büyük yatırımıdır. Bu projeyle hedefimiz, GSYH'de 17. sırada yer alan ülkemizi, cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te 10. sıraya yükselmesini sağlayacak en önemli atılımlardan biri olacak."


 


- "Sadece gayrimenkul projesi değil"


 


Hasan Rahvalı, yapılan bazı iktisat tarihi araştırmalarına göre dünyanın ilk finans merkezinin Kapalıçarşı olarak gösterildiğine dikkati çekerek, yüz yıllar önce yapılan Kapalıçarşı'nın bugün hala önemini koruduğunu ifade etti.


Bunun, 200 yıl sonra da varlığını sürdüreceğini dile getiren Rahvalı, Kapalıçarşı’nın kurulduğu tarihte dünyada bu kadar büyük finans merkezi ve büyük finansal hareketlerin söz konusu olmadığını belirtti. Rahvalı, Kapalıçarşı’daki sirkülasyonun ağırlıklı olarak emtia üzerine kurulu olduğunu aktararak, "Günümüzde ekonominin dinamiklerine baktığımızda en hızlı el değiştiren emtianın para olduğunu görüyoruz. Artık milyarlarca dolar ışık hızıyla el değiştirebiliyor. Günümüzün ve geleceğin Kapalıçarşı’sı İFM olacaktır. Geleceğin Finans merkezine yapılacak gayrimenkul yatırımının da bu açıdan değerlendirilmesini öneriyorum" diye konuştu.


İFM projesinin sadece bir gayrimenkul projesi olmadığının altını çizen Rahvalı, yeni bir anlayış, yeni bir bakış açısıyla dünyaya yukarıdan bakmaları ve ondan sonra nasıl bir pozisyon almaları gerektiği konusunda vardıkları bir takım sonuçların ifadesi olduğunu söyledi.


Rahvalı, İFM projesinin, nitelikli insan kaynağının İstanbul’a çekilmesi ve finansal sektörün ihtiyaç duyduğu teknolojik alt yapının sağlanmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İstanbul, uluslararası finans merkezleri liginde de hızlı bir yükseliş gösteriyor. Şehir, 2009 yılında Global Finans Merkezleri Endeksinde 72. sırada bulunurken, 2014 yılında 633 reyting alarak 47. sıraya yükseldi. İstanbul'un 2018 yılında 25. sıraya çıkması bekleniyor.


Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programlarının 2. Paketi'nde yer alan bilgilere göre İFM Programı Eylem Planı kapsamında, İstanbul'un dünyada ilk 25 küresel finans merkezi ve Türkiye'nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde finansal hizmetler sektörünün içinde yer alması, GSYH içindeki payının ise yüzde 6'ya yükselmesi hedefleniyor.


 


- Ali Ağaoğlu, projeye toplam yatırımın 4,4-5 milyar doları bulabileceğini kaydetmişti


 


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise projenin toplam proje büyüklüğünün 3,2 milyon metrekare olduğunu, kendi yatırımları dahil projeye toplam yatırımın 4,5-5 milyar doları bulabileceğini söylemişti.


Ağaoğlu, İFM'de toplam 940 bin 750 metrekarelik inşaat alanında, yaklaşık 900 milyon liralık bir yatırım yapacaklarını belirterek, 2-2,5 milyar lira hasılat beklediklerini açıklamıştı.


Ayrıca Ağaoğlu, "ruhsatı alınca 1 milyar dolarlık satış yaparım" demiş ve ruhsatı aldıklarını, şimdi ise satışa hazırlandıkları bilgisini vermişti.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22 Ağustos'ta yapılan açıklamada ise "İFM, 560 bin metrekare ofis binaları, 90 bin metrekare alışveriş, 60 bin metrekare rezidans, 2 bin kişilik de konferans merkezi olmak üzere yaklaşık 810 bin metrekare emsal inşaat alanı olacak. Ayrıca bin 500 kişilik 2 cami, 1 ilköğretim okulu, emniyet ve itfaiye binaları, kreş ve sağlık tesisleri gibi sosyal donatı alanları, metro bağlantısı ile de Anadolu Yakası'nın yeni finans merkezi, bir yaşam alanı haline gelecek" ifadeleri kullanılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de  "Projenin uygulamasına ilişkin inşaatların başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenmiş olup, 2018 yılı içerisinde inşaatlar tamamlanarak İstanbul'da dünyanın en iyi finans merkezlerinden biri hayat bulacak ve yeni Türkiye'nin ön yüzü olacaktır" demişti.


AA


Geri Dön