20 / 04 / 2024

İfraz işlemlerinde tapu harcı ne kadar?

İfraz işlemlerinde tapu harcı ne kadar?

İfraz işlemi taşınmazın değerini arttırmak, daha çabuk satılmasını sağlamak, hazırlanan imar planının kolay uygulanmasını sağlamak için yapılıyor. Peki, ifraz işlemlerinde tapu harcı ne kadar?



İfraz işlemlerinde tapu harcı ne kadar?

İfraz; tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 


İfraz işlemi, bir gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi ya da bir kısmının satılması durumlarında meydana geliyor. İfraz işlemi, bu gibi durumlarda yapılan tapu kütüğündeki değişiklik olarak ifade ediliyor.


İfraz işlemi taşınmazın değerini arttırmak, daha çabuk satılmasını sağlamak, hazırlanan imar planının kolay uygulanmasını temin için yapılıyor.


İfraz işlemi yapılırken, imar planlarına uygun şekilde parselasyon haritaları hazırlanıyor ve imar kanunun 15 maddesine göre kamuya terk edilen alanlar bu haritalarda belirleniyor. Peki, ifraz işlemlerinde tapu harcı ne kadar?


İfraz işleminde tapu harcı!

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)



Hisseli arsa ifrazı nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön