28 / 03 / 2024

İFM Merkez Bankası ihalesi 27 Temmuz'da!

İFM Merkez Bankası ihalesi 27 Temmuz'da!

Daha önce ihalesinin yapıldığı ancak teklifler yeterli bulunmadığı için iptal edilen İFM Merkez Bankası ihalesi TOKİ tarafından yeniden yapılacak. Yüklenici firmanın gelir sağlayacağı diğer katlardaki ticari alanlar da TCMB’nin komşusu olacak



Bu yaz ihale bereketi yaşayan gayrimenkul sektöründe dev ihaleler yapılıyor. Haziran'dan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından 5 dev ihale yapılmıştı. Temmuz'da ise  TOKİ  ve Emlak Konut tarafından 4 ihale yapılacak. İstanbul Kağıthane, Şile ve Antalya’daki ihalelerin en dikkat çekeni  TOKİ’nin üçüncü kez ihalesini yapacağı İstanbul Finans Merkezi (İFM) içindeki Merkez Bankası hizmet binası olacak...


İFM’nin kamu ayağındaki çalışmalar kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) binalarının temelleri atılmıştı. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) binası için Şubat ve Nisan aylarında düzenlenen ihaleler, rekabetin oluşmaması ve tekliflerin yeterli bulunmaması üzerine iptal edilmişti. TOKİ, Merkez Bankası binası için ihale sürecini yeniden başlattı. İhale, 27 Temmuz Perşembe günü yapılacak. 


18 katı Merkez’in

İFM Merkez Bankası binasının arsası 15 bin 960 metrekare büyüklüğe sahip. Ticaret ve konut fonksiyonlu arsa üzerinde yükselecek bina 55 katlı olacak. Merkez Bankası hizmet binası, 258 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. Ayrıca yaklaşık 26 bin metrekarelik otopark alanın da dahil edilmesiyle toplam inşaat alanı 284 bin metrekareye çıkacak.


İFM’nin tam ortasında yer alan parselin imar planına göre, burada alışveriş merkezi, sosyal-kültürel tesis, büro, işhanı, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, finans kurumuları yer alabilecek. Binanın en üst 18 katı yani 97 bin 859 metrekarelik kısmı Merkez Bankası’na ait olacak. Buraya Merkez Bankası'nın İstanbul şubesi taşınacak. Yüklenici firmanın inşaat alanı da 160 bin 196 metrekare olacak. TOKİ’ye en yüksek arsa payını vererek ihaleyi kazanan yüklenici, hedeflediği geliri bu 160 bin metrekareye yapılacak ticari alanlardan elde edecek. Buraya taşınan kurumsal ya da bireysel firmalar da Merkez Bankası'nın komşusu olacak.


TOKİ, yapımı devam eden BDDK ile SPK binaları için de benzer bir yol izlemişti. BDDK binası için YDA Grup, 1 milyar 861 milyon TL üzerinden 372 milyon 200 bin TL arsa payı taahhüt etmişti. SPK binası için de Kuruluş-Sersim iş ortaklığı 915 milyon 417 bin TL üzerinden 215 milyon 123 bin TL önermişti.


Vatan 


Geri Dön