23 / 04 / 2024

İfraz nasıl iptal edilir?

İfraz nasıl iptal edilir?

İfraz işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor. Peki, ifraz nasıl iptal edilir?



İfraz nasıl iptal edilir?


Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen (yargı yoluyla veya anlaşarak) belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesine ifraz deniyor.


İfraz işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor. 


İşlemin bitimini takiben ayrılan parçalara ayrı ayrı parsel numaraları veriliyor. İfraz işleminin parselasyon özelliğinde olan ve olmayan iki çeşidi bulunuyor.


Tapu işleminin iptali için tapu iptaline konu olacak hususun belirtilerek mahkeme aracılığıyla tapu işleminin iptali davası açılması gerekiyor. 


Tapu işleminin iptali için vekaletname vererek bir avukat aracılığıyla tüm davanın görülmesi aşamasında yetkilendirme yapılabiliyor. 


Dava örneği:

ENCÜMEN KARARININ İPTALİ İSTEMİ 

TAŞINMAZ MALİKLERİNİN MUVAFAKATİ 

TEVHİD VE İFRAZ İŞLEMİ 


ÖZET : Dava, encümen kararının iptali istemiyle açılmış, idare Mahkemesince, yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen bilirkişi raporu ile dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, teknik yönden dayanağı imar planına uygun olmakla birlikte taşınmaz maliklerinin tamamının muvafakati olmaksızın tevhit ve ifraz işlemi gerçekleştirelemeyeceğinden, davacıların muvafakıt alınmaksızın tesis edilen ifraz işleminin, taşınmazın A, B ve D bölümlerine ilişkin kısmının dava konusu edilmemek suretiyle kesinleştiği açık olup, ilköğretim tesis alanı olarak ifraz edilen kısmının belediye tanınan yetki aşılmak suretiyle il özel idaresi adına tesciline ilişkin kısmında ise mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmesi isabetli bulunmuştur (Danıştay 6. Daire, 28.9.2010, 10062/8579).


İfraz haritası nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön